Google Website Translator

maanantai 10. helmikuuta 2014

Keittiömokia ja sosiaalietuuksia

Niin se taas viikonloppu mennä hurahti ettei huomannutkaan. Olen vaihtanut tavalliset kävelylenkkini sauvakävelyyn, koska kalorinkulutustaulukon mukaan se kuluttaa enemmän energiaa kuin tavallinen kävely. Miten se käsien heiluttelu sauvojen avulla tuplaa käytetyn energiamäärän on kyllä aikamoinen salaisuus asiaan perehtymättömälle.
Viikonloppu oli varsinainen keittiökatastrofi. Tein lauantaina välipaloiksi kattilallisen omenariisipuuroa (ja tulikin älyttömän hyvää vaikka itse kehun). Otin siitä vähän ja siirsin lopun puuron kattiloineen hellan takaosaan jäähtymään. Myöhemmin ajattelin keittää vihreitä papuja ruoan lisukkeeksi. Laitoin vesikattilan kiehumaan ja menin tekemään muuta odottaessani veden kiehumista. Kun aloin haistaa kummaa käryä, menin katsomaan keittiöön. Koska hellani on suht uusi enkä ole vielä sinut nappuloiden järjestyksen kanssa, liedellä vesi oli edelleen kylmää ja juuri se levy, jolle olin siirtänyt puuroni jäähtymään, tulikuuma. Ja puuro pohjasta palanut. En ensin uskonut suurempaa vahinkoa tapahtuneen, mutta ottaessani seuraavan kerran puuroa totesin, että koko satsi maistui palaneen savun makuiselta, joten siitä tulikin roskiskamaa. Ja sunnuntaina, kun lämmitin lohiannosta mikrossa, kuului hirveä pamaus ja palasia lohestani oli sinkoutunut pitkin mikroa. Ei liikaa, kyllä syötävääkin jäi, mutta ennen syömistä piti siivota mikro.

Kissoilla oli hauskaa sunnuntaina, kun taas leikitin niitä sellaisella punaista pilkkua näyttävällä taskulampulla. Yritin epätoivoisesti kuvata leikkiä tavallisella kameralla, mutta tulos ei ole kummoinen. Likallani oli aiemmin hyviä otoksia tuosta samaisesta leikistä, mutta meni riukale hajottamaan tietokoneensa ja kaikki kuvatut pätkät menivät sen mukana bittitaivaaseen.

Meillä Suomessa tuskaillaan korkeita sosiaaliturvamenoja. Nyt törmäsin päivänä muutamana uutiseen aiheesta, josta en aiemmin ole tiennyt. EU-lainsäädännön mukaan jäsenmaan asukas, joka tekee töitä Suomessa ja jonka perhe asuu omassa kotimaassaan, on oikeutettu saamaan lapsistaan Suomesta lapsilisää oman maansa ja suomalaisen lapsilisä erotuksen verran ns. erotusetuutta. Sama koskee myös kotihoidontukea. Esim. Virossa lapsilisä on alimmillaan € 19,-, joten aika summa tuosta kertyy maksettavaksi. Ja vanheimpainraha maksetaan täysimääräisenä, jos on työskennellyt Suomessa 6 kk. Ja sen maksu jatkuu loppuun asti, vaikka saaja muuttaisikin välillä takaisin omaan kotimaahansa.
Myös työttömyyspäivärahaa saa Suomesta suomalaisen tariffin mukaan, jos on ollut omassa maassaan töissä työssäoloehdon mukaan ja sen jälkeen Suomessa 4 viikkoa. Ja tästäkin Euroopan komissio on haastanut Suomen oikeuteen. He vaativat, että pelkästään omassa maassa työskentely riittää suomalaisen työttömyyskorvauksen saamiseksi. Joo, ja lisänä tähän vuoden alusta myös muualta kuin EUsta tulevat ulkomaiset työntekijät ovat oikeutettuja työttömyyskorvaukseen jos ovat työskennelleet Suomessa 6 kk (tästäkin Suomi varmaan haastetaan EU-oikeuteen ja vaaditaan tasa-arvoa siten, että pelkkä työskentelyyn oikeuttava oleskelulupa riittää, vaikkei olisi tehnyt päivääkään täällä töitä). Kun ajattelee kaiken kattavaa kiristystä menoissa, joihin olemme pakotetut tällä hetkellä, tuntuu väärältä ylläpitää myös muualta tulleita ihmisiä. Vaan kun EU näin määrää. Vaikka sosiaaliavustusten määrän ja maksamisen pitäisi olla maan sisäisesti päätettävissä, ei EUn saneltavissa.

Hyvää ja mukavaa alkanutta viikkoa kaikille.
Kristiina
 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi10.2.14

    En mä sitä hajottanut!, kun sain uuden koneen ja putsasin vanhan. Kun se meni siskolleni niin en siinä kiireessä kerennyt kaikkia kuvia ottaa sieltä! Saahan niitä kuvattua uusia :)

    VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)