Google Website Translator

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Paluu arkeen

Nyt on vaalit saatu pidettyä, jokusessa postauksessa tuuletettu ajatuksia ja viimeaikoina olen pyöräilykauden avauksen kunniaksi käynyt myös muutamassa tapahtumassa, joten on aika palata perusasioihin. Eli näin aluksi ruokaan ja kirjoihin. Ruoalla on tullut hekumoitua sen verran tällä viikolla, että kirjat jääkööt suosiolla seuraavaan postaukseen.
Tosin olen tyytyväinen, että äänestämäni edustaja pääsi edustamaan minua ja pääkopasta on selvitelty häiritsevät tuumailut pois. Kunnes niitä kertyy lisää.

Aloitan väärästä päästä eli alkuviikon pääruoasta. Halusin kanaa ja sitä sain. Tällä kertaa valitsin yhdistelmäksi kanan, pekonin ja pippurin. Lisäksi tarjottimella ei ole pitkään aikaan ollut pastaa, joten tein vaihteeksi itse sitä. Sen laitossa oli omat pienet vaikeutensa kiitos innokkaiden kanssakokkien. Pienten tilojen takia pastakone on laatikossa aina käyttöjen välillä ja sen purkaminen paketista ja kasaan laitto käyttövalmiiksi on kissoille vaihtelua arkeen. Johon sitten otettiin osaa kaikella kissamaisella innostuksella.



Pippurinen pekoni-kanapasta

Pastaa (tuorepastaa, itse tehtyä tai pennepastaa)
140 g pekonia
500 g maustamattomia broilerinsuikaleita
öljyä
1 sipuli
1 paprika
1 valkosipulin kynsi
1 chili
2,5 dl Mustapekka- tai pippurikermaa
1/2 kanaliemikuutiota
pastan keitinlientä
persiljaa

Suikaloi tai kuutioi pekoni. Silppua sipulit ja kuutioi paprika. Poista chilistä siemenet ja pilko se.
Levitä pekonit kylmälle pannulle ja paista ne rapeiksi. Siirrä pekoni lautaselle.
Ruskista broilerisuikaleet pekonirasvassa ja siirrä ne samoin lautaselle.
Laita tarvittaessa paistinpannulle tilkka öljyä ja kuullota sipulit, paprika ja chili. Siirrä pekonit ja broileri takaisin pannulle.
Lisää joukkoon kerma ja kanaliemikuutio. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä n. 5 min ja ohenna sitä tarvittaessa pastan keitinliemellä. Viimeistele persiljalla. Kasaa annos lautaselle.

Perjantaina innostuin tuoreesta parsasta ja halloumista sekä jääkaapissa olevista salaateista ja rustasin iltapalaksi salaattikyhäelmän. En uskonut, että se olisi niin hyvää, kuin oli. Ensimmäisen satsin söin ilman mitään kastiketta. Seuraavassa kokeilin hieman vinaigrettea. Jotta kastikkeen maku ei olisi liian dominoiva, kieräytin vain salaatinlehdet vinaigrettessa ja kokosin sen jälkeen salaatin. Ja viinietikkana käytin hunaja-omenaviinietikkaa.

Parsa-halloumisalaatti

250 g vihreää parsaa (1/2 nippua)
125 g halloumi-juustoa
erilaisia salaatteja (itseltäni löytyi jäävuorisalaatti, Lollo Rosso ja viinisuolaheinä)
kurkkua, tomaattia, keltaista paprikaa, retiisiä (punasipulia)
75 g pähkinärouhetta (itse rouhin kuivapaahdettua suolapähkinää)

