Google Website Translator

torstai 1. toukokuuta 2014

Ikkunoista ja vappusyötävästä

Cleaning
Nyt saavat kevät ja kesä minun puolestani tulla. Sain parvekkeen ja ikkunat pestyä. Ikkunoiden pesu on aina erityisen hankalaa makuuhuoneessa. Asun 3. kerroksessa ja kärsin korkean paikan kammosta. Muiden huoneiden ikkunoiden ulkopintojen pesu käy parvekkeelta tai ne ovat niin pieniä, ettei tunnu missään. Mutta makkarin ikkunat ovat isoja ja ulkoseinän tasolla. Joten niiden ikkunoiden ulommaisten ruutujen pesun tulos on aina vähän kuin juosten kustu. Mahdollisimman lyhyt aika ulkopintaa kohden on hyvä. Ihmettelinkin noita kolminkertaisia ikkunoita pestessäni tätä nykyajan edistystä. Olemme kehittäneet likaa hylkiviä tekstiilejä ja itsensä sulattavia kodinkoneita. Mutta kukaan ei ole älynnyt kehittää likaa hylkivää tai itsensä puhdistavaa ikkunaa. Ajatelkaa, kuinka ihanaa olisi muutto uuteen asuntoon. Siellä olisi tehty perussiivous, johon sisältyy ikkunoiden pesu. Sen jälkeen ei koskaan tarvitsisi välttämättä ikkunoihin koskea noin pesumielessä. Tarkka emäntä/isäntä pyyhkisi ehkä oman mielenrauhansa takia ulko- ja sisäpinnoilta olemattomat pölyt kerran vuodessa nihkeällä liinalla. Jos aika riittäisi ja huvittaisi. Nyt kehotan kaikkia Pelle Pelottomia panemaan mietintämyssyn päähän ja ratkaisemaan ikuisen ikkunanpesudilemman. Pian.

Ratkesi se taimien sijoitusongelmakin ikään kuin itsestään. Sillä välin kun pesin olohuoneen ikkunoita, meidän
Growing plants
Growing plantsAkka keksi ruveta hortonomiksi oikein tosissaan. Siirtyessäni keittiön
ikkunoiden kimppuun huomasin, että neitokainen oli nyhtänyt neljää tomaatintainta ja purjonrouskuja lukuun ottamatta kaikki muut taimet ruukuistaan ja vielä ottanut maistiaisia niistä. Sinne menivät paprikat, chilit ja jokunen tomaatintaimi. Onneksi sain samoihin aikoihin ilmoituksen, että parvekekukka- ja mansikantaimeni olivat tulleet. Joten jos Akan harrastuksesta nyt jotain positiivista täytyy etsiä, niin tulipahan pienoiskasvihuoneeseen tilaa mansikoille. Muuten periaatteesta melkein itkuksi pisti. Koska haluan kokeilla paprikaa ja kasvattaa muutaman vuoden tauon jälkeen chiliä, täytyy taimet nyt ostaa kaupasta itse kasvattamisen sijaan. Eli kallis pieti se kuitenkin oli.
Taimista toisiin eli aion ilmoittaa loppuviikosta Vaasanseudun Omenapörssin taas avatuksi. Nimi on hieman harhaanjohtava. Alun perin sivu oli ajateltu vain syksyä ja omenoiden antamista ja ottamista varten. Mutta seuraavana keväänä laajensin sitä niin, että sivulla voidaan myös antaa, kysellä tai vaihtaa ensin taimia ja myöhemmin kesällä kaikkia muita puutarhatuotteita (marjoja, viljelypalstojen tuotoksia jne.).  Ja sitten tietysti syksyllä omenoita ja muita syystuotteita.

Food traditions
Vappu on syötävän kannalta hieman hassu juhla. Jos ajattelee suunnilleen kaikkia muita juhlia, niihinkin liittyvät määrätynlaiset ruoat. Mutta kun aina muulloin syödään sekä "pääruokaa" että mahdollista makeata jälkiruokaa, vappuun yhdistetään vain tuo makea jälkiruoka. Eli sima, tippaleivät ja munkit. Toisaalta, minullehan se sopii kuin nappi silmään (ei siis laihduttamiselleni vaan nimenomaan minulle). Joten pakkohan se oli ruveta jotain vääntämään. Ensin meinasin tehdä vain tippaleipiä, mutta jossain välissä välähti. Samalla öljyn lämmityksellä tippaleipien kanssa menisivät kai hillomunkitkin. Ja ei kun tuumasta toimeen. Tippaleipiä olen tehnyt ennenkin, mutta hillomunkki oli uusi tuttavuus. Hieman oli vaikeuksia öljyn kuumuuden kanssa, tuppasi pinta ruskettumaan ennen sisuksen kypsymistä. Toisaalta pidän kaikesta suolaisesta ja makeasta, alkaen paahtoleivästä, hieman tavallista tummempana. Hauskaa sinänsä, että kun tytär on kylässä, hänelle kaikki pitää olla erittäin vaaleata. Joten kun esimerkiksi paistamme lettuja, tiedämme aina, onko lettu hänen vai minun. Ja kun omat paahtoleipäni ovat siinä lähellä palanutta tummuudeltaan, hänen leipäänsä ei edes erota paahdetuksi leiväksi. Se on vaan leipä, jota on hieman lämmitetty ilman, että väri muuttuu. Makunsa kullakin.

Vappu jatkuu vielä . Vaasassa puhuu mm. Timo Soini. Kaveri haastoi jo lähtemään  kaupunkiin Soinia ja vapputoria katsomaan. Saas nähdä nyt. Pulunkakkaa (ts. yo-lakkia) en ole enää moneen vuoteen laittanut päähän, joten enpä taida sitä käyttää tänäkään vuonna. Toivottavasti kaikilla on iloinen vappu kylmästä ilmasta huolimatta.
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)