Google Website Translator

tiistai 14. huhtikuuta 2015

Turhia tuotteita sekä lohta ja persikkaa

Aina joskus ihmetyttää, kuinka tyhminä meitä ihmisiä oikein pidetään. Kauppoihin ilmestyy jatkuvasti mitä oudoimpia tuotteita, joiden tarpeellisuudesta meidät kuluttajat yritetään saada vakuuttuneeksi. Olen aina joskus silmäillyt Luontoliiton Turhakelistoja. Niitä selaamalla löytää tuotteita, joita ei tiennyt edes olevan olemassakaan. Muutamia esimerkkejä mainitakseni: lihapullasakset, olutvaahdotin, muovinen saunavihta, mansikan kannan poistaja, sormisuolalusikka ja tuubipuristin. Jossain siellä rajalla kelluvat esimerkiksi riisinkeitin tai muovijäälyhty. 
Oman lukunsa uusavuttomien/läpilaiskojen turhakkeissa muodostavat valmisruoat. Jotkut niistä ovat edelleen myynnissä ja toisia on aikanaan lanseerattu, mutta niille ei ole löytynyt tarpeeksi ostajia. Esimerkkejä ovat valmiiksi kuoritut ja keitetyt perunat, riisi annospusseissa, valmiiksi paistettu jauheliha, uunivalmis lihamureke, kananmunan valkuainen tölkissä, valmiit räiskäleet, mikrovalmis uuniperuna, valmispuurot, valmiit siskonmakkarapyörykät ja kermavaahto purkissa. Kyllä on jossakin vikaa, jos ei jaksa perunoita keittää tai tehdä pikaista puuroa. Mutta niin kummalta kun se kotiruokaa laittavasta tuntuukin, osalla näistä tuotteista menekki on riittänyt pitämään ne kauppojen hyllyillä. Niin että jos et viitsi desilitramitalla mitata kattilaan vettä ja riisiä, osta toki riisinkeitin tai riisi valmiissa annospussissa. Tai jos olut ei maistu ilman vaahtoa, niin lusikan sijasta voi käyttää olutvaahdotinta. Jos ei rahalle ole parempaa käyttöä. Jokin lehti kyseli aikanaan lisää ehdotuksia valmistuotteiksi ja yksi vastauksista oli valmiiksi keitetty teevesi. Näppärä, ei tarvitse aamulla kun lämmittää. Erilaisista turhista tuotteista olisi kiva saada muutama kommentti.

Viikonloppuna tuli tuherreltua kasaan appelsiinilohta kaverinaan kukkakaalipyree ja jälkiruoaksi persikka-kirsikkahyvettä. Lohi oli helppo ja nopea ruoka valmistaa eikä sen pyreen tekokaan kovin paljoa vaivaa vaatinut. Persikka-kirsikkahyve syntyi kaikesta siitä, mitä viikon aikana oli jäänyt yli eli persikat piirakasta, kirsikat pashasta ja kerma muuten vaan. Täytyy sanoa, että joskus jämistäkin syntyy jotain tosi hyvää.

Appelsiinilohi

1 n. kilon painoinen kirjolohifilee
2 appelsiinia
2 prk (á 150 g) creme fraicheä tai 1 prk creme fraichea ja 1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria, yrttisuolaa (1 pieni chili).

Esilämmitä uuni 200 ºC. Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Nosta lohi uunipannulle ja mausta se molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla.
Laita kulhoon creme fraichet (tai creme fraiche + kerma) ja sekoita rakenne rikki. Lisää joukkoon 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu sekä yrttisuolaa maun mukaan. Halutessasi lisäpotkua paloittele joukkoon chili.
Kaada kerma-appelsiinikastike lohifileen päälle peittäen sen. Paloittele loput 2 appelsiinia ohuiksi lohkoiksi ja lado ne limittäin lohen päälle. Paista fileetä uunissa n. 30 min.

Persikka-kirsikkahyve

2 dl kuohu- tai vispikermaa
3-4 persikanpuolikasta tai 1 prk lasten persikkasosetta
sokeroituja kirsikoita
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
Kinuskikastike:
1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
nokare voita

Jos käytät persikanpuolikkaita, soseuta ne tasaiseksi tehosekoittimella.
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon sekaan persikkasose, paloitellut kirsikat, sokerit ja kaneli. Sekoita varovasti aineet hyvin sekaisin.
Kastiketta varten laita fariinisokeri ja kerma kattilaan ja kiehauta. Sekoita aina välillä. Annan kastikkeen kiehua keskilämmöllä n. 5 min, kunnes se on hieman sakeutunut. Nosta kastike liedeltä. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja voi ja sekoita, kunnes kastike on tasaista.
Annostele jälkiruoka 1 isoon kulhoon tai tarjoiluastioihin. 

Viime torstaina tulivat muuten parvekekukka- ja mansikantaimeni KodinKukat Juha Toikka Oy:ltä. Tilasin parvekekukat viime vuonna samasta paikasta ja olin erittäin tyytyväinen toimitukseen ja laatuun. Siis sekä taimien että myöhemmin kukkien laatuun. Samaa takuutyötä ovat taimet myös tänä vuonna. Ainoan hienoisen miinuksen annan aikaisesta toimitusajasta. Toisaalta taimet ovat luultavammin tällä hetkellä optimaalisessa kuljetusmitassa. Puutarhalla vielä kasvavat taimet myydään todennäköisesti toukokuussa jo kesäkukkina. Taimista ja kukista lisää torstain postauksessa.

Tänään on viimeinen ennakköäänestyspäivä ja sunnuntaina varsinainen vaalipäivä. Muistakaahan käydä äänestämässä. Mielestäni se joka ei äänestä ei saisi kovasti ääneen seuraavan 4 vuoden aikana valittaa tehdyistä päätöksistä. 

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)