Google Website Translator

tiistai 6. tammikuuta 2015

Kukkarossa Matin lisäksi jo Teppokin

Kelan maksaman asumistuen laskentaperusteet muuttuivat vuoden alusta. Laskin heidän laskurillaan, miten muutokset vaikuttavat asumistukeen. Tuloksena oli, että matalapalkkaisen, ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla elävän henkilön asumistuki nousisi € 100,-/kk. Soitto Kelaan vahvisti laskun oikeellisuuden. Asiassa vain oli yksi mutta. Jos ei muuta (ei aikomusta), jos vuokra ei nouse yli € 50,-/kk (ei nouse) tai jos tulot eivät suurene tai pienene merkittävästi (eivät ennen syksyä), uusi asumistuki tulee voimaan vasta seuraavan vuosikorotuksen yhteydessä eli esimerkiksi 1.10.2015. Näin ollen saa maksaa siitä valtavasta työttömyyskorvauksesta "ylimääräistä" 9 x € 100,- ennen kuin muutos näkyy. Summa vastaa melkein 1,5 kuukauden nettotuloja. Jos sitten syksyllä tulee täyteen 500 työttömyyspäivää, on joko saatava töitä tai putoaa Kelan työttömyyskorvaukselle. Ja se on niin pieni, että sen lisäksi on haettava toimeentulotukea. Jolloin asumistuen korotus vähentää vain toimeentulotuen määrää eikä näy tuloissa mitenkään. Niin tai näin, asumistuen saaja ei tule tänä vuonna eikä ehkä pitkään aikaan saamaan mitään hyötyä tuosta uudesta laskentatavasta, joka teoriassa korotti asumistukea mutta käytännössä sitä korotusta ei saa.

Vuodenvaihde toi muitakin korotuksia kaikkien menoihin. Katselin hieman listaa siitä, mitä oikein saimme vuoden vaihtuessa. Tässä lyhyttä listaa, paljon jää varmaan puuttumaan:
- Osalla palkansaajista verotus kiristyy
- Sähkön hinta nousee 2,8-3,4%sähköveron korotuksen myötä.
- Televisiomaksu nousee 3,5%
- Polttoaineen hinta nousee kiitos polttoaineen veron korotuksen
- VR:n lippujen hinnat nousevat keskimäärin 2,5%
- Tupakan, makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien hinnat nousevat
- Perintö- ja lahjavero, jota toivottiin poistettavaksi, nousee
- Postimaksut isoille, 1-2 kg:n kirjeille nousevat 7%
- Bussilippujen hinnat todennäköisesti nousevat koko maassa, ainakin Vaasassa korotus oli 6,7%
- Terveydenhuollon maksuja on mahdollista korottaa, Vaasassa kertamaksu nousee 9,4%
- Kiinteistöveron ylärajat muuttuvat, joten todennäköisesti nekin nousevat
- Työmatkojen matkakustannusten omavastuuosuus nousee
- Joo, ja Apple Storen ja Google Playn sovellusten hinnat nousevat

Jokin tosin aina laskeekin. Nimittäin lapsilisät ja diesel- ja kuorma-autojen käyttövoimavero. Hammastarkastusten Kela-korvaukset alenevat, koska niitä saa enää joka toinen vuosi. Asuntovelan korkovähennys alenee. Tässä listassa ei voi myöskään mainita mitään esim. ruoan hinnasta. Olen tosin varma, etteivät keskusliikkeet voi vastustaa tilaisuutta vuodenvaihteessa hieman korottaa voittomarginaalejaan.

Poliitikot ja analyytikot puhuvat koko ajan siitä, että jotta Suomessa lama hieman hellittäisi ja saataisiin aikaan työpaikkoja, ihmisten ostovoimaa pitäisi kasvattaa ja suunnata sitä kotimaisten tuotteiden kysyntään. Tämän hetkiset ratkaisut eivät kuitenkaan lainkaan tue tuota tavoitetta. Korotukset ja alennukset vähentävät ihmisten käytettävissä olevaa rahamäärää ja siten vain syventävät lamaa ja työttömyyttä. Ja se taas vähentää entisestään veronmaksajien määrää. Lohdullista kuitenkin on tietää, että samaan aikaan, kun palkansaajia rokotetaan isosti, päättäjät eivät ole kyenneet vähentämään julkisia menoja lainkaan siten, kuin olisi pitänyt.

Ehkä vuodenvaihde kuitenkin toi mukanaan jotain hyvääkin. En vain tähän hätään keksi, mitä. Noin rahallisesti ajatellen saamme rahoillamme 1.1.2015 vähemmän kaikkea kuin 31.12.2014. Onnellisuutta ei kuitenkaan aina mitata rahassa (mikä klisee). Ehkä vähempi vastikemäärä rahalle tuo mukanaan terveempiä elämäntapoja ja enemmän kekseliäisyyttä ja luovuutta arjesta selviämiseen. 

