Google Website Translator

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Miksi Jeppe roskaa?

Garbage
Tartuin roskaamisaiheeseen kahden tapahtuman yllyttämänä. Ensimmäinen oli Pienen Linnun valokuvahaasteen aihe Roska. Ja todellakin, katsellessani ympärilleni lumien lähdettyä ei valokuvan oton kohteita puuttunut. Kaikki talven aikana ympäristöön heitetty jäte paljastuu keväisin yhdellä rykäisyllä. Jälki on todella rumaa. En ymmärrä, miksi on niin vaikeaa roskapöntön puuttuessa juuri kohdalta laittaa syntynyt roska kassiin tai taskuun ja heittää se seuraavaan näkyvään roskapönttöön tai kotona roskiin. Kaipa on paljon helpompaa vain pudottaa roskat kädestä juuri siihen, missä sattuu olemaan. Se lakkaa sillä sekunnilla olemasta oma päänsärky ja muuttuu puhtaanapitolaitoksen, kunnan, eläinten ja muiden ihmisten harmiksi. Etsiessäni valokuvaani sopivaa aforismia tai lainausta törmäsin
Garbage
seuraavaan lauseeseen: "Idioottikin osaa olla siisti, mutta vain nero hallitsee kaaoksen". Uskallanpa epäillä. Jos kerran idiootti osaa olla siisti, mitä ovat he idioottia alhaisemmat ihmiset, joiden roskat kansoittavat tienvieriä, roskapönttöjen ympäristöjä, koulujen ja kenttien alueita jne.? 
Olen aina olettanut, että nykyajan nuoret ovat meitä vanhempia huomattavasti ympäristötietoisempia. Sitä tosin ei ihan helposti uskoisi, kun tutkailee paikkoja, joissa nuoret kokoontuvat ulkona. Olivat ne sitten koulujen tai nuorisotalojen pihoja, metsään rakennettuja hiihtäjien tai lenkkeilijöiden taukopaikkoja, ostoskeskuksia tai mopojen kokoontumismestoja. Joka paikasta löytyy kasoittain roskia ja rikottuja pulloja/tölkkejä. 
Garbage
Pullojen ja tölkkien hajottaminen ja ruttaaminen ennen luontoon heittämistä hämmästyttää minua suunnattomasti. Miksi se koetaan suorastaan pakolliseksi tehtäväksi? Meillä on paljon aikuisia ja nuoria, jotka hankkivat ylimääräistä keräämällä talteen ja palauttamalla tyhjät pullot ja tölkit. Täytyykö ne siksi tehdä käyttökelvottomiksi, jottei niistä kukaan muu hyötyisi, kun ei itse jakseta viedä kauppaan? Tuo hajotustoiminta kuitenkin aiheuttaa vuosittain uskomattoman määrän ihmisten ja eläinten loukkaantumisia jo eläinten kuolemia. Jos ei viitsi viedä tyhjää pulloa tai tölkkiä kauppaan, sen voisi jättää edes ehjäksi, jolloin joku sen varmasti korjaisi pois luonnosta rumentamasta ja saisi ne muutamat kolikot, jotka niistä maksetaan. 

