Google Website Translator

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Kissankujeita ja kukkia


Meidän pienet enkelit (lue: pirut) eli kissat tempaisivat vaihteeksi. Keskiviikkona kotiin tullessani olin märkä ja hieman kurainen, joten heitin pyöränavaimeni olohuoneessa olevalle ruokapöydälle ja kävelin parvekkeelle riisumaan vaatteeni. Loppuiltana en edes muistanut avaimia. Torstaina aamulla ajattelin lähteä pyörällä viljelypalstalle, mutta avaimia ei löytynyt mistään. Katsoin ensin kaikki omat takin- ja housuntaskuni, koska tapanani on pitää pyöränavaimia takin taskussa. Sitten muistin edellisen päivän kotiintulon. Ainoa johtopäätös oli, että kissat olivat napanneet avaimet pöydältä leikkikaluksi. Seuraava tunti meni aitoon CSI-tyyliin: kolusin taskulampun kanssa kaikki mahdolliset ja mahdottomat paikat, joissa avain voisi kissojen jäljiltä olla. Ei löytynyt. Pyörän runkolukkoon minulla oli vara-avain, mutta lisäksi pyörä oli vaijerilukolla kiinni piha-aidassa. Ja siihen ei ollut toista avainta. Joten kävellen vaan palstalle. Ja takaisin. Kyselin tuntemiltani talon ukoilta sivuleikkureita, mutta kellään ei ollut. Seuraavana aamuna soitti naapurini tyttöystävä, että hänellä kyllä olisi sivuleikkurit. Tästä opin ainakin sen, että jos tarvitsen jotain työkalua, sitä ei kannata kysellä miehiltä vaan naisilta. Pyörä tuli vapautettua, nyt vaan pitää hankkia uusi vaijerilukko.
Cat Vaikka otsikossa puhunkin kissankujeista, tämän kujeen kohdalla loppui huumorintajuni taas kerran kesken. Kujeina pidän sitä, että kissa puree minua varpaasta, kun olen vielä puoliunessa. Tai istuu rapsupuun tasolla ja ohikulkiessani koukkaa itsensä tassulla kiinni housunpunttiini. Avainten piilottaminen ei enää ole kuje. Se on jo piruilua. Vaan eiväthän kissat sitä tiedä, vai tietävätkö? Jätän sen kuvan ja teidän ratkaistavaksi.

Luin juuri päivän aviisista sähkötupakasta. Itse käytän sitä tavallista vanhanaikaista, mutta näkemieni analyysien mukaan sähkötupakka on tavallista tupakkaa huomattavasti terveellisempi sekä tupakoitsijalle että hänen ympäristölleen. Ja käyttäjäkertomusten mukaan joidenkin kohdalla se on auttanut polttelijan irti tupakasta. Kuitenkin Suomessa Valvira ja THL pistävät kynsin hampain hanttiin sähkötupakan samanlaiselle käytölle kuin tavallisen tupakan. Suomessa ei esimerkiksi saa myydä sähkötupakkanesteitä, jotka sisältävät nikotiinia, vaan ne on tilattava netin kautta muista EU-maista (nesteitä, jotka eivät sisällä nikotiinia saa myydä myös Suomessa). Tämä siksi, että Valviran mielestä nikotiininesteet ovat lääkeaineita. Ja THL:n mielestä sähkötupakan käyttö saattaa ylläpitää tai vahvistaa nikotiiniriippuvuutta. Kai Valvira haluaa kohta tavallisenkin tupakan lääkeaineeksi, sen savussahan on nikotiinin lisäksi tervaa, häkää ja satoja muita myrkyllisiä aineita. Jos pelkkä nikotiini on lääkeaine, niin tupakansavucoctail on varmasti vielä voimakkaampi lääkeaine. Ja vaikka britit ovat julkistaneet tutkimuksen siitä, että sähkötupakan käyttö helpottaa osalla käyttäjistä tupakoinnin lopettamista, THL:n mielestä asiasta ei ole näyttöä (Valviran ja THL:n lausuntojen lähde Pohjalainen 4.7.2014).

Olen ihmeissäni, mutta tyytyväinen siitä, että huolimatta kylmästä kesänalusta sentään parvekekukat ovat kukkineet aivan tyydyttävästi. Esittelin aiemmin teille sitä, minkälaisia kukkia tilaamistani taimista pitäisi tulla. Eihän niistä koskaan ihan sellaisten ihanien, tuuheiden kuvien mukaisia tule. En näetsen ole mikään viherpeukalo enkä hallitse kummoisesti tuollaisia tuuheiden, kauniiden kukkien kasvatuskikkoja. Mutta näytän nyt kuitenkin, mitä taimista on kehittynyt touko-kesäkuun aikana.

Flower growing
Flower growingFlower growing

Food
Tuli taas harrastettua hieman pöperöntekoa. En ole erityinen makkaranystävä (paitsi lauantaimakkaran ja metvurstin) ja makkarasta laitan ruokaa ehkä 2-3 kertaa/vuosi. Tosin en taas laske braatvurstia ja siskonmakkaraa makkarakastiin. Nyt tarvitsin pikaista ruokaa ja listalle pääsi tavallinen makkarakastike. Tosin kastikkeeni poikkeavat tavallisesta siinä, että edellisen laihdutusrupeaman ruokaremontin aikana 20 v. sitten luovuin voi-jauhokastikkeista ja käytän niiden sijaan tomaattimurskaa. Tai joskus ruokakermaa ja kastikesuurustetta.
FoodVäkersin myös hapankaalia. Yleensä teen hapankaalin syksyn napakoista uuden sadon kaaleista. Viime syksynä en muilta kiireiltäni saanut tehtyä sitä ja aloin jo haikailemaan hapankaalikeiton ja hapankaalilaatikon perään, joten tein sitä jo nyt.

Teille, jotka jostain kumman syystä jaksatte käydä lukaisemassa näitä horinoita (iso kiitos ja halaus), haluaisin muistuttaa blogini Facebook-sivuista. Käykäähän tykkäämässä niistä, sillä tieto uudesta kirjoituksesta päivittyy sinne automaattisesti ja sitä kautta tykkääjät saavat aina tietää uusista teksteistä.
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)