Google Website Translator

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Nam nam ja klik klik

Taas oli aikaa hyvälle ruoalle. Joskus aikanaan olen bongannut K-kaupan ruokasivuilta reseptin sieni-meetvurstipiirakkaan ja miettiessäni viikonloppusyötävää päädyin siihen. Tosin mieltymykseni parsakaaliin ja sen ajankohtaisuus saivat minut lisäämään piirakan täytteeseen myös parsakaalia. Niinpä piirakasta tuli runsas ja ruokaisa (kiitos myös porkkanasoseen pohjataikinassa). Sieniksi olisin itse valinnut mielummin metsäsieniä, mutta sienionni ei suosinut tänä syksynä. Joten nyt oli tyytyminen tuoreisiin herkkusieniin. Hassua tässä oli se, että olen joskus poiminut reseptin netistä omalle koneelleni resepteihin ja tietysti minulla ei ollut harmainta hajuakaan siitä, mistä resepti oli peräisin. Tein piirakan ja jälkikäteen katsoin huvikseni netistä nimellä ohjetta. Ja löytyihän se.
Toinen viikolla mieleen juolahtanut idea liittyi sitten makeaan. Keksivarastoni (sanoo se, joka yrittää pudottaa painoaan) oli ehtynyt ja mieleni rupesi tekemään kaurapitsejä. Helppotekoisia kun ovat. Sellaisenaan ne kuitenkin kuulostivat vähän tylsältä. Mieleni teki myös pitkästä aikaa jotain suklaista. Tästä huomaa, että kotona ei ollut sen enempää keksejä kuin suklaatakaan. Aikani rapsuteltuani tikkuja päänupistani keksin yrittää kaurapitsikuppeja suklaa- ja vadelmavaahdolla täytettynä. Kaurapitsin muuntaminen kupiksi oli hieman hankalaa, ne kun tuppasivat repeilemään, kun laitoin paistettuja pitsejä muffinsipellin koloihin. Mutta jotenkin ne tuli tehtyä, hienoinen epämääräisyys oli mielestäni vain piristävää. Ehkä kupin sijasta pitsit voisi tehdä perinteisen kaareviksikin (tein yhden sellaisenkin). Vaahdot sen sijaan olivat paitsi helppotekoisia myös ihanan makuisia. Ja ylijäämävaahdot yhdistin kerroksittain ja sain jälkiruoan.
Tänään innostuin leivoskelemaan vähän lisää. Syntyivät mandariinikuppikakut vanilja-mandariinikuorrutuksella. Näin jälkikäteen ajateltuna mandariinin maku ainakin kuppiikakuissa hukkui melkein kokonaan, vaikka käytin niihin 2 mandariinia. Sääli, etten aiemmin huomannut jääkaapissa olevaa verigreippiä. Se olisi varmaan tuonut enemmän makua. Hieman joulunodotusta tuli haettua vaihtoehtotortuilla eli tein viikunanyytit. Niissä keskellä on glögissä (itse terästin glögiä vielä piparkakkumausteella ja tähtianiksella) marinoituja viikunoita. En tiedä, mistä ajatus tuli päähän, mutta onpahan erilaisia joululeivonnaisia. Alkuperäisessä reseptissä ne kehoitettiin tajoamaan vaniljakastikkeen kera, mutta koska minulta jäi yli kuorrutetta, pursotin sitä hieman niiden päälle. Alkuperäisessä reseptissä on samoin käytetty 250 g kuivattuja viikunoita. Sellaisia ei löytynyt, joten käytin 200 g Pirkan pehmeitä viikunoita. Sillä määrällä tuli 8 torttua (4 torttutaikinalevyä).
 
Olen aika innoissani. Viimeaikoina olen yrittänyt tuota makrokuvausta, mutta mielestäni en saanut tarpeeksi hyviä lähikuvia. Ja "lähempiä" kuvia ottavaan uuteen objektiiviin hankinta ei tämän hetkisillä rahavaroillani ole mahdollista. Kirjaa Digijärkkäri (Olli Rinne) selaillessani keksin loittoputket ja lähilinssit. Tutkailin asiaa netistä ja päätin kokeilla. Löysin DX.com sivut, jonka kautta tilasin neljän lähilinssin sarjan (1x, 2x, 4x, 10x) ja loittoputken Nikonia varten. Hinta ei päätä huimannut, kaikki yhteensä postimaksuineen USD 25,89 (€ 21,27) ja toimitus tapahtui postitse kahdessa viikossa. Loppuviikko meni rattoisasti kameran kanssa leikkiessä. Lähilinsseillä sain jonkinnäköisiä kuvia (valaistus ja tarkennus vielä hakusessa). Loittoputkisarja sen sijaan on vielä täysi mysteerio, paremmalla ajalla lisää harjoituksia. Tässä hieman esimerkkejä tuloksista lähilinsseillä:


Kittiputki 55 mm
1x suurentava linssi

2x suurentava linssi
4x suurentava linssi

10x suurentava linssi

Tilasin muuten viikolla itselleni hammaslääkäriajan. Juurihoidetun hampaani paikka lohkesi. Koska rahaa ei ole liikaa ja talvella ei kulkuneuvoakaan, käyn vieressä olevalla kunnallisella hammaslääkäriasemalla. Sainhan minä ajan, mutta koska? No ensi vuoden toukokuussa. Jono on siis tällä hetkellä 7 kuukautta.  Että vääntäkää vaan sitä soteanne, kun hammaslääkärijono on 7 kk ja kroppalääkäriin saa jonottaa 1,5 kuukautta. Ei olisi kiva olla köyhä ja kipeä. Onneksi (kop kop puuta kopauttamaan) tällä hetkellä ollaan vain köyhiä.
Kristiina

P.S. Testasin muuten sen Ekosopin tiskiaineen. Puhdasta tuli tiskistä, olen erittäin tyytyväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)