Google Website Translator

torstai 30. huhtikuuta 2015

10 kg lisää painoa vappuruokailusta

Vappuruokaa tuli tällä kertaa tehtyä koko viikonlopun tarpeiksi. Koska tytsy suunnittelee vapunviettoa Vaasassa, lämminruokaa piti riittää viikonlopun yli. Tai vaikka pirskeiden järjestämiseen. Ruokalistalta löytyivät siis olutpiirakka, pretzelit lämmisavulohilevitteen kanssa ja palanpainikkeeksi varhaisperunoista tehty perunasalaatti. Jos suunnittelet vappubileitä, salaattien määrää voi lisätä esim. punajuurisalaatilla ja parsa-halloumisalaatilla.

 

Olutpiirakka

250 g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pala tuoretta selleriä tai 1 rkl kuivattua
1 rkl öljyä
400 g jauhelihaa (itse käytin nauta-sikaa)
1 laakerinlehti
4 timjaminoksaa
1 rkl vehnäjauhoa
3 dl olutta
2 dl vettä
1/2 lihaliemikuutiota
1 tl sinappia (Dijon)
1 prk tomaattipyrettä
1 rkl Worchester-kastiketta
ripaus sokeria
suolaa, mustapippuria
1 valmispiirakkataikina (380 g) suolaiseen leivontaan tai murutaikinapohja
Voiteluun 1 muna

Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Silppua sipulit. Jos käytät tuoretta selleriä, pilko se.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista herkkusieniä, kunnes vesi on haihtunut ja ne ovat saaneet kauniin, hieman ruskean pinnan. Lisää sipulit ja tuore selleri. Kuullota. Siirrä vihannekset odottamaan lautaselle.
Paista jauheliha ruskeaksi. Lisää joukkoon jo paistamasi sieni-sipuli ja yrtit. Jos käytät kuivattua selleriä, lisää se myös tässä vaiheessa.
Lisää paistokseen jauhot ja anna niiden paistua 1-2 min. Kaada sekaan olut, vesi ja lisää murennettu lihaliemikuutio.
Sekoita joukkoon sinappi, tomaattipyre, Worchester-kastike ja sokeri. Mausta mielesi mukaan suolalla ja pippurilla. Anna hautua nestettä haihduttaen 15-20 min.
Erottele valmistaikinasta 1/3 kanneksi ja koristeiksi. Kauli 2/3 taikinasta ohueksi ja vuoraa sillä vuoka. Valmistaikinaa käyttäessä vuokaa ei tarvitse voidella ja leivittää. Omatekoista murutaikinaa käyttäessäsi ennen taikinan levitystä voitele ja korppujauhota vuoka.
Kaada jauhelihaseos taikinalla vuorattuun vuokaan. Kauli 1/3 valmis- tai murutaikinasta kanneksi piirakalle ja nipistele reunat tiiviisti yhteen. Muotoile ja asettele koristeet kannen päälle.
Voitele piirakka munalla. Paista 200 ºC 25-30 min.

Pretzel

500 g puolikarkeita vehnäjauhoja
10 g suolaa
7 g hiivaa tai 3 g kuivahiivaa
40 g voita tai margariinia, huoneenlämpöistä
2,8 dl maitoa
1 rkl mallasuutetta (saa Tuoppi-kotikaljapakkauksesta)
(50 g unikonsiemeniä)
Keittämiseen:
2,3 litraa vettä
7 g ruokasoodaa
Päälle:
1 kananmuna voiteluun
Merisuolaa
Seesaminsiemeniä

Sekoita kulhossa jauhot, suola, hiiva ja voi muruksi.
Sekoita mallasuute maitoon erillisessä astiassa. Lisää seos kuiva-aineseokseena ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina alustalle ja vaivaa n. 10 min, kunnes taikina on sileä ja pehmeä. Anna kohota astiassa kaksinkertaiseksi (n. 45 min).
Jaa taikina 12 palaan ja venytä palaset päästä oheneviksi 40-50 senttisiksi pötköiksi keskeltä pään suuntaan. Jätä keskusta hieman paksummaksi ja anna tarvittaessa taikinan levätä venyttämisen aikana, jotta se ei rinkeleinä palaudu lyhyemmäksi.
Pyöräytä pötko keskeltä 2 kertaa ja sido päät vastakkaisiin päihin rinkeliä tarvittaessa veden avulla. Nosta valmis rinkeli leivinpaperilla peitetylle leivinpellille lopetuspäät alaspäin.
Kiehauta vesi ja ruokasooda. Keitä rinkeleitä soodavedessä n. 30 sekuntia ja nosta ne sen jälkeen takaisin leivinpellille lastan avulla.
Voitele keitetyt rinkelit munalla ja ripottele päälle merisuolakiteitä (varo suolan määrää) ja seesaminsiemeniä. Paista 200 ºC 20-25 min, kunnes pretzelit ovat syvän ruskeita.

Lämminsavulohilevite

200 g lämminsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 punaista paprikaa
1 rkl sitruunamehua
1 chili hienonnettuna tai chilimaustetta
tilliä maun mukaan
suolaa, sitruunapippuria

Hienonna savulohi esim. haarukalla kulhossa. Suikaloi paprika ja lisää se sekä tuorejuusto, mausteet ja yrtit lohen sekaan. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti.

Perunasalaatti

500 g keitettyjä varhaisperunoita
1 paprika
pala purjoa
1 maustekurkku
Kastike:
1 prk kermaviiliä
1 tl yrttisuolaa
1 valkosipulin kynsi
1 tl paprikajauhetta
1 tl pippurisekoitusta
1 rkl sinappia
1 rkl punaviinietikkaa

Kuutioi paprika ja maustekurkku. Siivuta purjo. Leikkaa keitetyt perunat sopiviksi suupaloiksi. Sekoita kaikki kulhossa.
Sekoita kermaviiliin kaikki muut kastikeainekset. Kaada kastike pernoiden sekaan ja sekoita.

Tottahan toki sitä makeatakin piti olla, eihän muuten olisi vappu. Juomana tarjotaan aiemmin tehtyä marjasimaa. Ja vappuun aina liittyviä tippaleipiä. Koska tein viime vuonna hillomunkkeja en viitsinyt tänä vuonna heittäytyä munkkilinjalle. Sen sijaan valitsin Kinuskikissan Bebe-leivokset. Hyvä valinta, koska pohjat sai valmistettua edellisenä päivänä ja täyttö jäi myöhemmäksi. Erilaista näissä leivoksissa on maun antaja. Tein kuorrutuksen antamaan makua eli vaaleanpunainen kuorrutus on tehty mansikanmakuisella tomusokerilla ja ruskeisiin leivoksiin kuorrutteeseen on sekoitettu pikakahvijauhetta.

Ja sitten kaikki iloista vappua viettämään. Ja ystävät hyvät, jättäkää ne purkki- ja pikaserpentiinit kaupan hyllyille. Ja laittakaa illan päätteeksi kaulassa killuvat serpentiinit kotiroskikseen. Ettei roskata enää enempää. Pitäkää hauskat illanistujaiset ja nauttikaa kauniista kevätpäivästä.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Olutpiirakka kuulostaa niin eksoottiselta, että sitä täytyykin testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa, se oli erittäin herkullista.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)