Google Website Translator

torstai 30. lokakuuta 2014

Kurpitsaa ja vastuuttomuuttaFood
Iski halu hullutella hieman Halloweenin merkeissä. Satuin nimittäin näkemään kaupassa kurpitsoja myynnissä ja ne jäivät kaihertamaan takaraivoon. Sitten rupesi tekemään mieli kurpitsapiirakkaa. Katselin hetken vinkkejä ja kävin hakemassa itselleni kurpitsan. En ole ennen tehnyt mitään kurpitsasta, ainakaan tuollaisesta oranssista mötikästä. En oikein ensin tiennyt, mitä ajatella, kun leikkasin hatun irti. Ensin piti irrottaa se keskellä oleva rihmasto siemenineen ja sitten päättää, mikä on sitä osaa, josta kurpitsasose tehdään. Aikani kaivelin kurpitsaa jäätelökauhalla ja sain aikaiseksi kattilallisen sisustaa. Siitä keitin soseen. Ja kuoret kaiversin vielä lyhdyksi. Ja ne siemenet puhdistin ja paahdoin tulevaa käyttöä varten. Hauskaa ja opettavaa, vaikkakin jonkin verran lihaksia vaativaa.
Food
Varsinaiseksi pääruoaksi valitsin "pitkäksi" viikonlopuksi broilerin. Koska ihastuin maapähkinätahnaan, jatkoin samalla linjalla (ja jatkan vielä ensi viikollakin). Tein pähkinäisiä broilerin koipi- ja reisipaloja uunissa. Niiden palanpainikkeeksi valitsin herkulliselta kuulostavan gratinoidut munakoisot. Ihan OK, eikä niin rasvaistakaan. Nimittäin kun tapaan poistaa koipireisistä nahan ja ylimääräisen kananrasvan (yök) valmiine marinadeineen.

Taas tuli suoritettua yksi kansalaisvelvollisuus. Kävin seurakuntavaaleissa äänestämässä. Vaikka taitavat nuo seurakunnan asiat olla hieman vieraita. En esimerkiksi ole nähnyt paljon julkaistua tietoja kotiseurakuntani raha-asioista. Niin että ehdokaskin täytyy valita enemmän pärstäkertoimen ja vaalikoneen avulla. Mutta pääasiahan kaikissa vaaleissa on äänestäminen. Mielipiteeni on aina ollut, että jos ei äänestä, ei pidä myöskään valittaa vaalikausien välillä.

Kansalaisten oikeuksia on viikolla käsitelty myös erittäin huolestuttavassa uutisessa. Jokin aika sitten Korkein oikeus kaikessa viisaudessaan päätti, ettei ihmisten tarvitse kriminalisoida itseään ja jättää tietojaan sellaisen auton ikkunaan, jota ovat esim. parkkipaikalla naarmuttaneet. Loistava tapa opettaa ihmisille vastuunottoa. Kun tekee väärin, ei teosta tarvitse ottaa vastuuta. Opetetaan sitten sama lapsillekin: älä tee tahallasi väärin, mutta jos teet niin vahingossa tai tahallasi, älä missään nimessä ota vastuuta teostasi, ole vain niin kuin et olisikaan. Menipä vastuun opettaminen lapsille kerrasta uusiksi. Mitään pahaa tekoa ei saa missään nimessä tunnustaa, niinhän se KO päätti.
Crash
Nyt tätä päätöstä käyttävät hyväkseen myös ratsiassa puhalluskokeesta kieltäytyvät. Ymmärrän toki syyn, miksi juovuksissa ajava yrittää kieltäytyä puhaltamasta. Jospa pysäyttäjä on laiska poliisi ja pääsee kuin koira veräjästä. Mutta nyt sitä ovat alkaneet tekemään myös selvin päin liikenteessä olevat. Joka kerta, kun pysäyttäjä on jämpti poliisi ja selvä tai känninen kieltäytyy puhaltamasta, hänet viedään verikokeeseen. Näin sidotaan muutamaksi tunniksi 2 poliisia ja hieman lyhyemmäksi ajaksi 1 lääkäri tuohon toimenpiteeseen. Ja sinä aikana liikenteessä pääsee ajamaan moni rattijuoppo ja moni tosissaan sairas potilas jää lääkärittä. Näin puhaltamasta kieltäytyvät leikkivät muiden ja myös omalla hengellään. Rattijuopot tappavat vuodessa yli 60 ihmistä ja satoja loukkaantuu rattijuoppouden seurauksena. Mutta ollaan meillä toki KO:n päätöksellä vastuuttomia liikenteessä ja kieltäydytään puhaltamasta. Mutta jätetään sen jälkeen myös se kirjoittelu ja valittaminen, kun rattijuoppo tappaa läheisen ihmisen tai aiheuttaa isoja aineellisia vahinkoja. 
Meille opetetaan lapsesta asti suomalaista vastuuntuntoa. KO:n päätöksellä meille voi tästä lähtien opettaa uutta suomalaista vastuuttomuutta. Vaikka eipä se kai ole meille aivan vierasta. Viime laman aikana kansanedustajat peräsivät yrityksiltä yhteiskuntavastuuta ja sen perusteella irtisanomisista pidättäytymistä. Nyt valtio ja kunnat ympäri Suomen käyvät YT-neuvotteluja. Niin että kyllä se uusi vastuuttomuus alkaa aivan yhteiskunnan yläportailta ja kai tämä uusi kansalaisten vastuuttomuuden hyväksyminen on vain heijastuma korkeampien tahojen toiminnasta.

FB:ssa kiersi ei-tieteellinen väite, jonka mukaan minkälaisen tahansa (huivisen, narusta tehdyn, teipatun jne.) lattialle laitetun ympyrän sisään menee aina kissa. Pitihän se minunkin testata. Joitakin tuloksia:

Cats Cats

Ja Ukko ei edes vilkaissut koko ympyrää.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)