Google Website Translator

tiistai 13. tammikuuta 2015

Virkamiespäätöksiä, korvausvaatimuksia ja talkoohenkeä

Viime viikolla kuuma uutinen oli vanhempien Vantaalla lapsilleen jäädyttämä pieni luistinrata. Jonka kaupungin virkamiehet välittömästi kielsivät. Vedoten tarpeellisiin ja tarpeettomiin sääntöihin radan vaarallisuudesta. Vaikka sen ympärille olisi saatu lahjoituksena varoittavat aidat. Mutta Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin katsoi kolumnissaan, että syynä kieltoon eivät suinkaan olleet säännöt. Vaan virkamiesten pelko vastuusta. Radan kieltämisen syyksi kertoi vastaava virkamies sen, että joku voi vaikka liukastua ja haastaa kaupungin hakien tuhansien eurojen korvauksia. Siteeraten kolumnia: "Tällainen vastuun pelko on kaiken oma-aloitteisuuden tappava syöpä". Koko kolumnin voi lukea täältä.

Hassua, että olemme Suomessakin alkaneet ottaa oppia amerikkalaisista elokuvista. Siitä amerikkalaisen oikeudenkäytön erittäin valitettavasta piirteestä, jossa jokaisesta sattuneesta pienestä vahingosta voi haastaa jonkun oikeuteen vaatien isoja vahingonkorvauksia. Viimeisin esimerkki tästä oli mitä hullunkurisin lukemani uutinen. Joku oli koiransa kanssa lenkillä ja koira törmäsi temmeltäessään valopylvääseen. Nyt omistaja hakee kaupungilta korvauksia, koska valopylväs ei olisi saanut olla siinä, missä oli. Paikka oli huono, koska koira siihen törmäsi. Herranen aika, minkähänlaisia korvauksia tuo omistaja olisi hakenut, jos olisi itse kännipäissään törmännyt pylvääseen. Tai ajatelkaa kaikkia niitä autoilijoita, jotka liukkaalla törmäilevät liikennemerkkeihin, ojiin tai siltarumpuihin. Ei kun oikeusjuttua nostamaan vaan. Kaupungin vika, kun tie oli liukas ja merkki tai oja oli väärässä paikassa.

Mutta ikävä on todeta todeksi tuo siteeraamani lause oma-aloitteisuuden tappamisesta. Meillä on jo nyt niin paljon niitä turhia sääntöjä ja määräyksiä, jotka on tarkoitettu aktiivisuuden hillitsemiseen ja tappamiseen. Vielä jokin aika sitten, ennen yhtenäisen säännöstön laatimista, TE-toimistoista saattoi saada karenssia, jos osallistui talkoo- tai vapaaehtoistyöhön työttömänä ollessaan. Ja tälläkin hetkellä virkamiehet vaativat, että itse tekemisen sijasta, kuten Vantaalla, tehdään virallinen aloite kaupungille/kunnalle. Sitten odotetaan, useimmiten turhaan, että jotain tapahtuisi. Ja sillä välin ei saa tehdä mitään. Me olemme tällä hetkellä taloudellisesti sellaisessa tilanteessa, että kaikkia käsiä tarvitaan. Niin auttamiseen kuin itse tekemiseen sen sijaan, että vaadittaisiin viranomaisia tekemään. Kieltämisellä varmuuden vuoksi saatetaan asioita huonompaan suuntaan ja jähmetetään kaikki helposti toteutettavat hankkeet ja auttava toiminta. Siteeraan tähän Mielensäpahoittajaa (Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja/Tuomas Kyrö):  Kyllä eivät ole vaikeita asioita vanhusten hoito, peruskoulutuksen taso ja julkisen talouden kestävyysvaje. Ne pitää hoitaa ja kaikkien pitää siihen osallistua. Kerätään kolehti ja ruvetaan talkoisiin.

CatsNäin vakavat pohdiskelut vaativat loppukevennyksen. En mielelläni päästä näin pimeällä kissoja parvekkeelle. Varsinkaan Ukkoa, jolla suurin osa yläpuolta on musta. Eilen illalla se halusi kuitenkin niin kovasti kanssani parvekkeelle, että annoin luvan tulla. Koska pakkasta oli -13 ºC, herra viihtyi parvekkeella n. 2 minuuttia. Sen jälkeen se pyysi päästä sisään ja sinne päästyään hyppäsi suoraan olohuoneen patterin päälle lämmittelemään. Totesi kai, että hullu tuonne vapaaehtoisesti menee, tässä on paljon parempi paikka kissalle talvipakkasella.
Kristiina

2 kommenttia:

 1. Anonyymi26.1.15

  How does our current market affect the manner debt collection companies perform?
  As individuals' debt increases in a difficult market, US
  debt collection sydney-collection companies
  are experiencing an increased volume of balances that are given. Does this imply
  there is certainly a higher rate of return to their own clients?

  No, maybe not necessarily. To some, it might look such as the industry is thriving because of the steep increase in bad-debt.
  But...such economy additionally creates a more difficult environment for
  bad-debt recovery.

  VastaaPoista
 2. You are right. Current economic situation creates more people in difficulties with their debts and going bankrupt and that for its part makes if more difficult for the countries to recuperate from reseccion.

  VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)