Google Website Translator

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Pohjanmaan Suurmessut

Lauantaipäivä hurahti enimmäkseen Pohjanmaan Suurmessuilla Botniahallissa. Tylsähkön 1/2 tunnin sisäänpääsyjonotuksen jälkeen päivä hurahti kuin siivillä 16.00 asti.

Marko Hautala, Annelo Kanto, Tiina Raevaara, Tommi Melender, Julia Dahlberg
Suuntana oli ensimmäisenä kirjaosasto ja siellä kirjailijahaastattelut. Seurasin Marko Hautalan (Kuokkamummo), Anneli Kannon (Pyöveli) ja Tommi Melenderin (Kylmä sota) kertomuksia työstään ja viimeisimmästä kirjastaan. Marko Hautalan haastattelussa selvisi se, miksi hänen kirjojensa loput jäävät lukijan mielikuvituksen ja käsitysten varaan. Koska hän ei halua kirjoittaessaan kirjaansa selvää, ennalta tietämäänsä loppua. Silloin loppuisi hänen mielenkiintonsa kirjoittaa kirja. Anneli Kanto oli tuonut paikalle jopa rekvisiittaa, joka sivusi pyövelin työtä ja oli muutenkin eloisa ja mielenkiintoinen kertoja. Ja Tommi Melander kertoi faktoja Islannista kirjan tapahtumien aikaan sekä sen, miksi hän valitsi finanssikriisistä kertovan kirjansa tapahtumapaikaksi Islannin eikä Wall Streettiä.
Välillä piti siirtyä ruotsalaisten kirjailijoiden lavalle kuuntelemaan Julia Dahlbergin puhuvan Donnerin suvun tarinaa kertovasta kirjastaan Havet, handeln och nationen. Ja iltapäivällä ehti vielä piipahtaa katsomassa Marko Hautalaa haastattelemassa kirjailija Tiina Raevaaraa (Yö ei saa tulla) tämän kauhuromanttisista teoksista.
Kirjaosastolta löytyivät myös myytävät kirjat, sekä uudet että vanhat. Tutkailin tarkkaan ainakin Into Kustannuksen, Rosebud Booksin, Haamu Kustannuksen, Pohjanmaan Antikvariaatin ja Svenska Litteratursällskapetin pöydät. Mukaan tarttui muutama pokkari (Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa ja Laila El-Haddadin Gaza-Mom) myöhemmin luettavaksi. Osastolla on myös kirjojen vaihtopöytä, johon saa tuoda poisannettavia kirjojaan ja ottaa ilmaiseksi mukaansa mielenkiintoisia kirjoja.

Isot kuvat Marko Suksi ja Tom Blom
Tottahan ruokaosasto oli katsastettava. Siellä sai seurata ja maistella Etelä-Pohjanmaan keittiömestareiden ruoanlaittoa. Kalastaja Tom Blom esitteli osastolla kalan fileoinnin saloja ja Poppamies Marko Suksi chileili ja maistatti meksikolaisia ruokia. Myyntipuolella löytyi kaikkea suklaasta limuihin ja mausteista kaloihin, lihoihin ja juustoihin. Unohtamatta nisupuolta. Oma ostamiseni jäi vähiin, kassiin eksyi vain pullo mandariini-limonadia (kauhea jano kaiken ruoan maistelun jälkeen) ja uusi kaulin risan tilalle.
Kesän odotus veti seuraavaksi puutarhapuolelle. Siellä oli mukava seurata Hanna Sumarin näytöstä helpon, siirrettävän ja vähän tilaa vievän yrttiviljelmän laittamisesta. Kasveja ja siemeniä löytyi joka lähtöön. Ulkokalusteet veivät omasta mielestäni turhan paljon osaston tilaa, mutta se on toki oma mielipiteeni. Sen verran moitin hinnoittelua, että olisin halunnut uusia yrttien siemeniä, mutta € 1,45 halvimman hintaluokan siemenpussista ja muut sitä kalliimpia tuntui liian paljolta verrattuna yleiseen siementen hintatasoon. Joten yrtinsiemenet on haettava muualta.

Alarivissä Mia-Petra Kumpula-Natri ja Noora Karma
Hurvittelun välillä piti syventyä vähän vakavampaankin. Kuten Noora Karman esitykseen. Ei vaisinkaan. Hänen lisäkseen lavalle nousivat puolueiden pohjalaiset edustajat viimeiseen vaalipaneeliin. Uskalsin jopa esittää heille kysymyksen tuosta edellisen postauksen aiheesta eli yli 50-vuotiaiden työttömyyden hoidosta. Lavalla kuuli myös musiikkia ja esitettiin erilaisia tansseja. 

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja antoisa päivä. Messuilla oli, kuten kaikilla messuilla, sekä kiinnostavia osastoja että niitä, jotka eivät kiinnostaneet vähääkään. Oikeastaan jäin kaipaamaan messuille vain Lemmikit-osastoa. Ei lainkaan hukkaan heitetty päivä. Hauskana loppuna päivälle oli kirjoja maksaessani saamani vapaalippu. Voi kun sen olisi saanut ennen sisäänpääsymaksun maksamista eikä vasta päivän loputtua. Mutta onneksi tiesin, kenelle se olisi tarpeen sunnuntain vierailuun.
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)