Google Website Translator

torstai 9. huhtikuuta 2015

Piirakkasavottaa ja itusten esiinmarssia.

Istuttelin jokin aika sitten siemeniä multaan ja nyt osasta puskee jo kivasti taimia. Tomaatit ovat kasvaneet jo viikon verran, paprikat hieman vähemmän. Chileistä vasta 1 siemen on tuottanut taimenalun. Kesäkurpitsoista vasta 1 (tuo jättiläinen) on itänyt. Nuo hontelot, poikki olevan näköiset ovat purjoja. Ne tosiaankin ovat tuollaisia heiniä. Ja nuo pienet ja olemattomat ovat metsämansikan taimia.

Sapling



Tuli joku aika sitten otettua kaupasta mukaan hieman liikaa banaaneja. Nyt huomasin, että niiden kunto kelpuutti ne enää leivontaan. Vanha kunnon banaanikakku ei inspiroinut, nyt tarvittiin jotain uutta. Muistin joskus tehneeni Kinuskikissan sitruunaisen päärynäpiirakan ja sen inspiroimana kehitin oman piirakkani.

Persikka-banaanipiirakka

Pohja:
Food
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl leseitä tai kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl sulatettua margariinia tai rypsiöljyä
1 dl jogurttia (maustamaton, banaani tai persikka)
1 kananmuna
Täyte:
300 g vaniljatuorejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa ja 3 tl vaniljasokeria)
250 g banaania (n. 2,5 banaania)
120 g valkosuklaata
kanelia
1 iso prk persikanpuolikkaita
sitruunamehua

Lämmitä uuni 175 ºC. Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (Ø 24 cm). Muussaa banaanit haarukalla soseeksi.
Sekoita pohjaa varten kuivat aineet kulhossa sekaisin. Siirrä niitä hieman syrjään ja annostele öljy, jogurtti ja muna kulhon tyhjälle puolelle. Sekoita ne keskenään. Sekoita kaikki aineet yhteen vain sen verran, että niistä tulee tasainen, löysähkö taikina. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat esim. foliolla ja esipaista piirakkapohjaa 10-15 min.
Sekoita sillä välin tuorejuusto ja banaanisose kulhossa tasaiseksi. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa ja lisää se juustobanaaniseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos hieman jäähtyneen, esipaistetun piirakkapohjan päälle.
Levitä täytteen päälle reilusti kanelia. Leikkaa persikanpuolikkaat viuhkoiksi (leikkaa persikanpuolikkaisiin pitkittäissuunnassa viiltoja niin, että viillot eivät yllä aivan persikan loppuun asti. Ne jäävät näin toisesta reunasta kiinni. Levitä persikka varovasti viuhkaksi.). Purista päälle reilusti sitruunan mehua.
Paista piirakkaa keskitasolla n. 40-45 min. Jos reunat alkavat tummua, suojaa ne alumiinifoliolla.
Jäähdytä piirakka ja koristele se esim. tomusokerilla tai kinuskiraidoilla.

Key Lime piirakka

Pohja:
Food
175 g Digestive-keksejä
65 g voita tai margariinia
Täyte:
3 munankeltuaista
1 rkl limen kuoriraastetta
1 tlk (397 g) makeutettua maitotiivistettä
1,2 dl siivilöityä limen mehua
60 g rahkaa
Koristeluun:
1 dl kuohukermaa
1,5 rkl sokeria
0,5 rkl vaniljakreemijauhetta
limelohkoja

Esilämmitä uuni 175 ºC
Murskaa keksit tehosekoittimessa tai muovipussissa. Sulata rasva. Lisää rasvasula keksimurusten joukkoon ja sekoita, kunnes ne ovat kauttaaltaan kostuneet. Levitä muruseos piirakkavuoan (Ø 22 cm, ei irtopohjavuoka) pohjalle ja reunoille (murureunan ei tarvitse yltää aivan piirakkavuoan yläosaan asti). Paista piirakkapohjaa uunissa 11-13 min. Jäähdytä piirakkapohja.
Alenna uunin lämpötila 160 ºC. Vispaa kulhossa munankeltuaiset ja limen kuoriraaste. Sekoita joukkoon maitotiiviste, limen mehu ja rahka tasaiseksi seokseksi. Anna täyteseoksen levätä n. 20 min, jona aikana se saa hieman paksuuntua.
Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja tasoita. Paista uunissa 15-16 min kunnes täyte on hyytynyt, mutta vielä hieman "hytkyvää". Jäähdytä piirakka. Siirrä se jääkaappiin ja anna olla siellä vähintään 4 tuntia.
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää loppuvaiheessa sokeri ja vaniljakreemijauhe. Koristele piirakka kermapursotuksilla ja limelohkoilla.
Lähde: http://www.cookingclassy.com/2015/04/key-lime-pie/

Cats
Viime aikoina kevät on tuonut mukanaan naisten keväälle tyypillistä tohotusta. Mielessä pyörivät siivoamiset ja erilaiset pesuhommat, palstanviljelyasiat, kevätvaatteiden käytön aloitus ja muuta vastaavaa. Ja sitten tietysti se väistämätön tosiasia, että juurikohta pitäisi luopua piposta ja tukka on kun variksen pesä. Sain vihdoinkin aikaiseksi kampaaja-ajan tilaamisen ja tänään päivällä tulee ainakin leikattua talvikasvu pois. Mitä muuta, sen näkee myöhemmin. Joskus toivon, että voisi jättää hösötykset väliin ja vain nauttia auringonpaisteesta olivatpa ikkunat pestyt tai ei (ovat) ja relata hyvän kirjan kanssa oli sitten pyörä pesty tai ei (on pesty ja rasvattu). Niin kuin Heta kuvassa.

Kevääseen kuuluu myös muutto. Linnut saapuvat iloksemme takaisin talven jälkeen ja ihmisten tekee mieli muuttaa uuteen kotiin. Niin tekee myös ystäväni Arja. Lähden tästä auttelemaan Arjaa muuttopuuhissa ja piipahdan siinä välissä tukanlaitossa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)