Google Website Translator

maanantai 17. maaliskuuta 2014

Ihanat kirjat ja muu tingeltangeli


Books
Olen kerännyt jälleen uusia lukukokemuksia. Ensimmäisenä luettuna on kirja Azincourt (Bernard Cornwell). Historiallinen romaani, joka sinällään on hyvää kuvausta ajan ja tilanteen historiasta. Mutta…. Olen aiemminkin lukenut tai oikeammin yrittänyt lukea kirjailijan neliosaisen romaanisarjan viikinkien ajasta ja historiasta. Kirjoissa häiritsevä asia on niiden verisyys ja tappojen yksityiskohtainen kuvaus. Viikinkikirjasarjan 4stä kirjasta sain luettua läpi vain kaksi, siinä vaiheessa tappokuvauskiintiöni tuli täyteen. Sama toistuu myös tässä kirjassa. Vaikka historiallinen aika oli täynnä uskonnollista vainoa ja epäluuloa, sotia ja muuten vain sortoa, pitääkö sitä kuvata yksityiskohtaisesti. Vertailussa monen muun kirjailijan historialliset teokset selvittävät sentään yhteyttä historiallisiin tapahtumiin ja tuovat esille ajan tapoja ja ajattelua. He jättävät raakuuden hieman taka-alalle. Jos elämä olisi kuten Cornwellin teoksissa, meistä kenenkään suku tuskin olisi selväjärkisenä elossa tänä päivänä.
Toisena lukuelämyksenä oli Ellen Llewellyn (Carola Sandbacka). Sen tarina oli 1900-luvun alun elämä Suomessa lähinnä naiskohtaloiden kautta kuvattuna. Aikaa eletään toisaalta itseään keskiluokkaa parempana pitävien ja toisaalta palveluskuntaan kuuluvien naisten silmin kuvattuna. Kirjan kertoja on aikansa ”kotiapulainen”, joka kuvaa emäntäperheidensä elämää ja pettymyksiä saavuttamattomien haaveiden ja epäonnistumisten jatkumona. Jokainen sukupolvi tahtoo tulevaisuudelta jotain, jota ei sitten koskaan saavutetakaan ja siihen reagoidaan eri sukupolvessa eri tavalla. Hieno lukuelämys. 1900-luvun Suomi herää todella henkiin hieman väliinputoajaksi joutuneiden naisten kautta. Kannattaa lukea.
Kolmantena pinossa oli klassikkokirjailijan Pat-Vanhan kartanon valtiatar (L.M. Montgomery). Kirja on toinen kaksiosaisesta sarjasta, päähenkilön nuoruudesta kertoi edellinen Vanhan kartanon Pat. Vaikka Montgomeryn kirjat mielletään usein tyttökirjoiksi, nämä kaksi on suunnattu aikuisille. Niiden ajatusmaailma menee sen verran pitemmälle kuin tavanomaisessa tyttökirjassa. Näissä kirjoissa on jotain vanhan ajan rauhallista seesteisyyttä, vaikka ajatusmaailma on tänä päivänä meille hieman hidas ja kummallinen. Ja kirjoitustyylikin miellyttävän vanhanaikainen. Jos haluaa palata hetkeksi vanhaan tyyliin ja ajatusmaailmaan, kannatta lukea nämä 2 kirjaa.

Food
Tuli leivottua Suklainen juustokakku. Huomaan, että talvi kaivaa aina kaapista esiin tuon suklaan. Tosin kakun koristelu viittaa jo kesään. Lupaan, että lähiaikoina ei enää tule suklaakakkureseptejä. 
Löysin ihania muistutuksia tulevasta pääsiäisestä eli pashareseptin ja mielikuvitusta kutkuttavan mämmikakun reseptin (olen aina miettinyt, mitä mämmistä voisi tehdä, koska sellaisenaan se ei maistu minulle). Mutta ne ovat ensi kuun juttuja. Nyt oli tyydyttävä kokeilemaan tuota juustokakkureseptiä. Koristelu ainakin on amatöörimäinen, mutta kun tuo taiteellinen silmä ei ole kovin kehittynyt. Kuten valokuvistakin huomaa. Olisi ihana oppia ottamaan kunnon kuvia, mutta se vaatisi kunnon kameran sellaisen tavallisen pikkukameran sijaan. Ja sitten neuvoja siitä, miten sillä hienolla kameralla niitä kuvia otetaan.

Nyt on tökätty multaan myös tomaatit ja purjosipulit. Ja niistä aiemmin kylvetyistä siemenistä ensimmäisen pieni vihreä verso näkyy. Jippii.

Mato Valtonen luennoi tässä taannoin Vaasassa. Hän lausui luentonsa aikana mm. "Tingeltangel-keskustelut jostain TV-ohjelmasta kertoo siitä, ettei ole todellisia ongelmia: sotaa, tuhotulvaa, hirmumyrskyjä". Hyvät bloggaajat ja bloginlukijat, keskustellaan me vain tingeltangeleista ja niiden herättämistä ajatuksista. On ihanaa, ettei meidän tarvitse olla huolissamme tuosta kaikesta kauheammasta. Arki on raskasta ja huolten täyttämää, jos ei välillä voi paeta hieman kevyempään. Kun elämän realiteetit hyökkäävät päälle arkielämässä ja uutisten sekä sanomalehtien kautta, paetaan välillä kirjojen, TVn, blogien ja Facebook-vitsien maailmaan. Joten höpöelämää jatkossakin. 

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)