Garbage
Toinen yllyke aiheesta kirjoittamiseen oli uutinen, jonka mukaan EUssa äänestetään tänään, kielletäänkö ilmaisten, pienten ja ohuiden muovipussien käyttö. Vai pyritäänkö niiden käyttöä vain radikaalisti vähentämään. Minusta ne ovat olleet käytössä mukavia, koska niissä voi tuoda kaupasta kotiin muutaman ostoksen tai ne hedelmät ja sitten käyttää niitä uudelleen pakastuspusseina. Tai pulla- ja eväidenkuljetuspussina. Mutta kun katsoo ulkona ympärilleen, iso osa roskista on juuri noita "hedelmäpusseja". Tässä kohtaa minua hämmästyttää niitä pois heittäneiden ihmisten logiikka. Jos sitä pussia on käyttänyt vain kantaakseen jonkun mehun tai hedelmän ulos kaupan ovesta ja sitten syönyt tai käyttänyt muuten sen hedelmäpussin sisällön, niin miksi se pussi on ylipäätään pitänyt ottaa? Kai se tavara olisi kulkenut mukana kaupasta ulos kädessä ilman pussiakin? Joten tuon ajattelun mukaan suurin vika ei ole kaupassa, joka pussia tarjoaa vaan kuluttajan korvien välissä. Ja jos ei tuollaista pussia tarvitse kuin 100 metrin matkan ajan, ne pussit voi minun puolestani poistaa käytöstä. Hedelmien ja pikkuostosten kotiin kantoon sen sijaan kaipaan kyllä jotain vaihtoehtoa tilalle. Vaikka paperipussia. Joka sekin sitten tietysti löytää tiensä tienvarsille. Mutta se ainakin (toivon mukaan) maatuu. Tai kolikolla maksettavaa kestopussia, jota voi jatkossa uudelleenkäyttää. Ja maksullisena sitä ei ehkä heitetä niin helposti roskana pois. No jaa, maksavathan kaupan muovipussitkin ja niitä löytyy jatkuvasti ojanvarsilta. Kyllä sen korjausliikkeen loppujen lopuksi pitäisi löytyä jokaisen kuluttajan korvien välistä.

Näin keväisin olisi hyvä muistuttaa itse kunkin mieliin Roska päivässä-liike. Jos jokainen meistä nyppisi tien tai lenkkipolun varrelta, pihasta tai puistosta roskan päivässä roskikseen, voisi viikon päästä jälki ulkona olla hieman erinäköistä. Itse ainakin lupaan kuluvan viikon aikana tehdä niin. Olisi ihanaa, jos vapun aikana muutkin katsoisivat avoimin silmin omaa roskaamistaan ja pudottelisivat ne vappusotkut roskille tarkoitettuihin paikkoihin ja keräisivät niitä toisten jättämiä roskia edes yhden päivässä. Ja jättäisivät purkkiserpentiinit ja muut vastaavat vakioroskaajat kotiin. 
Tulossa ovat varmasti myös yleiset ympäristönsiivoustalkoot. Niihin vaan ahkerasti kaikki mukaan. 
Ja jokainen vähänkin omantunnon omaava voisi ajatella sen pullon rikkoessaan, tölkin rutistaessaan tai roskan luontoon heittäessään, kuinka monta ihmisen tai eläimen jalkahaavaa, eläimen tukehtumista tai sen mahan tukkeutumista hän sai teollaan aikaan.
Kristiina

6 kommenttia:

 1. Niin asiaa kirjoitat, samoja juttuja minäkin ihmettelen. Lapsesta asti olen oppinut keräämään omat jätteeni enkä siksi voi ymmärtää miksi joku heittää LUONTOON tai edes kaduille mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika täällä. Ei luonto anna periksi heittää roskaa kadulle, vaan se tulee aina kannettua taskussa kotiin. Kun lapselle opettaa, että roska kuuluu roskakoriin, ei ulos, niin ollaan menossa oikeaan suuntaan.

   Poista
 2. Asiaa kirjoitat! Täällä maaseudulla erityisesti tuon roskaamisen huomaa: kun ei ole talonmiehiä, kunnan työntekijöitä tai muutakaan palkattua väkeä, on se sama roska siinä ojassa vaikka mmailman tappiin ellemme me asukkaat niitä kerää pois. Kiukuttaa, koska suuri osa näistä roskista heitetään ohi ajavista autoista. En ymmärrä kuinka kukaan heittää kädestään mitään maahan ja vielä vähemmän ymmärrän sitä, että auton ikkuna veivataan auki ja hups, sinne meni :/ Luin myös tuon jutun kaupan pikkupussien mahdollisesta tulevasta säännöstelystä. Kauppakassit mulla onkin aina mukana ja siinähän olisi oiva syy uusiokäyttää vanhat valoverhot, kun ompelisi niistä hedelmäpusseja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno idea, silloihan ei tarvitsisi edes niitä paperipusseja.

   Poista
 3. Ajankohtaista asiaa! Kiitos kun herättelit katselemaan ympärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveellistä silloin tällöin vilkaista mitä ympärilli tapahtuu :)

   Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)