Google Website Translator

torstai 5. helmikuuta 2015

Pystyykö terveydenhoito hoitamaan Vaasassa edes sairaita?

Silloin tällöin vaasalaisessa elämänmenossa tympii jokin. Ja tällä kertaa se on terveydenhuolto.

Joskus aiemmin mainitsin siitä, että hammaslääkärille pääsy ajanvarauksella kestää nykyisellään 7 kk. Hyvänä aikana kehotettiin ihmisiä tarkastuttamaan hampaansa 0,5-1 vuoden välein. Nyt lehdessä sitä vastoin kirjoitetaan, että älkää ihmeessä rynnätkö tarkastuttamaan hampaitanne. Harjatkaa ne päivin illoin ja uskokaa siihen, että siten hampaat pysyvät ehjinä iät ajat. Karieksen aiheuttaman reiän syntymiseen menee 1-2 vuotta, joten käydessänne edellisellä kerralla paikkauttamassa hampaitanne voitte tilata seuraavan ajan vuoden päästä. Jos on vapaita aikoja. Tai jos siinä välissä lohkeaa paikka tai hammas halkeaa niin onpahan ainakin aika varattuna valmiiksi.

Mutta siihen terveydenhuoltoon ja terveyskeskuksiin. Jokunen vuosi sitten terveyskeskuksessa tai päivystyksessä käynnin jälkeen sai laskun terveyskeskusmaksusta vuoden ajaksi, jonka jälkeen sai käydä loppuvuoden lääkärissä maksutta. Eihän se käynyt laatuun, joten vaasalaisilta poistettiin terveyskeskuksen vuosimaksu ja otettiin käyttöön kertamaksu, nykyisin € 14,70/käyntikerta. Maksu peritään kolmesta käynnistä/vuosi. Aikaisempi vuosimaksu oli luokkaa € 25,-/vuosi, nykyisellään siis € 44,10 vuodessa, jos sairastaa 3 kertaa. Ylimeneviltä käynneiltä ei tarvitse maksaa.

Seuraavan uudistuksen saimme viime syksynä. Meillä on alueelliset terveysasemat, joissa toimii terveydenhoitajapalvelu, lääkärit ja neuvola. Isoissa suunnitelmissa on lakkauttaa kaikki nämä alueelliset terveyskeskukset ja rakentaa uusi, ainokainen terveyskeskus Vaasan keskustaan keskussairaalan yhteyteen. Omasta alueellisesta terveyskeskuksesta saa tällä hetkellä lääkäriajan varattua n. 1,5 kuukauden päähän soitosta. Suositus kiireellisessä tapauksessa on tähän asti ollut käynti pääterveyskeskuksessa. Jossa oli päivystys. Nyt keskussairaalan yhteyteen tehtiin uudet päivystystilat ja kaikki akuutti- ja ilta/yöpäivystys siirrettiin sinne. Luojan lykky, en ole itse tarvinnut vielä tuota palvelua. Mutta sen mukaan, mitä olen lukenut paikallisesta aviisista, toiminta ei "toimi" alkuunkaan. Eli ihmiset menevät paikalle jonottamaan jopa koko päiväksi, tiedottamista ei ole lainkaan, hoitajat hommaavat omiaan potilaita huomioimatta ja ennen kaikkea, lääkäriin et pääse vahingossakaan. Tai sitten pääset nimenomaan vahingossa. Pääterveysaseman päivystyksessä jonotettiin 4-5 tuntia käynnillä, nykyisin koko päivä pääsemättä muualle kuin penkille persauksiaan levittämään. Hyvä alku suunnitelmalle, jossa kaikki paikalliset terveysasemapalvelut lakkautetaan ja mummot/työttömät pannaan maksamaan € 6,40 edestakaisesta sairaana matkustamisesta keskustaan istuakseen jonossa koko päivän pääsemättä lääkäriin.

Viimeisimmän uutisen kertoi Pohjalainen ennen vuodenvaihdetta. Paitsi, että saamme kuluttaa housuntakamukset puhki terveydenhoitopalveluamme odottamassa, sen hinta/käynti korotettiin vuodenvaihteessa tappiinsa. Eli 9,4 % korotus kertamaksuun.  Kannattaa olla sairas työtön tai vanhempi vaasalainen, kaupungin terveystoimi pysyy pystyssä näillä hinnoilla ja toimenpiteillä.


Koko maassa terveydenhoitokuvioihin on kaavailtu suuria muutoksia Sote:n myötä. Jos keskittämisnäkymät ovat näin huonot yhden pienen kaupungin kohdalla, mitä ne olisivat koko maan mittakaavassa? En ole asiantuntija, joten en osaa sanoa. Toinen mieltäni askarruttava kysymys on lääkäripula, sillä se on suurena osasyynä ruuhkiin. Joka vuosi meillä kuitenkin koulutetaan lääkäreitä. Mihin he katoavat? Mitä ilmeisin vastaus on yksityiselle puolelle. Yksityistä puolta ajetaankin reippaasti toimimaan julkisen terveydenhuollon rinnalla. Mutta onko sekään ratkaisu? Ehkä onkin niille, joilla riittää rahaa siitä maksaa. Mutta entä sitten ne mummot ja muut reppanat?

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)