Google Website Translator

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Tuoretta ruokaa vai puolivalmisteita?

Note book
Olen ruoanlaittotavoissani ehkä hieman erikoinen. Minulla on pieni lehtiö, joka kulkee mukana huoneesta toiseen (jos ei ole kateissa) ja johon kirjaan kaikkea mielestäni enemmän tai vähemmän tärkeää. Yksi lehtiön sivuista on omistettu ruokalistalleni. Aina kun näen lehdessä tai TVssä kiinnostavan "ateriaehdotuksen", kirjaan sen lehtiön ruokalistaan. Yritän pitää listan sellaisessa järjestyksessä, että liha-, kana-, kala- ja kasvisruoat ja keitto-, pata- ja kastikeruoat vaihtelevat tasaisesti. Eli jokainen löydetty ruoka sijoitetaan suunnilleen omalle paikalleen listassa. Näin minulla ei yleensä koskaan ole ongelmaa siitä, mitä tekisin tänään ruoaksi. Tosin ruoanlaittovälini on yksineläjänä 3-4 päivää, koska syön yhtä ruokaa useamman päivän peräkkäin. Lisäksi listan väliin kiilaavat vaihtelevasti myös sesonkituoteruoat. Esimerkkinä alkuviikosta paistamani nokkosohukaiset, koska tuoretta nokkosta sai juuri parhaimmillaan. Ja tällä hetkellä lista alkaa olla lopussa, kiinnostavia ruokaehdotuksia ei ole löytynyt viime aikoina. Haluan nimittäin ruokieni olevan suhteellisen yksinkertaisia ja tavallisista raaka-aineista valmistettuja. Ei sellaisia, johon ostetaan purkki sitä maustetta tai satsi tätä raaka-ainetta. Ja kun on tehty se yksi määrätty ruoka, niin loppu raaka-aineesta jää käsiin ihmeteltäväksi, mitä sille tehtäisiin muuta, kun heitettäisiin pois (ei sopivaa). Joten käytän tilaisuutta hyväksi ja kyselen lukijoiden ehdotuksia ja lempiruokia. Antakaa palaa kommenteissa.

Meal
Edellinen johdanto toimi aasinsiltana mielipiteeseeni joistakin resepteistä ja raaka-aineiden tuoreudesta. Viikonlopun ruokana ruokalistallani oli aikanaan TVstä keksimäni juustoinen kasviskiusaus. Kun tulin perjantaina sen kohdalle, katsoin netistä reseptin. Ja sen alku oli tosi lupaava: 1 pussi peruna-sipulisekoitusta ja 2 pussia kasvissuikaleita. Jotka tuoteselostuksen mukaan sisälsivät porkkanaa, purjoa, palsternakkaa ja selleriä. Miksei sitä kiireessä noistakin aineksista värkkäisi. Mutta miksi, kun tuoreet ainekset maistuvat niin paljon paremmalle. Halusin edelleen kasviskiusausta, mutta päätin lähestyä asiaa eri näkökulmasta. Tiesin pakastimessa olevan suunnilleen viimeiset pussit itse viime syksynä kasvimaalta korjattu porkkanaa ja palsternakkaa. Ne siis peliin. Kaupasta sai purjoa ja juuriselleriä. Kylmäkaapissa oli perunaa, sipulia ja valkosipulia. Ja ei kun noista värkeistä juureskiusaus. Maku on tosiaan erilainen kuin pakasteista tehty. Sen todisti jopa viikolla Kaappaus keittiössä-ohjelmassa äiti, joka oli siihen asti tehnyt ruokansa eineksistä ja pakasteista. Tehtyään elämänsä ensimmäisen kerran kinkkukiusauksen tuoreista perunoista, sipulista ja kinkusta pakaste- ja valmiiden suikaleiden sijasta hän totesi, ettei voinut ennen maistamista ikinä uskoa eroa tuoreen ja valmistuotteen välillä. Eiköhän yritetä pitäytyä noissa tuoreissa pakasteiden sijaan. Eikä niiden pilkkomisenkaan tarvitse olla tylsää. Jos pidät musiikista, stereot tai iPod käyttöön ja pilkkominen käy kuin tanssi. Tai kuten minä, TV-friikki, leikkuulauta ruokapöydälle olohuoneeseen ja pilkkomisen voi suorittaa TVtä katsellen. Mikä kutakin miellyttää, muttei murjottaen yksin hiljaisuudessa keittiössä.

