Google Website Translator

torstai 16. huhtikuuta 2015

Yli 50-vuotiaat työttömät paariat ja keittiö taimitarhana.

WorkerOleminen 50+ työttömänä näin vaalien alla harmittaa. Kansanedustajiksi pyrkivät, keskusjärjestöt ja työnantajajärjestöt jaksavat toistaa toistamasta päästyään, kuinka nuorisotyöttömyyteen pitää puuttua, nuoria auttaa ja syrjäytymistä estää. Ei siinä mitään, kyllä minäkin noita asioita kannatan. Se minua harmittaa, että koko ajan kasvava yli 50-vuotiaiden työttömien joukko on päättäjille kuin ilmaa. Katselin päivänä muutamana Työ- ja elinkeinoministeriön tammikuun työttömyyslukuja. Niiden mukaan Suomessa oli tuolloin 359 600 työtöntä. Näistä alle 25-vuotiaita oli 47 900 (5000 enemmän kuin 1/2014). Sen sijaan kokonaistyöttömistä yli 50-vuotiaita oli tammikuussa 131 700 (11 200 enemmän kuin 1/2014). Näistä luvuista on aika helppo nähdä, kumman ikäryhmän työttömyys ja sen myötä syrjäytyminen on räjähtänyt käsiin. Kun yli 50-vuotias joutuu työttömäksi, hänen elinpiirinsä kaventuu. Ei enää voi osallistua yhtä aktiivisesti harrastustoimintaan ja ystäväpiirin rientoihin, koska tulot pienenevät huomattavasti. Jos sairastutaan (todennäköisemmin kuin alle 25-vuotias), lääkkeiden ja hoidon hankkiminen vaarantuu, koska ne on itse kustannettava (tai onhan sitä työttömänä aikaa viettää päivänsä terveyskeskusjonossa). Vanhemmalla iällä ei enää saada vanhemmilta tukea tai apua. Päinvastoin, usein silloin joudutaan itse tukemaan ja auttamaan vanhempiaan.
Miksi sitten EK:t, EVA:t ja kansanedustajat vaikenevat täysin tästä koko ajan kasvavasta työttömien ryhmästä? Nämä piirit olivat aikanaan vahvasti mukana ajamassa eläkeuudistusta ja näin siirtämällä eläkkeellejäämisikää myöhemmäksi. Ja samat piirit ovat niitä, jotka eivät halua palkata uudeksi työntekijäksi yli 45-vuotiaita tai haluavat heidät vähin äänin pois yrityksistään työttömyyskortistoon. Vaikka Aalto-yliopiston alkuvuodesta julkaistu tutkimus totesi, että: "Yli 45-vuotias on parhaimmillaan työntekijänä ja tahti jatkuu vielä pitkään sen jälkeen kun 50 vuotta on ylitetty. Yli 45-vuotiaat tarvitsevat vähemmän tukea työpaikoilla. He ovat tuottavia, itseohjautuvia ja innovatiivisia. Tutkimustulostemme perusteella tämä on työvoimaa, josta firmojen viimeisenä kannattaisi vähentää ja juuri heitä pitäisi rekrytoida." (Kauppalehti 23.3.2015/tutkijatohtori Niina Nurmi).
Election
Näin vaalien alla olisin halunnut nähdä edes yhden puolueen ottavan asiakseen ajaa tämän lisääntyvän työttömien osa-alueen asiaa. Mutta siihen ei kukaan ryhtynyt, vaikka yli 50-vuotiaita ovat iso ja yhä kasvava osa äänestäjistä. Sen sijaan jauhetaan koko ajan vain nuorista tai vaaditaan lisää maahanmuuttajia paikkaamaan työvoimapulaa. Mitä ihmeen pulaa? Jos työnantajat alkavat palkata yli 50-vuotiaita, niin työntekijöitä riittää aivan hyvin ihan kotimaisesta porukasta. Miksei mikään puolue aja eduskunnassa vanhemmille työttömille, kuten nuorillekin, Kokemustakuuta (TE-palveluiden on tarjottava yli 50-vuotiaalle palvelua tai toimenpidettä/työtä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun työnhaku on alkanut), Kokenut-korttia (Senssi-kortin vastinetta) ja palkkatukea kaikille yli 50-vuotiaille, ei vain Kelan työmarkkinatuen saajille (iso osa yli 50-vuotiaista työttömistä saa ainakin sen 500 päivää ansiosidonnaista päivärahaa)? Minä toivon sydämestäni, että ainakin vaalien jälkeen löytyisi edes yksi rohkea puolue tai joukko kansanedustajia, joka uskaltaisi ryhtyä puolustamaan tätä nyt unohdettua ikäluokkaa ja työvoimareserviä.

