Google Website Translator

tiistai 24. helmikuuta 2015

Ben Zyskowitczin säästölista ja Keskon vieraanpelko

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz julkaisi maanantai 23.2.2015 oman ehdotuksensa valtiontalouden säästöiksi tulevalla hallituskaudella. Hän nimesi sen Benin listaksi.

Jotenkin listasta pilkahtaa se, että kyseessä on Kokoomuksen edustajan ehdotus. Yksittäisten säästöjen 5 ensimmäistä kohtaa kohdistuvat suoraan vähätuloisiin. Ansiosidonnainen työttömyysturva pitäisi lyhentää 250 päivään. Maksuaikaa on kuitenkin turha lyhentää, koska työttömille ei ole töitä ja 45+ ikäisiä eivät työnantajat halua työllistää. Vanhempien pitkäaikaistyöttömien ja työttömäksi joutuvien prosentuaalinen osuus työttömistä nousee koko ajan. Siksi myös eläkeiän nosto ennen tämän epäkohdan korjaamista oli täysin hyödytöntä.

Ehdotuksessa on myös Kelan tulonsiirtojen indeksikorotusten jäädyttäminen ensi vaalikaudeksi. Uutisten haastattelussa Ben sanoi, ettei muutama euro kuussa merkitse mitään vanhuksille, lapsiperheille tai työttömille kunhan terveys- tai neuvolapalvelut pysyvät. On se kiva, kun pääsee lääkärille tai neuvolaan, mutta ei ole varaa sen jälkeen ostaa koko ajan kallistuvia lääkkeitä tai maksaa jatkuvasti nousevaa sähkölaskua. Sama tulee eteen myös lääkekorvausten pienentämisen ja hammashoidon Kela-korvausten poistamisessa, joita myös ehdotettiin listassa säästötoimena. Kas kun esim. nytkin kunnalliseen hammashoitoon pääsyä saa odottaa 7 kk. Ja vanhukset, lapsiperheet ja työttömät joutuvat jättämään joko ostamatta elintärkeät lääkkeet tai ruoan, molempiin ei ole varaa.

Listan yksittäisistä säästöistä löytyi kyllä hyviäkin ehdotuksia, kuten tuulivoimatuesta luopuminen ja kehitysyhteistyörahoituksen siirto kirkon ja kansalaisjärjestöjen sekä monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön. Myös "populismiehdotuksiksi" nimetyt kohdat saavat ainakin minun täyden tukeni. Itsestäänselvyydet ja tavoitteetkin olivat suhteellisen realistisia lukuun ottamatta esimerkiksi sellaisia yksilön oikeuksien radikaaleja rajoituksia kuten TUPAKOINNIN KIELTÄMINEN LAILLA. Nyt järki käteen. Kun yritetään poistaa turhaa holhoamista ja sääntöjä niin ehdotukset keskioluen siirrosta Alkoon tai tupakoinnin kieltämisestä lailla on parasta unohtaa holhoavana, "kyllä isoveli tietää"-tyyppisenä vanhanaikaisena kukkahattuhöpötyksenä.

Sen sijaan jotain listasta puuttuu. En näe missään ehdotuksia verokikkailun ja varojensiirron estämiseksi. Liekö EU-lainsäädäntö määrännyt, ettei edes voida harkita tulojen ja varallisuuden verottamista siinä maassa, mistä tulo tulee ja omaisuus sijaitsee sen sijaan, että suositaan omien tai yrityksen "kirjojen" siirtoa kevyen verotuksen maihin omaisuuden ja tulonlähteiden jäädessä edelleen Suomeen. Raha tulee Suomesta, mutta sitä verotetaan jossain veroparatiisimaassa. Miten paljon lisätuloa tällaisella verotuksella Suomeen saataisiin, Ben?

En myöskään löytänyt mitään mainintaa siitä, miten perittäisiin takaisin tai peruttaisiin yrityksille tähän asti annetut yhteisöveron alennukset ja muut verohelpotukset. Niiden oli tarkoitus synnyttää uusia työpaikkoja ja parantaa kilpailutilannetta, mutta nämä konstit eivät ole suomalaisiin yrityksiin tepsineet. Paitsi että ne ovat lihottaneet omistajien kukkaroa. Kaikista helpotuksista huolimatta työkkärijonoon passitetaan ihmisiä entiseen tahtiin. Koska helpotukset olivat siis kansalaisten enemmistön kannalta hyödyttömiä, ne tulisi voida perua. Miten paljon sillä saataisiin lisää tuloja?

Myös muutama muu viimeaikainen uutinen on kiinnittänyt huomiota. Keskon pääjohtaja Mikko Helander moittii päättäjiä halpaketjujen suosimisesta.  Hän haluaa päättäjien varmistavan, että Suomessa olisi vahva kotimainen päivittäistavarakauppa jatkossakin eikä suomalaisia päivittäistavaraketjuja syytettäisi elintarvikkeiden korkeista hinnoista, koska 40 % hinnoista on erilaisia veroja. Suomalaiset ruokaketjut myyvät ja varmistavat hänen mukaansa kotimaisen elintarviketuotannon, eivät ulkomaiset halpaketjut. Pelkääkö Kesko kilpailua? Jos halpaketjuilla viitataan tällä hetkellä Suomessa toimivaan Lidliin, niin kyllä niiden hyllyiltä löytyy suomalaisia tuotteita siinä kun K- tai S-markettienkin. Ja ulkomaisia halpaketjuja ja niiden tuotteita verotetaan käsittääkseni aivan samoin kuin kotimaisiakin ketjuja. Ja silti ne pystyvät myymään sekä kotimaassa että ulkomailla tuotettua ruokaa halvemmalla. Itse toivotan halpaketjut tervetulleeksi. Kunhan ne eivät unohda, että suomalainen asiakas haluaa paitsi vastiketta rahalleen myös kotimaista tarjontaa kaupan hyllyltä, oli kyseessä sitten ulkomailta rantautunut halpaketju tai kotimainen päivittäistavaraketju.

Valtio ottaa jälleen 5 miljardia uutta lainaa. Mihin? Maksaakseen takaisin erääntyviä velkoja ja kattaakseen budjetin alijäämää. Oho, valtiohan selvästi ottaa uuden pikavipin maksaakseen vanhan pikavipin kuluja ja päivittäisiä menoja. Päättäjät suitsivat kuluttajien mahdollisuutta ottaa pikavippejä ja kehottavat karttamaan niitä. Niin pidetään talous kurissa. Milloin valtio rupeaa lailla suitsimaan omaa samanlaista toimintaansa?
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)