Google Website Translator

torstai 21. toukokuuta 2015

Maan möyrimistä ja suussa sulavaa

Maanantaisen ikkunalasisavotan jälkeen oli tarkoitus viettää loppuviikko mullassa möyrien eli kääntää viljelypalstalla penkit odottamaan viljelykasveja ja laittaa parvekeistutukset kuntoon. Vaan miten sitten kävikään? Tiistaina pääsin hyvään alkuun maan kääntämisessä viljelypalstalla. Sitä ennen olin kaverin avustuksella hakenut multaa parvekeistutuksia varten ja niistäkin sain jo kukkaset parvekelaatikkoihin ja amppeliruukkuun. Mutta jo keskiviikkona saatiin jälleen vettä ja suunnitelmat vesittyivät sen päivän osalta. Sain sentään illalla haettua ulkoa soraa valmiiksi laitettavaksi parvekkeen hyötykasviämpärien ja altaan pohjalle. Tänään on jälleen aurinkoisempaa ja samaa on luvattu huomiseksi, joten nämä kaksi päivää kuluvat viljelypalstalla. Lauantaina sitten on taas luvassa vettä. Tuo jatkuva veden tulo huolestuttaa. Suunnittelin nimittäin istuttavani kasvit ensi viikolla. Mutta jos sateet jatkuvat tähän tyyliin, niin siemenraukathan hukkuvat veteen. No, eipähän tarvitse ainakaan vähään aikaan kastella. Toivotaan nyt ensi viikoksi hieman kuivempia ilmoja.

Sateisen keskiviikon hyödynsin keittiössä. Tosin sitä ennen hain Huutoniemeltä Marikalta pari hänen poistamaansa ruohosipulimätästä istutettavaksi palstalle. Keittiössä tulikin sitten hieman leivoskeltua. Kokeilin löytämäni reseptin innoittamana mallasleipää. Myös saaristolaisleiväksi kutsuttu leipä on makeahko, maltaanmakuinen, pitkäpaistoinen leipä. Ja valmiina mielestäni erittäin maistuva. Koska otin ohjeen Pirkan Ruoka-lehdestä, laitan sen tähän. Muuten, jos ei halua käyttää leivässä piimää, sen voi leipoa myös appelsiinimehuun eli 5 dl appelsiinimehua. Täytynee ensi kerralla koittaa.

Mallasleipä

5 dl rasvatonta piimää
50 g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1 dl siirappia
1 1/2 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja (tai hiivaleipä-, graham- ja vehnäjauhoja)
1/2 dl öljyä
Voiteluun:
1 rkl siirappia
1 rkl kiehuvaa vettä

Jos käytät tuorehiivaa, kuumenna piimä kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sen joukkoon. Muussa tapauksessa kuumenna piimä hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi, n. 45 asteiseksi. Lisää piimään siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se ruisjauhojen joukkoon ennen niiden lisäämistä taikinaan. Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhot. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi.
Jaa taikina kahteen öljyttyyn, suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Käytä jauhoja apuna. Painele taikina vuokiin ja pistele haarukalla. Peitä vuoat liinalla ja anna kohota vähintään 1,5 tuntia.
Paista leivät 175 ºC uunissa alimmalla tasolla n. 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 ºC 1/2 tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Kumoa leivät hieman jäähtyneenä vuoista.
Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Mallasleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.

Ja enhän minä ikinä tyydy pelkkään suolaiseen leivontaan. Makeatakin piti olla. Ja mikä sen takuuvarmempi makea piirakka kuin kookospiirakka. Olen tehnyt tätä piirakkaa muutaman kerran vuodessa vuodesta 1995, jolloin törmäsin reseptiin. Tosin olen vaihtanut pohjaksi oman luottopohjani. Sen voi vaihtaa esim. murupohjaksi tai mikä nyt itselle tuntuu kaikki mukavimmalta. Tai vaikka valmispiirakkapohjaksi, jolloin tämä on maailman yksinkertaisin piirakka.


Kookospiirakka

Pohja:

1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä tai -hiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl öljyä tai sulatettua margariinia
1 dl maustamatonta tai vaniljajogurttia
1 kananmuna
Täyte:
75 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa
200 g kookoshiutaleita

Rasvaa ja korppujauhota piirakkavuoka (Ø 22-24 cm).
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja siirrä ne kulhon toiseen reunaan. Sekoita tyhjässä reunassa keskenään rasva, jogurtti ja muna. Sekoita kaikki ainekset sekaisin vain sen verran, että taikina on tasainen. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohja 175 ºC uunin yläosassa, kunnes pohja saa hieman väriä.
Sulata ja jäähdytä rasva.
Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää joukkoon rasva ja kaakaohiutaleet ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Jatka piirakan paistamista uunin alaosassa n. 20-25 min. Pinnan tulee olla kauniin ruskea, mutta se ei saa palaa. Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista.

Viimeisenä mutta ei huonoimpana piti tehdä pikkuleipiä. Siinäkin menin tällä kertaa tutulla ja turvallisella eli valitsin kauralastut. Nekin on niin yksinkertainen ja nopea tehdä. Tämä on muuten hyvä resepti osata silloin, kun vieraat tulevat 1/2 tunnin päästä tai vaikka ennemminkin eikä talossa ole tarjottavaa. Aineet saa sekoitettua juuri tasan niin nopeasti kun rasva on sulanut ja paistamiseen menee enintään 10 min/pelti. Tuosta reseptissä käytetystä ainemäärästä tuli 16 reilun kokoista kauralastua. Pienempiä tietysti enemmän, oma annosteluni oli n. 1/2 ruokalusikallisen kokoinen kasa taikinaa/pipari. Ja tuollainen hieman ruskettunut reunus kauralastussa on tietysti ihan must.

Muistuttaisin Vaasalaisia lukijoitani Vaasanseudun Omenapörssistä osoitteessa https://www.facebook.com/VaasanseudunOmenaporssi. Se on jälleen avannut ovensa tälle vuodelle. Sivulta ensimmäisenä käyttöön lienee otetaan Taimipörssi, jossa voi antaa pois, kysellä ja yrittää vaihtaa taimia ja pistokkaita. Viime vuonna sain itse omenoita syksyllä Omenapörssin kautta ja samalla sovittiin tämän kevään ruohosipulien nouto, joten nekin ovat käytännössä sitä kautta. Olin nimittäin sopinut ruohosipulien hausta Taimipörssin kautta Marikan kanssa jo viime keväänä, mutta kipeän jalan takia en sitten päässytkään niitä noutamaan. Syksyllä omenanhakureissulla muistimme keväiset yhteydenotot ja sovimme samalla, että otan uudestaan yhteyttä ruohosipuleista nyt tänä keväänä.  Viime vuonna Omenapörssin käyttö oli suhteellisen vähäistä, joten tämä vuosi näyttää, pidetäänkö sivuja yllä enää jatkossa. Siispä taimet, puutarhatuotteet ja omenat ahkerasti jakoon ja kyselyyn tänä vuonna.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)