Google Website Translator

torstai 9. lokakuuta 2014

Hajamielisyyttä ja vaasalaista vitkuttelua

My Slippers
Olen taas tällä viikolla saanut pahan Hanna Hajamieli-puuskan. Aiemmin viikolla viikkosiivouspäivänä oli vuorossa vessan siivous. Kävelin täysin ajatuksissani vessaan, laitoin valot ja - sen sijaan, että olisin alkanut pyyhkiä vessan pintoja ja pesemään vessakalusteita - aloin harjaamaan hampaitani. Puolivälissä ao. toimenpidettä katsahdin peiliin ja totesin itselleni, että "ethän sinä tätä varten vessaan tullut keskellä päivää". Enpä niin.
Keskiviikkoaamuna olin lähdössä aamun sauvakävelylenkille ja ajattelin viedä samalla kasan vanhoja lehtiä roskikseen. Vedin takin niskaan, nappasin sauvat ja lehdet ja lähdin roskapöntöille. Kun olin heittänyt lehdet lehtiroskikseen, suuntasin kohti metsää. Onneksi tulin katsastaneeksi jalkoihini ja totesin, että niitä pukivat tytsyltä joululahjaksi saamani Reino-tossut. Siinä vaiheessa aloin jo nauraa ääneen. Mitähän kanssalenkkeilijät olisivat sanoneet lenkin loppupuoliskolla aamutossuisesta asfalttikadulla lenkkeilevästä tätösestä? No, Reinojen vaihto lenkkareihin kotona ja uusi yritys pelastivat tilanteen. Kaikkea hassua tuo ajatuksiinsa vaipuminen teettää.

Food
Mieleni teki vaihteeksi jotain hieman kevyempää ja suhteellisen vaivatonta ruokaa. Inspiraatioksi tuli löydettyä houkutteleva resepti. Hyvänä puolena reseptissä oli punajuuri, josta en ollut vähään aikaan tehnyt mitään. Niinpä otin ruokalistalle punajuurifalafelit (=punajuurilihattomatpullat). Sen kyytipojaksi sopii peruna ja kastikkeen nimeen vannojana päätin laittaa mukaan sienikastikkeen. Ikävä kyllä varastossani ei enää ollut vanhoja suolasieni eikä lähikaupastamme löytynyt kuin tuoreita herkkusieniä. Mutta kyllä niistäkin ihan kelpo sienikastikkeen saa, mausteeksi vaan suola, pippuri, ripaus currya ja lopussa reilusti tuoretta timjamia.

Vaasa
Vaasasta on viime aikoina kuulunut kummia. Vaasan päättäjät ja virkamiehet ovat kautta aikojen olleet kuuluja vitkastelustaan. Asiat tai päätökset, joita voidaan siirtää tai vitkuttaa, siirretään tai niiden käsittelyn kanssa vitkastellaan loputtomiin. Sama koskee virkamiesten menettelyä. Tästä on lukuisia esimerkkejä päätösten teossa ja lupajuoksutuksessa mm. kaavoitus- ja rakennuspuolella sekä elinkeinoelämää koskevissa asioissa. Tiistai 7.10.14 taisi olla ennätyspäivä, koska löysin Pohjalaisesta peräti 2 uutista aiheesta. Ensimmäinen koski Vaasan sote-suuntaa. Vaasa kuului aikoinaan Tampereen "alaisuuteen", vaihtoi sitten Turkuun ja nyt sote-päätösten yhteydessä pitäisi suunta jälleen vahvistaa. Koska aikaa on kuitenkin huhtikuuhun, katsoi kaupunginhallitus aiheelliseksi siirtää päätöksenteon myöhemmäksi. Väliäkös sillä, että alueen muut kunnat ovat paljolti riippuvaisia Vaasan päätöksestä. Viis muista, vaasalaisilla on aikaa pähkäillä. Ja taas pähkäillä.
Ostrobothnia
Toinen juttu koski ensi kesänä Helsingissä Senaatintorilla järjestettävää maakuntatapahtumaa, jonka aiheena pitäisi silloin olla Pohjanmaa. Muut alueen kunnat ovat innolla lähdössä mukaan, mutta Vaasa, Pohjanmaan keskuskaupunki, vitkuttelee. Syynä on kallis hinta. Vaasan pitäisi maksaa tapahtuman kustannuksista 130 000 €, kun taas muille 14 Pohjanmaan kunnalle jää maksettavaksi 180 000 €. Nyt Vaasa pelkää, ettei saa suurimmalla panoksellaan tarpeeksi näkyvyyttä ja rahat menevät hukkaan, kun pienemmät rynnivät rinta rottingilla paremmin esiin. Onhan tuo tänä aikana iso raha, mutta jos se säästetään, menetetäänkö pitkän päälle paljon enemmän, jos ei osallistuta? Vaasassa valitetaan aina, ettei Vaasaa tunneta tarpeeksi hyvin muualla maassa (=etelässä) ja ettei se saa näkyvyyttä tarpeeksi. Nyt, kun siihen olisi tilaisuus, alkaa vitkutus. Vaikka tapahtumasta on tiedetty jo paljon aikaisemmin, rahat siihen on budjetoitu ja valmistelut jo meneillään. Mutta se vitkutteli vilahti taas peliin. Pari vuotta sitten Senaatintorilla esittäytyi Etelä-Pohjanmaa ja takuusti Seinäjoki oli mukana ja esillä. Vanhan ja rakkaan "vihollisemme" kaupunginisillä tuli taatusti naurusta pisu housuun, kun lukivat jutusta Pohjalaisesta.
Vaasa tekee muutenkin jotain väärin koskien esim. suuria tapahtumia ja konsertteja, jotka liikkuvat vähänkin Helsinki-Turku linjan ulkopuolella. Lähes jokaiseen kiertueeseen ja tapahtuman pysähdykseen on sisällytetty Seinäjoki, mutta ehkä joka 50. nähdään Vaasassa. Kuinka paljon tähän vaikuttavat eri päättäjätahojen päätökset ja kielteinen asenne? Esimerkkinä löytyi lehdestä tänään tapaus The Tall Ships Race, jota on ulkopuolisten toimesta yritetty kaksi kertaa saada Vaasaan, mutta kummallakin kerralla ovat Vaasan päättäjät tyrmänneet tapahtuman.

Plussat lehtikirjoituksissa annan taas Vaasan Ikkunan pääkirjoitukselle vastauksena Pohjanmaan Vasemmiston ajatukselle siitä, että puolustusmäärärahoja ei Venäjän kalistelusta huolimatta tarvitse korottaa. Ja jos niin on pakko tehdä, korotettavat puolustusmäärärahat on maksettava varallisuusveroista. Vasemmiston motto kun on: "Se maksaa, jolla on eniten menetettävää." Kirjoitus moittii Pohjanmaan Vasemmiston tapaa laskea itsenäisyyden arvo rahassa: "Jos Suomi ei pystyisi puolustamaan itseään, silloin kansamme heikompiosaiset menettäisivät eniten. Rikkaat kyllä keksivät keinon livahtaa vieraan vallan mielivallan alta." Koko kirjoituksen voi lukea osoitteesta Vaasan Ikkunan nettisivuilta.

Parvekkeeni uudet asukkaat halusivat toivottaa hyvää syksyä.


Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)