Google Website Translator

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Säästääkö Vaasa jalkapallostadionista vai vanhusten ruokailusta?

Vaasassa on tarkoitus avata tämän vuoden budjetti uuteen käsittelyyn ja tarkastella kaikkia investointeja ja palveluja, koska viime vuoden tulos oli 26 miljoonaa alijäämäinen. Yksi suurista kaupungin hyväksytyistä investoinneista on Hietalahden jalkapallostadion. Sen hinta on tällä hetkellä 14 miljoonaa tänä ja ensi vuonna. Kaikesta rahoituksesta vastaisi Vaasan kaupunki. Nyt rakennushankkeen puolustajat ovat hyvin huolissaan siitä, että projektia siirrettäisiin. 

Football
Stadionhanke on hyvin suureellinen. Sinne tulisi mm. 6 000 istumapaikkaa, konferenssitilat, 7 pukuhuonetta jne. Mihin me sitten tarvitsemme näin pompöösiä palloilutilaa? Katselin viime vuoden VPS:n pelien yleisötilastoa ja keskimäärin VPS:n otteluissa on ollut hieman yli 2 000 katsojaa. Tuo määrä täyttäisi vain 1/3 suunnitellun stadionin paikoista. Joissakin otteluissa on saattanut olla hieman päälle 4 000 katsojaa, mutta todennäköisesti niitä otteluita ei ole pelattu Vaasassa. Laitoin mukaan sen ainoan löytämäni kuvan Hietalahden pelistä, jossa näkyy yleisöä. Nykyiselläkin pallokentällä näkyvät hyvin tyhjät paikat. 
Ja mihin ihmeeseen jalkapallostadionilla tarvitaan konferenssitilat? En usko, että kukaan haluaa pitää mitään konferensseja jalkapallostadionilla, kun paljon mukavampiakin tiloja on tarjoilla. Ja 7 pukuhuonetta. Aloin miettimään, miten ne voisivat olla kaikki yhtä aikaa käytössä. Jos kentällä pelataan samana päivänä sekä naisten että miesten ottelut, saadaan käyttöön 4 pukuhuonetta. Ja yksi tuomareille ym. Lopuille en kyllä keksinyt käyttöä. Tai jos pannaan yhteen naishieroja ja yhteen mieshieroja. Vähän on vaan suuret huoneet hierojilla. Jopa täällä piipahtanut Hjallis Harkimo tuntui hieman kummeksuvan suunnitellun stadionin kallista hintaa. 
Financing
Samaan aikaan suunnittelee Seinäjoki uutta stadionia. Heidän versionsa on hieman vaatimattomampi ja halvempi (4 500 istumapaikkaa ja vuokrattavia tiloja). Sen stadionin hinnaksi on tällä hetkellä laskettu 10,5 miljoonaa. Mutta tuon stadionin rakentamisen lähtökohta on sikäli erilainen, että suurin osa kustannuksista pyritään kattamaan yksityisellä rahoituksella. Kaupungin osuus kustannuksista on "vain" 2,2 miljoonaa. Miksi meidän Vaasan alueella pitää aina suunnitella rakennushankkeista niin mahtipontisia ja suureellisia? Ja mikseivät ne, jotka vaativat uuden stadionin rakentamista, ole ryhtyneet mihinkään toimiin hankkeen rahoittamiseksi yksityisin varoin? Lähdetäänkö meillä aina siitä ajatuksesta, että suunnitellaan vaan mahtipontisia ratsastuskeskuksia, jalkapallostadioneita ja musiikkitaloja ja vaaditaan, että "pappa betalar" eli kaupunki maksaa. Vaikka Pohjanmaalla kaikki pitäisi asukkaiden mielestä olla isoa, vain iso ja komia kelpaa, niin itse ei tehdä mitään vaatimisen lisäksi. Jos te pohjalaiset ratsastus-, urheilu-, kulttuuri- jne. hullut haluatte jotain, hankkikaa kohteillenne itse rahoitus. Koettakaa vihdoin tajuta, että elämme pahaa taantumaa. Kaupungilla riittää sijoituskohteita niihin yhteiskunnan huonompiosaisiin, koulutukseen ja sairaanhoitoon ilman teidän kohtuuttomia vaatimuksiannekin. 

