Google Website Translator

torstai 5. maaliskuuta 2015

Perunavohveli ja mämmikakkua vol. 1

En ole ikinä pitänyt mämmistä. Se tökötti tarttuu kitalakeen ja tukkii hengitystiehyeet. Viime vuonna luin pääsiäislehdet vasta toukokuussa ja tajusin, että tuosta tökötistä voi leipoa kakkuja. Laitoin lehdet talteen tätä vuotta varten. Miksikö, siksi että viime toukokuussa ei kaupasta enää saanut mämmiä leipomiseen.

Mutta sitä ennen maukasta pääruokaa. Ja pieni varoituksen sana. Näin lehdessä hienon reseptin perunavohveleista. No toki kiinnostuin, koska omistan vohveliraudan. Ainoa vika siinä on, että aikanaan puhdistaakseni vohveliraudan käytin siihen uuninpuhdistusainetta. Totaalinen nounou, älkää ikinä tehkö sitä. Nimittäin puhdistako vohvelirautaa uuninpuhdistusaineella. Se tökötti söi pinnoitteen vohveliraudasta ja nykyisin, käyttäessäni vohvelirautaa, minun pitää öljytä se todella hyvin saadakseni siitä jotenkuten siedettäviä vohveleita. Ja niistäkin tuppaa tulemaan erityisen tummia. Ai niin, ja öljytessä rautaa puolet siitä valuu tiskipöydälle.

Perunavohveli ja kinkku-raejuustotäyte

8 dl maitoa
1 dl kermaviiliä
3 kananmunaa
1 pussi (125 g) perunamuusijauhetta
1,5 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
Täyte:
200 g pakasteherneitä
300g palvikinkkua
200 g raejuustoa
1 dl kermaviiliä
basilikaa hienonnettuna joko tuoreena 1/2 ruukua tai kuivattuna 2 rkl
2/2 - 1 tl minttua
maun mukaan suolaa tai yrttisuolaa

Sekoita maito ja kermaviili. Vatkaa joukkoon ensin kananmunat ja grahamjauho. Lisää lopuksi perunasosejauho. Anna taikinan turvota 1/2 tuntia. Mausta lopuksi.
Paista vohvelit vohveliraudalla. Taikinasta tulee n. 10 vohvelia.
Tee taikinan turvotessa täyte.
Pilko kinkku kuutioiksi. Keitä ja jäähdytä herneet pakkauksen ohjeen mukaan.
Yhdistä kaikki täytteen aineet keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan. Tarjoa valmiiden vohveleiden kanssa.


Inkivääriananas ja kookos-jogurttikastike

tuoretta ananasta
2 rkl fariinisokeria
1 tl inkiväärijauhetta
Kastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 dl kookoshiutaleita

Sekoita yhteen jogurtti, hunaja ja kookoshiutaleet. Anna vetäytyä jääkaapissa n. 1/2 tuntia.
Pienennä ananakset kuutioiksi. Lämmitä uunin grillivastus ja grillaa ananaksia sen alla n. 10 min.
Laita lämpimät ananaspalat tarjoilukulhoon ja annostele päälle kylmä kastike


Mämmikakku

250 g mämmiä
2 dl sokeria
1 appelsiinin kuoriraaste
1/2 appelsiinin mehu
1/4 tl pomeranssin kuorta
1/2 tl kanelia
3 munaa
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
100 g sulatettua voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhoja

Vatkaa mämmi ja sokeri vaahdoksi. Lisää appelsiininkuoriraaste, mehu ja mausteet.
Sekoita mämmivaahtoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää joukkoon hunaja ja sulatettu, jäähdytetty voi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vatkaten.
Kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn vuokaan. Paista 175 asteessa noin 45 min.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)