Google Website Translator

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Yrittäjyyttä, olutta ja kirjastoviikko

DIY
Mennyt viikko on ollut erilainen ja mukava. Olin työhöntutustumisviikolla kirjastossa. Sain tilaisuuden tutustua kaikkiin niihin töihin, joista en tiennyt mitään. Valitsin paikaksi kirjaston, koska ihmiset ja osa töistä oli minulle ennestään tuttuja. Minulle annettiin vapaat kädet valita tutustuttavaksi mitä osa-alueita ja osastoja itse halusin ja viikkoni muokkautui niiden kirjaston töiden mukaan, joista en tiennyt mitään. Tutustuin uusiin osastoihin kuten lastenosastoon ja uutisalueeseen. Tutustuin kirjojen luettelointiin, asiakaspalvelutöihin ja kirjastoautoon. Sekä sivukirjaston toimintaan. Ja mikä ihaninta, jokaisella osastolla, johon itseni määräsin, minut otettiin erittäin ystävällisesti vastaan ja ihmiset niillä olivat hyvin avuliaita ja opettivat minua osaavasti ja halukkaasti. Sekä pääkirjasto että Ristinummen aluekirjasto olivat ilahduttavia paikkoja työskennellä. Nautin viikosta suunnattomasti paitsi ihmisten takia myös siksi, että sain taas viikoksi tunteen työssä olosta. Ja sain samalla viettää viimeistä päivää lukuun ottamatta aikaa lempityökaverini ja ystäväni Riitan kanssa. Sen lisäksi että meillä oli yksinkertaisesti mukavaa, hän opetti minut tekemään suojapussin tabletilleni karkkipapereista. Eikö olekin hieno? Ja ihan omin pikku kätösin tehty. Eikä ollut aikaa vievä työ, se syntyi reilussa puolessa tunnissa odotellessani torstaina aikaa lähteä REKOon hakemaan tilauksiani.

Entrepreneur
Viikolla eräs Pohjalaisen toimittaja peräsi yrittäjän solidaarisuutta työntekijöitään kohtaan. Yrittäjä lakkauttaa Vaasan keskustassa toimivan, toistaiseksi kannattavan urheiluliikkeensä keskittyäkseen muihin liiketoimiinsa. Yrityksen 9 työntekijää saavat lähtöpassit. Yrittäjä itse pitää urheiluliikkeen pyörittämistä todella työläänä ja sen kannattavuutta tulevaisuudessa nakertavien verkkokauppojen kilpailua vakavana. Työntekijänä ymmärrän täysin toimittajan asennetta. Yrittäjä jatkaa muita liiketoimintojaan, mutta työntekijät joutuvat työttömyyskortiston yhä kasvavaan massaan. Ja tällä hetkellä ainakin alan työpaikat ovat kiven alla, kun kaupan ala elää nettikaupan uhassa murrosaikaansa. Mutta toisaalta ymmärrän yrittäjää. Jos hän kokee tietyn osan toiminnoistaan tulevaisuudessa muuttuvan kannattamattomaksi ja syövän liian suuren osan hänen ajastaan ja osaamisestaan muulta toiminnalta, useimmiten pieni ja miksei suurempikin yritys lakkauttaa sen osan toiminnasta ja keskittyy panos/hyötysuhteeltaan kannattavimpiin toimintoihin. Niinpä peräisin tuota solidaarisuutta mieluummin hieman suuremmilta yrityksiltä (esimerkkinä OP-konserni). Siellä yrittäjän työn suorittavat palkatut työntekijät, jotka uhraavat aikaansa ja toimintatarmoaan vain sen määrätyn työajan ja palkan verran. Sen sijaan pienyrittäjä laittaa yrityksiinsä koko oman panoksensa. Hän tulee siksi usein samaan tilanteeseen kuin tämä yrittäjä eli lakkauttaa joitakin osia liiketoiminnastaan. Suuryrittäjä maksimoi muiden voittoja isompina osinkoina ja korkeimpien johtajien palkkioina, pienyrittäjä maksimoi oman ajankäyttönsä kannattavuuden ja oman toimeentulonsa. Joten hänellä on kohtuullinen oikeus oman ajankäyttönsä ja toimeentulonsa takia luopua osasta liiketoimintaansa. Solidaarisuus olisi voinut ehkä näkyä siinä, että yrittäjä olisi etsinyt lakkautettamalleen liiketoimintansa osalle jatkajan, jolle olisi myynyt sen osan toiminnastaan, josta itse haluaa luopua. Jos sellainen jatkaja/ostaja kohtuullisessa ajassa ja ehdoilla löytyy.