Kasviskiusaus

Veggie temptation4-5 porkkanaa
2 palsternakkaa
1/2 purjoa
pala juuriselleriä
500-600 g perunaa
1 sipuli
1 iso valkosipulin kynsi
1 tl kuivattua timjamia
suolaa, mustapippuria
2 dl ruokakermaa
1/2 dl vettä
200 g sulatejuustoa
100 g juustoraastetta

Suikaloi porkkana, palsternakka, purjo, peruna ja selleri. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita juurekset ja sipuli uunivuoassa. Mausta suolalla, mustapippurilla, timjamilla ja valkosipulilla. Sekoita mausteet tasaisesti juuresten joukkoon.
Laita kattilaan kerma, vesi ja sulatejuusto. Kuumenna, kunnes sulatejuusto on sulanut. Kaada juustokerma uunivuokaan juuresten päälle. Ripottele vuoan pinnalle juustoraastetta.
Paista kiusausta kannen alla 200 ºC uunin alatasolla n. 1 tunti, loppuvaiheessa poista kansi ja nosta kiusaus uunin yläosaa, jotta pinta saisi kauniin ruskean värin.

Ja kun tuoreella aloitettiin, niin tuoreella jatketaan. Tällä hetkellä ulkoakin saa paljon tuoreruokaa. Viime viikolla käytin nokkosia. Tällä viikolla laitoin salaattia suomalaisesta parsasta eli horman versoista. Viime vuonna viljelypalstani jakanut naapurini oli istuttanut palstalle suolaheinää, joten käytin sitäkin. Eli salaattia tuoreestakin tuoreemmasta:

Horsmasalaatti

Saladn. 40 kpl maitohorsman versoja
erilaisia salaatteja (omani olivat jäävuorisalaatti ja vuonankaali)
kourallinen suolaheinää
2 tomaattia
2 minipaprikaa tai 1/2 paprikaa
kurkkua
Vinaigrette:
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunan mehua
1/2 tl suolaa
1/2 rkl sokeria

Huuhtele ja höyrytä horsman versot. Leikkaa ne reiluiksi kappaleiksi.
Revi salaatit kulhoon. Lisää sekaan pilkotut horsmat, silputtu suolaheinä, pilkotut tomaatit, paprikat ja kurkku.
Sekoita kastikeainekset keskenään ja lisää salaattiin.

Ja sitten jälkiruokaan. Käytin edelleen kauden raaka-aineita eli viljelypalstalta saatua raparperia. Alkuperäinen ajatus oli tehdä kiisseliä, mutta koska uuni oli lämpimänä kasviskiusaukselle, päädyin raparperipaistokseen. Ja nam.

Raparperipaistos

Rhubarb350 g raparperia
n. 1 dl fariinisokeria
Pinnalle:
100 g voita tai margariinia
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2-1 tl kuivattua minttua
1 tl vaniljasokeria

Pese ja silppua raparperit pieniksi paloiksi. Lado ne voidellun vuoan pohjalle. Ripottele päälle fariinisokeria.
Nypi rasva, kaurahiutaleet, sokeri, vehnäjauho ja mausteet seokseksi ja ripottele muruseos raparperien pinnalle vuokaan.
Paista 200 ºC uunin keskiosassa n. 1/2 tuntia.

Nyt on kiva vuodenaika, koska ruokaa saa kerättyä luonnosta. Seuraava sesonki tulee loppukesästä, kun uuden sadon vihannekset ilmestyvät palstalta tai kaupasta pöytään. Vihanneskiusauskin on silloin aivan omaa luokkaansa tuoreine sipuleineen, perunoineen ja muine rehuineen. Käyttäkää hyväksenne tuoreutta ja hyviä raaka-aineita.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Anonyymi24.5.15

    Samaa mieltä siitä, että tuoreesta tulee paljon parempaa kuin pakasteesta! Itsekin yritän toteuttaa yksinkertaista ruokaa perusraaka-aineista (eli ei mitään kaupan puolivalmisteita tai esim. marinoituja lihoja). Mutta ostan kyllä mieluusti mausteita ja maustevarasto meillä onkin oikein vakuuttava. Ja kyllä niitä tulee kaikkia käytettyäkin, vaikka se on opettelua vaatinutkin. :) Mitään valmiita maustelitkuja en tosin osta, mutta ne onkin oma lukunsa eikä ollenkaan verrattavissa "oikeisiin" mausteisiin.

    VastaaPoista
  2. Mausteet ovat kivoja, itsekin hankin niitä kaapin täydeltä. Mutta olen hanakka pitämään kiinni ruoan tuoreudesta. Tosin kasvimaalla päivän möyrittyäni saatan kapsahtaa hakemaan pizzan lähipizzeriasta. Se helpotus jokaiselle suotaneen 7-tuntisen aherruksen jälkeen. Mutta esimerkiksi peruna-sipulipakastetta en ole koskaan ostanut, perunaa ja sipulia kun löytyy tuoreena kaapista. Enkä yleensä osta myöskään maustesekoituksia, jokainen mauste sellaisenaan, tehdään itse se sekoitus.

    VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)