Health care
Noista kaupungin muista sijoituskohteista eli palveluista. Vaasa saa suuria sakkoja, koska ei pysty työllistämään pitkäaikaistyöttömiään. Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat pilvissä. Mistä Vaasassa haaveillaan erikoissairaanhoidon kulujen hillitsemiseksi? Että rakennetaan uusi, suuri ja ainoa terveyskeskus keskustaan. Kaikki muut terveyskeskukset lakkautetaan. Eli keskitetään palvelut ja jätetään keskittämisen aiheuttamat matka- ja odotuskulut "asiakkaille". Tapa se on sekin säästää. Muutenkin Vaasan säästämiskonstit ovat viime aikoina olleet hieman omituinen. Vuoden alusta lastenrattaiden kanssa linja-autossa matkustavat äidit eivät enää saa kyytiään ilmaiseksi. Siinä säästettiin muutama tuhatlappunen. Musiikkiluokkien musiikin lisäopetus suunnitellaan lakkautettavaksi. Eli Vaasa ei enää halua erikoisluokkia, vain tasapäisten opetusta. Taas säästetään jokunen tuhat euroa. Kielikylpyopetus on jatkuvan lopettamisuhan alla. Muutama tuhat silläkin säästyy.
Food
Jokunen päivä sitten oli Vaasan Puskaradion sivulla kuva kaupungin ruokapalvelun vanhuksille hintaan € 7,40 tarjoamasta ateriasta. Katsokaa kuvan annosta. Eihän sillä elä edes etanakaan. Saati vanha ihminen, jonka jo huonontuneen ruokahalun ja muiden rajoitteiden takia pitäisi saada erittäin ravitseva ja monipuolinen päivän lämminruoka. Sen sijaan salaattia meriteeraa 4 kurkkuviipaletta ja keittoannos on mitä on. Leipää, voita ja juomaa ei näy. Vaasan koululaiset ruokitaan päivittäin alle tuolla summalla/syöjä. Ja he saavat täydet lautaselliset, ravitsevia salaatteja ja ruoan kanssa juoman, leipää ja voita. Miksi samaa ruokaa samalla koululaisten hinnalla ei voi toimittaa myös vanhuksille?  Ainakin koululaisten ateriaa vastaava vanhusten ateria olisi ravitseva ja riittävä.

Vaasan päättäjillä on edessään kovat ajat. Julkisen puolen säästöt on jo vedetty niin tiukoille, ettei sieltä enempää juuri vähennetä. Erikoissairaanhoito, pitkäaikaistyöttömien vähentäminen ja rakentaminen ovat tapetilla. Mielestäni siihen joukkoon pitäisi korottaa myös keski- ja ylemmän johdon henkilöstömäärän pienentäminen ja erilaisten palkkioiden minimointi ja poisto. Valitettavasti olen varma, että säästökohteiksi valitaan myös suorittava henkilökunta ja palveluiden poistaminen. Onneksi en itse ole päättäjien joukossa.

Vielä olisi hetki aikaa osallistua kirjan arvontaan. Voittaja arvotaan klo 16.30 jälkeen.
Kristiina

P.S Viime tiistaina julistetun arvonnan tuloksen on arponut Random.org. Voitto osui kirjoittajalle ameliarose211 seuraavalla kommentilla: "En ole mikään suurin mämmin ystävä, mutta tulee sitä ehkä kerran kaksi vuodessa maisteltua. Tuo mämmikakku kuulostaa kyllä herkulliselta. Yhdellä arvalla mukana." Voittajalle on ilmoitettu sähköpostilla. Ja muille kiitos osanotosta.

19 kommenttia:

 1. Anonyymi31.3.15

  Voi hyvää päivää. Jaksoin lukea vähän alusta, mutta törmätessäni "faktatietoihisi" jalkapallostadionista, niin totesin että antaa olla. Eipä sinänsä ole ensimmäinen (eikä varmastikaan viimeinen) kerta, kun kynästäsi tulee yhtä onnetonta oksennusta. Selvitähän jatkossa asioita vähän tarkemmin, ennen kuin aloitat jonkin hankkeen mustamaalaamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisitko tarkentaa, mitä tiedoissa on väärää. Vai onko vain niin, ette hyväksy tosiasioita.

   Poista
  2. Anonyymi31.3.15

   Stadion ei ole pois vanhuksilta eikä lapsilta. Stadion palvelee vaasan alueen lapsia ja nuoria rakkaan harrastuksen parissa, ei pelkästään edustusjoukkueita. Luuletko myös että stadionin käyttö on ilmaista eikä kaupunki saa tästä mitään tuloja? Lisäksi, stadion on käytössä seuraavat 40-50 vuotta. Laske siitä kuinka paljon tämä investointi maksaa yhtä veronmaksajaa kohti per vuosi. Faktat kuntoon ennen sanaisen arkun avaamista kiitos.