Beer
Viikolla meitä kuohutti(?) lehtien palstoille noussut kohu Keskustan tavoitteisiin kuuluvasta kaupan keskioluen laimentamisesta ja nykyisen keskioluen myynnin siirrosta Alkoon. Tätä uutista kommentoi Pohjalaisessa eilen myös Kristillisten kansanedustaja Peter Östman. Hän kannatti lämpimästi ajatusta (yllätys, yllätys). Hänen mukaansa Keskusta/Sipilä sanoo, että oluen laimentaminen on vain yksi keino, joka sisältyy keskustan tavoitteeseen: hyvinvointierojen kaventamiseen. Siis häh? Eli hyvinvointieroja kavennetaan, kun "rupusakki" ei enää voi tuhlata rahojaan kaupassa kaljaan, vaan se täytyy hakea Alkosta sen aukioloaikoina. Sillä mehän emme näe Jorma Ollilaa tai Björn Wahlroosia hakemassa mäyräkoiraa paikalliskaupasta. Jos he haluavat olutta, autonkuljettaja hakee sen Alkosta. Tehköön muutkin niin. Veikkaan kyllä, että jos "rupusakki" ohjataan Alkoon, niin ei sieltä enää kaljaa haeta. Sieltä haetaan sitten samalla kertaa 3-4 pulloa kossua tai muuta kirkasta. Isompi känni ja kevyempi kantaa. Sillähän niitä hyvinvointieroja kavennetaan. Siirretään mieluummin kaikki alkoholin myynti kauppoihin ja pistetään Ollilat ja Wahlroosit hakemaan konjakkinsa S-Marketista. Kapenevathan ne erot silläkin. Mutta kukapa sitä ehdottaisi, voisi isokenkäisporukka vielä suuttua ja viedä rahansa Ruotsiin. Ai niin, ne veivät jo.

Monille laskiaisen perinneruoka on hernekeitto. Minulle laskiaisruokaa sen sijaan ovat blinit ja sienisalaatti. Ehkä perinne tulee kotoa, ehkä jostain itänaapurin traditiosta. Mutta muista tehneeni jo parikymmentä vuotta laskiaisviikolla blinejä. Ne ovat maittavaa, hiukan erilaista ruokaa. Yleensä niitä nautitaan smetanan, sipulin ja mädin kanssa. Itse en mädistä välitä, mutta sienisalaatista löytyy sekä sipuli että hapanmaito. Jos etsitte jotain uutta rokan tilalle, koittakaahan näitä. Resepti, jota käytän, löytyy tattarijauhopaketista. Laitan sen tähän, jos joku sattuisi saamaan käsiinsä eri valmistajan jauhoja. Tai muuten vaan tarvitsee houkutinta tehdä näitä hyviä lettusia.

Blinit ja sienisalaatti
Food

3 dl kermaviiliä tai bulgarianjogurttia
15 g tuorehiivaa tai 7 g kuivahiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Sienisalaatti:
3 dl suolasieniä tai 500 g tuoreita herkkusieniä
1 iso tai 2 pientä sipulia
1 dl kermaviiliä
suolaa, valkopippuria, ripaus curryjauhetta

Lämmitä kermaviili/jogurtti kädenlämpöiseksi (tuorehiiva) tai n. 42 asteiseksi (kuivahiiva). Liuota siihen tuorehiiva tai lisää kuivahiiva tattarijauhoihin sekoitettuna. Lisää maitoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä pari tuntia tai jääkaapissa pidempäänkin.
Kuumenna maito ja voi yhdessä, kunnes voi on sulanut. Erottele keltuainen ja valkuainen ja vatkaa valkuainen vaahdoksi.
Ennen paistoi lisää nostatettuun taikinaan keltuainen, suola ja kuuma maitovoiseos. Lisää lopuksi vaahdotettu valkuainen varovasti käännellen taikinaan.
Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.

Valuta suolasienet ja huuhdo liika suola pois. Pilko ne pieniksi.  Jos käytät herkkusieniä, pilko tuoreet sienet pieniksi ja paista niitä öljyssä, kunnes kosteus on haihtunut.
Pilko sipuli pieneksi. Sekoita sienisilppu, sipuli ja kermaviili keskenään ja mausta makusi mukaan.

MENKÄÄHÄN MÄKEÄ LASKEMAAN NE, JOIDEN MÄISSÄ ON LUNTA.

Shrovetide
Kristiina

P.S. Näin jälkikäteen minua harmittaa hirveästi, että sain tietää blogien kautta Helsingin Seniorisäätiön korttitempauksesta vasta liian myöhään eli perjantaina. Olisi ollut kiva, kun joku olisi luonut tästä tapahtuman aiemmin viikolla ja haastanut kaikki Vaasan bloggarit mukaan. Olisin varmasti osallistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)