Ja sitten taimiin ja kukkiin. Tilasin tammikuun lopussa taimia parvekekukiksi ja mansikantaimia viljelypalstalle. Koska olin tyytyväinen viimevuotisiin kukkiini, tilasin taimet samasta paikasta eli  KodinKukat Oy Juha Toikan puutarhalta.  Sain taimet kotiin viikko sitten ja istuttelin ne turveruukkuihin. Tällaisilta niiden pitäisi näyttää kesällä (kuvat ovat KodinKukat Oy:n sivuilta):

Summer plants
Tällä hetkellä pikkutaimet näyttävät vielä kovin erilaisilta:

Saplings
Vasemmalla: Petunia, Ahkeraliisa ja Poutapilvi. Keskellä: Pelargoni ja Miljoonakello. Oikealla: Mansikat
Nursery
Olin hankkinut jo viljelypalstan siemeniä istuttaessani toisen pienoiskasvihuoneen. Mutta eihän tämä määrä uusia taimia + muutama istutettu munakoison siemen kahteen minikasvihuoneeseeni mahtunut. Tämä hetkisten laskelmieni mukaan keittiössäni on 52 turveruukullista taimia parvekkeelle ja viljelyspalstalle + pienoiskasvihuone metsämansikan taimia. Eli keittiöni muuttui taimitarhaksi. Ja koska talossa on 4 taimien syöntiä ja irtirepimistä rakastavaa kissaa, keittiön ovi pitäisi nyt muistaa pitää 1,5 kuukautta suljettuna. Hankaloittaa hieman keittiön käyttöä. Ja tuntien oman muistini ja sen, että tuppaan ajattelemaan aina muita asioita keittiössä touhutessani ja siten epäilen kykyäni muistaa aina sulkea oven jäljessäni, katsotaan, mitä niistä on elossa vielä kesäkuun alussa.

Myös viljelypalstalla alkaa pikku hiljaa tapahtua. Kävin sunnuntaina heittämässä kalkit maahan ja samalla nuuskimassa joidenkin kasvien talvehtimista. Eihän siellä paljoa ole monivuotista kasvillisuutta. Mutta viime syksynä laitoin kääntämisen jälkeen talvivalkosipulia maahan. Ja ilokseni ne ovat alkaneet itää.  Vanhalla mansikkamaalla näkyy jo orastavaa kasvua. Etelämpänä raparperit ovat varmasti jo hyvällä alulla. Näillä leveysasteilla löysin puskien juurilta pieniä, pilkistäviä kasvunalkuja. Jotka oikeastaan näyttävät ihan joltain avaruusötököiltä.

Saplings
Vasemmalla: Talvivalkosipuli     Keskellä: Mansikka     Oikealla: Raparperi

Tänä viikonloppuna pidetään Vaasassa Pohjanmaan Suurmessut. Tarkoitus olisi piipahtaa lauantaina, jos ei kovasti sada. Kas kun joudun ensin ajamaan pyörällä kaupunkiin ja sieltä bussilla messuille. Valitettavasti haluaisin käydä myös ruotsinkielisten bloggareiden kirppiksellä. Sekin on lauantaina klo 10.00 alkaen. Ja ensimmäinen kirjailija eli Marko Hautala astuu Botniahallissa lavalle klo 11.00. Saapa nähdä, miten sovittelu onnistuu.
Kristiina

P.S. Luin aamulla lehdestä EK:n uudesta kampanjasta "Palkkaa nuori-Pelastetaan Suomi". Nyt äkkiä joku järjestö lanseeraamaan kampanja "Palkkaa kehäkettu-Niin on Suomi pelastettu" ja perustamaan www.kokeneelletoita.fi-sivustoja eri puolelle Suomea. Onhan se aina hyvä pelastaa nuoria ja avata heille portti työelämään. Nuorta voi lohduttaa tieto, että kun aloittaa ajoissa ja heti, niin tulevaisuudennäkymissä on sitten suuri todennäköisyys viettää viimeiset 15-20 vuotta työikäisestä elämästä työttömänä.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi17.4.15

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what
  you are talking approximately! Bookmarked. Kindly also consult with my website
  =). We could have a hyperlink exchange arrangement among us

  My web blog kw2

  VastaaPoista
 2. I hope you aren't ironic, because i have started to wait for your comments. Glad you liked the text. Our blogs deal with totally different issues, but i'm always ready for a hyperlink exchange. As long as i find out, how it is done. Maybe you can advice concerning this.

  VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)