Jos käytät vinaigretteä, sekoita kastike ja anna vetäytyä jääkaapissa.
Katko parsoista puiseva tyviosa ja kuori tarvittaessa. Keitä niitä suolavedessä 2-4 min riippuen parsojen koosta. Leikkaa parsat 3-4 sentin paloiksi.
Kuutioi halloumi ja paista tilkassa öljyä paistinpannulla kullanruskeiksi.
Jos pähkinäsi ovat kokonaisia, paahda niitä kevyesti tarvittaessa ja rouhi esim. morttelissa.
Pilko kurkku ja tomaatit, kuutioi paprika, leikkaa retiisin ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita kulhossa kurkku, tomaatti, paprika, pähkinärouhe ja pilkotut parsat.
Revi salaatti sopivan kokoiseksi ja vinaigretteä käyttäessäsi pyöräytä niitä kastikkeessa. Lado salaatit pediksi annoksen pohjalle. Lisää annokseen kulhossa sekoittamasi muut salaattiainekset. Ripottele päälle halloumikuutioita ja koristele siivutetuilla retiisiviipaleilla.
Salaatti on herkullista sellaisenaan, mutta jos et käyttänyt vinaigrettea, voit ripotella päälle sitruunamehua tai balsamikokastiketta.

Viikonlopun jälkiruoan nappasin jälleen Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella-ohjelmasta. Otin reseptin ylös, mutta en tietysti sen linkkiä. Joten laitetaan nyt resepti kokonaisuudessaan tähän.

Kirsikkasemifreddo

Kirsikkakompotti:
2 dl kirsikoita
3 rkl vettä
2-3 rkl sokeria

Kiehauta kirsikat vedessä, lisää sokeri ja kiehauta vielä hetki kunnes neste on haihtunut ja kirsikat rupeavat hajoamaan. Anna jäähtyä. Vinkki: Jos kirsikat kovin mehukkaita voit vähentää veden määrää.

Semifreddo:
3 dl kermaa
3 keltuaista + 2 valkuaista
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Vispaa kerma. Vatkaa keltuaiset, tomusokeri ja vaniljasokeri ilmavaksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita varovasti. Lisää joukkoon lopuksi kirsikkakompotti, sekoita ja anna jäädä juovikkaaksi. Täytä tarjoiluastia(t) seoksella ja anna pakastua (kunnes puoliksi jäätynyt).

Viimeisenä, muttei huonoimpana, annan ohjeen itse kehittelemääni kuivakakkuun. Halusin kakun, jossa yhdistyisivät kahvi ja kaneli. Luumu tuli ylimääräisenä mehukkuuden antajana mukaan viime tipassa. Asiaan saattoi vaikutta se, että jääkaapissa oli luumumarmeladia joulutorttujen leivonta-ajalta.

Kanelinen kahvi-luumukakku

1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
100 g voita tai margariinia sulatettuna
2 dl (n. 220 g) luumumarmeladia tai -sosetta
1 dl vahvaa kahvia
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhoja
1 tl ruokasoodaa
3 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
Koristelu:
1/2 dl tomusokeria+ 2,5 tl kahvia
mantelirouhetta

Esikuumenna uuni 175 ºC. Voitele ja leivitä kakkuvuoka.
Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää vatkaten joukkoon ensin rasva ja sen jälkeen luumumarmeladi/sose.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kakkutaikinaan vuoron perään kuivat aineet ja kahvi hyvin sekoittaen.
Kaada taikina vuokaa. HUOM. Kakku kohoaa reilusti, joten täytä käyttämästäsi vuoasta korkeintaan 2/3.
Paista n. 50-60 min. kunnes tikkuun ei enää tartu raakaa taikinaa. Jäähdytä.
Sekoita koristelua varten tomusokeri ja kahvi tasaiseksi massaksi. Valuta päälle. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.

Ravinnollisesti hyvä viikonloppu ja alkuviikko. Hauskaa muuten tuo pastan tekeminen itse. Loppuvaiheeseen kuuluu leikatun pastan kuivattaminen. Siihen touhuun on saatavissa varta vasten tarkoitukseen tehtyjä telineitä. Enpä ole sellaista vaivautunut ostamaan, vaan käytän hyväkseni leivinpeltitelinettä. Hyvin onnistuu, kunhan pitää pastasuikaleet tarpeeksi lyhyinä (mikä taas helpottaa syömistä).


Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)