Google Website Translator

lauantai 11. lokakuuta 2014

Diaesityksen upottaminen blogisivulle

Joku on jo saattanut ehkä huomatakin, että olen päivittämässä Meidän jengi-välilehteä.

Kissani ovat aina olleet kuvauskohteeni No.1. Niitä on niin kiva kuvata, niiden mielestä kuvauskohteena olo ei taas ole aina niin kivaa. Kun koostin alkuperäistä Meidän jengi-sivua kuvineen, ajatuksissani pyöri ideanpoikanen: olisiko mahdollista saada sivulle jonkinnäköinen "digitaalinen valokuvakehys", jossa olisi useampia, vaihtuvia kuvia?
Kun olin muhittanut ajatusta aikansa, tuli mieleeni aikanaan tehdyt PowerPoint-esitykset. Olisiko siinä mahdollisuus? Tutkin ja hutkin ja seurauksen syntyivät sivulle diaesitykset, joita teen pikku hiljaa jokaisesta kissasta. Diaesityksen kuvat ovat itsestään vaihtuvia. Lukija voi myös liikuttaa diaesityksen nuolinäppäimillä dioja eteen- ja taaksepäin omaan tahtiinsa, mutta silloin diojen automaattinen vaihtuminen keskeytyy.

Tässä ohjeet diaesityksen upottamisesta blogisivulle. Ohjeet on tarkoitettu Bloggerin blogeille, mutta ne saattavat toimia myös muilla blogialustoilla oleville blogeille.


Tee haluamasi PowerPoint-esitys ja tallenna se PowerPoint-esityksenä (lopputunnus *.pptx), ei PowerPoint-diaesityksenä.


Mene Google Docs:n sivulle ja kirjaudu sisään omalle Google-tilillesi. Google Docs:n avautuessa klikkaa vasemman yläkulman viivakuviota ja valitse vaihtoehto Slides (Diat).


Valitse Slides-sivulla oikeasta yläkulmasta salkun kuva eli tiedostojen poimija.
Aukeavasta ruudusta valitse Lähetä-välilehti ja hae tallentamasi PowerPoint esitys (*.pptx) koneeltasi. Avaa se.

Diaesityksesi näkyy nyt Google Docs:ssa sinne tuotuna tallenteena.


Palaa Slide-asiakirjojen etusivulle näpäyttämällä vasemmassa yläkulmassa olevaa keltaista laatikkoa.Kaksoisnapauta luomaasi uutta tiedostoa.

Aukeavan sivun oikeassa yläkulmassa on laatikko Jaa. Napauta sitä.
 Muuta avautuvassa ruudussa oikeuksiksi Voi katsella ja valitse Lisäasetukset.


Avautuvasta Jakamisasetuksista muuta ensin 1) Käyttöoikeudet.


Muuta oikeuksia haluamallasi tavalla. Julkinen kaiketi käy kaikki parhaiten. Tarkasta ja tarvittaessa korjaa alhaalta vasemmalta, että käyttöoikeus rajoittuu Vain katseluun.


Tallenna muutokset.

Aiemmassa Jakamisasetukset-kuvassa oikeassa alakulmassa näkyy myös sininen teksti 2) Muuta. Klikkaa se auki.


Valitse vain itsesi käyttöoikeuksien muuttajaksi ja Tallenna. Jakamisasetusten pitäisi nyt näyttää tältä:


Klikkaa Valmis.

Esitys palaa takaisin sivulle, jossa diasi näkyvät. Valitse sieltä Tiedosto -> Julkaise Internetiin.

Avautuvasta Julkaise verkossa-ruudusta valitse välilehti Upotus. Määrittele blogisivulla julkaistavan diaesityksen koko (omani on Pieni), yksittäisen dian näyttöaika ruudulla ennen automaattista vaihtumista (katsoja voi vaihtaa kuvaa myös manuaalisesti ennen määräajan umpeen kulumista) sekä haluamasi diaesityksen käynnistyminen ja toisto. Kun olet valmis, paina Julkaise.

Nyt sinulle aukeaa ruutu, jossa on blogisivullesi sijoitettava koodi.


Kopioi koodi ja sijoita se haluamaasi paikkaan blogisivusi HTML-koodiin. Tästä linkistä löydät vinkkejä (englanniksi) siitä, millä eri tavoin kopioidun koodin voi sijoittaa sivulle. Itselläni oli sivullani ennestään valokuva, jonka korvasin diaesityksellä. Näin sijoituspaikka löytyi helposti blogisivun HTML-koodista. Tämän sivun alun esimerkkiesitykseni HTML-koodimuunnos:Alun esimerkkiesitystä olen lisäksi pienentänyt muuttamalla <iframe> tagissa heigh="279" ja width="350"

Jos et halua käyttää Google Docs:a koodin tekemiseen, ohjeet SlideShare.net:n avulla tehtävään diaesityksen laadintaan löytyvät täältä.

Käyhän vilkaisemassa Meidän jengi-sivulla jo olevia diaesityksiä. Ne ovat hieman suuremmassa koossa kuin alun esimerkki.
Kristiina

2 kommenttia:

  1. Postauksestasi on aikaa, mutta toivottavasti tämä viesti tavoittaa sinut! Olisin tiedustellut, pystyykö diaesitystä tällä tapaa laittaa gadget-kohtaan? Päivän olen kokeillut saada liikkuvaa kuvaa blogini sivuun tuloksetta.

    VastaaPoista
  2. Kyllä se varmasti onnistuu myös gadgetiin, kun kopioit HTML-koodin, valitset gadgeteista lisää HTML/Java-script ja lisäät sinne HTML-koodin. Onko se sitten järkevää, että sama diaesitys pyörii siellä kuin mainos, en tiedä. Mutta kokeile, pitää ehkä itsekin kokeilla. Mutta muista ensin tehdä esitys ja tallentaa se Googleen, jotta saat HTML-koodin.

    VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)