Kristiina

11 kommenttia:

 1. Anonyymi6.1.15

  Ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla elävän kannattaisi ehkä ennemmin hankkia itselleen töitä, kuin pahoittaa mielensä tuosta "olemattomasta" 100 €/kk lisästä ;) Ansiosidonnaiset päivärahat pitäisi muutenkin poistaa, koska ne passivoivat ihmistä eivätkä tosiaankaan kannusta työntekoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ilmeisesti ole aiemmin lukenut blogiani ja mielipiteitäni. Tämä ansiosidonnaisella elävä on 50+ eikä saa kirveelläkään töitä yksityiseltä ja nyt ei ota kaupunkikaan alle 500 päivää työttömänä olleita töihin. Joten työhalut ovat kovat, mutta töitä ei saa. Luojan kiitos ansiosidonnaisista, jotta pärjää edes jotenkin jokapäiväsessä elämässä.

   Poista
 2. Anonyymi24.1.15

  En tosiaan ollut lukenut blogiasi, mutta nyt kun luin, se ei muuta tuota mielipidettäni miksikään. Jos ansiosidonnainen lopetettaisiin tai sen määrää pienennettäisiin, se kannustaisi taatusti ihmisiä kouluttautumaan uudestaan aloille, joilla on työtä, tai perustamaan omia yrityksiä. Työtä kyllä on, mutta jos sitä ei saa, sitä pitää itselleen luoda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet siis sitä mieltä, että yli 55-vuotiaana ehtii vielä kouluttautumaan sellaiseen ammattiin, johon joku vielä ottaa töihin? Tai että siitä reilusti alle €1000,-/kk ansiosidonnaisesta jää laskujen ja elämiskulujen jälkeen sen verran rahaa säästöön, että siitä saa aikanaan pääoman perustaa oman yrityksen?

   Poista
 3. Anonyymi25.1.15

  Ei yrityksen perustamiseen tarvitse välttämättä suurta alkupääomaa. Esim. hoitoalalle kouluttautuu kahdessa vuodessa, ja sen jälkeen on vielä työvuosia edessä, tai siinäkin mahdollisuus ruveta yrittäjäksi. Mikä tässä on se mahdoton asia?

  VastaaPoista
 4. Anonyymi4.2.15

  Hei, haluaisitko vastata kysymykseeni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahdotonta on se, että itselläni sen enempää kuin aika monella muullakaan työttömällä ei ole mitään halua tai taipumusta sen enempää hoito- kuin monelle muullekaan "helpolle alalle". Eipä sitä tunnu olevan monella hoitoalalle kouluttautuneellakaan. Eikä ratkaisu työttömyyteen ole sellaisen työn tekeminen pakosta, jossa olisi töitä, mutta jolle itsellään ei ole mitään halua mennä. Sellainen ratkaisu olisi vain varma tapa saattaa itsensä sairaslomalle ja ennen aikojaan eläkkeelle. Itse teen hyvin monenlaisia töitä, kunhan niitä löytyisi, mutta en mitä tahansa sellaisia, joiden tekemiseen minulla ei ole mitään edellytyksiä, olisi sitten mahdollisuus nopeasti uudelleenkouluttautua tai ei.

   Poista
 5. Anonyymi5.2.15

  Valitettavasti kuulostaa siltä, että mieluummin olet kotona, kirjoittelet blogia ja leivot pullaa, kuin esim. perustat yrityksen ja työllistät itsesi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki olet oikeutettu omaan mielipiteeseesi, minulla taas on omani. Sitä paitsi, miksi luulet, että hoitoalalla yrittäjäksi ryhtyminen on halpaa? Perustamiskustannukset ovat useiden satojen eurojen suuruiset eikä työtä tehdä ilman välineitä, autoa ja asiakashankintaa.
   Työn pitää aina olla sellaista, ettei seuraavaa 10 vuotta herää hampaita kiristellen, pää särkien ja vatsa poltellen työpäivään. Lisäksi työllänsä pitää voida ansaita elanto, joka maksaa laskut ja jokapäiväiset menot. Toki yrittäjänä työtä voi tehdä huvikseen sen, mitä onnistuu saamaan. Mutta sitä ei nimitetä työksi, se on harrastus. Ja kuten aiemmin sanoin, itsensä yrittäjänä työllistävät hankkiutuvat yleensä alalle, josta pitävät, jonka he hallitsevat ja josta omaavat jo kokemusta ja tietoja. Ei sellaiselle alalle, josta eivät vasta valmistuneina tiedä mitään eivätkä varsinkaan pidä työstä.
   Toivotaan, että sinun kohdallasi ei ikinä satu tilannetta, jossa joudut työttömäksi. Haluaisin silloin nähdä sinun yrittävän yrittäjäksi alalle, josta et pidä, josta sinulla ei ole työkokemusta ja josta et tiedä, saatko siitä tarpeellisen elannon itsesi elättämiseen. Silloin olet todella heikoilla ja ennen pitkää takaisin työvoimatoimiston jonossa.

   Poista
 6. Anonyymi6.2.15

  Olen hakenut lähinnä sitä, mikset työllistä itseäsi, kun kerran teet hyvin monenlaisia töitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen roikkunut niin usein löysässä hirressä pienillä tuloilla, että tällä hetkellä minulle on tärkeämpää säännöllinen palkka toisen muun palveluksessa mielummin, kuin epävarmat tulot itseni työllistäjänä. Enkä ole toistaiseksi keksinyt sitä niin hyvää liikeideaa, että yrittäjäksi ryhtyminen kannattaisi.

   Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)