   Poista
  3. Mahdollisiin säästösuunnitelmiin kuuluvat koululuokkien yhdistely ja siten luokkakokojen kasvattaminen, erikoisluokkien lisätuntimäärien supistaminen, tukiopetuksen määrän vähentäminen ja avustajamäärien karsiminen.
   Ihailen optimisteja, jotka uskovat, että näin kalliilla rakennetun stadionin käyttömaksut ovat sitä luokkaa, että lapset ja nuoretkin voivat sitä käyttää. Todellinen tilanne tulee arvattavastikin olemaan aivan toinen. Aika näyttää. Stadionin käyttö ei todellakaan tule olemaan ilmaista, vaan saadakseen takaisin rahansa kaupungin tulee asettaa tuota tavoitetta vastaavat käyttövuokrat.
   Totta, stadion tulee olemaan käytössä vuosikymmeniä. Ja jos rakennushankkeeseen olisi ryhdytty jokunen vuosi sitten, kun Vaasan tilinpäätökset näyttivät ylijäämää, kukaan ei olisi kovastikaan siitä älähtänyt, ollut vain iloinen sen rakentamisesta. Mutta nyt aika on toinen. Hyvä, ylijäämäinen Vaasan talous on saatettu muutamassa vuodessa kuralle. Ja valitettavasti tavalla tai toisella siitä kärsivät vaasalaiset asukkaat, eivät ne talousasioissa töpänneet päättäjät.

   Poista
 2. Anonyymi31.3.15

  Sulla ei ihan taida olla kaikkia inkkareita kanootissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päinvastoin. Minusta arvoni ovat kohdallaan, kun asetan lapset ja vanhukset jalkapallon edelle.

   Poista
  2. Anonyymi31.3.15

   Tuo ruoka-annos on turusta!! Ja tuo hinta sisältää kuljetuksen, astiat ja kokin palkan eli ihan ruuanhinta noin tosta on noin 2€.
   Stadionista en lähe edes väitteleen!

   Poista
  3. Anonyymi31.3.15

   Ruoka-annos kuitenkin koostuu kaikesta niistä mm kokista, kuljetuksista ym ja vanhukset tarvitsevat ruokaa! Toki annosta voisit itse syödä vuoden, voisi ääni muuttua kellossasi anonyymi.

   Poista
  4. Hintaa en tuossa annoksessa arvostelekaan, vaan sen onnetonta kokoa ja koostumusta. Ei 4 kurkkua ole salaatti ja tuo keitto- ja varsinkin jälkiruokamäärä on aika vähäinen. Ja jo nyt monen kaupungin säästölinjaan kuuluu, että annoksen mukana ei tule juomaa, leipää eikä voita. Liekö sama tulossa Vaasassakin?

   Poista
 3. Anonyymi31.3.15

  Samalla voidaan lopettaa kaikki mitä kunta tukee rahallisesti esim teatteri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt meni vellit ja puurot sekaisin. Enhän minä käske olemaan tukematta VPSää tai muita seuroja.

   Poista
 4. Anonyymi31.3.15

  Aivan samaa mieltä olen kanssasi. Kun pitää säästää niin jalkapallostadion silti pitää saada kaupungin rahoilla? Ei huhhu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, etää joku kanssani samaa mieltä olevakin uskaltaa kirjoittaa kommenttinsa. Kiitos sinulle.

   Poista
 5. Anonyymi1.4.15

  Haha. Päivän naurut taas tästä. Ihme kun vaasassa ei ikinä tapahdu mitään, kun sinunlaisesi kaikenvastustajat valittaa joka asiasta. Varmaan ihan tarkoituksella annoit sellaisen käsityksen, että tuo ruokakuva on vaasasta. Tai sitten et oikeasti tiedä asiasta mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En toki vastusta rakentamista. Rakennetaan vaikka Vaasa täyteen mitä komeimpia "keskuksia", mutta koitetaan tehdä itse jotain niiden eteen eikä aina ruinata kaikkeen rahaa kaupungilta. Ilmeisesti siinä asiassa sjokiset lyövät vaasalaiset mennen tullen. En antanut käsitystä kuvasta tarkoituksella vaan uskon, että budjettitarkastusten jälkeen tuo on tosiasia myös Vaasassa. Toivon sinulle kaupungin taskulla kävijänä, ettei sinulla tai perheelläsi ole jatkossa tarvetta koulutukseen, terveydenhuoltopalveluihin tai muihin kaupungin palveluihin. Sillä investointi tällä hetkellä rakentamiseen kaupungin rahoilla tarkoittaa väistämättä kaikkien palvelujen huononemista ennestään.

   Poista
 6. Anonyymi1.4.15

  Unohdit myös kertoa, että mainitsemasi Hjallis Harkimo oli sitä mieltä, että stadion pitäisi ehdottomasti rakentaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En unohtanut. Hän kyllä kannatti stadionia, mutta ihmetteli hienovaraisesti jo hintaa 11,5 milj. Pohjalainen: Onko 11,5 milj euro sopiva hinta jalkapallostadionille? Harkimo: Se on tosi iso raha jalkapallostadionille, kun ajattelee katsojamääriä ja vaasalaisen jalkapalloseuran budjettia.

   Poista
 7. Anonyymi1.4.15

  Täyttä asiaa!

  VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)