Google Website Translator

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Hatutusta sateesta

Kuten huomaatte, päivityksissä on ollut 1,5 viikon tauko. Syynä on ollut silkka hatutus. Aikaisemmin kerroin, että olin kääntänyt kasvipenkit valmiiksi istutusta varten. Tarkoitus oli tehdä istutukset koko viljelypalstalle toukokuun viimeisellä viikolla. Kääntäessäni maata se oli märkää, mutta odotin toukokuun lopulle jo kesäistä, aurinkoista säätä. Ja miten kävi? Pelkkää vettä, ei edes kahta vedetöntä päivää peräkkäin. Sade esti myös muun liikkumisen laajemmalti pyörällä. Koko homma tämän viikon torstaihin asti meni murjottaessa kotona ja lukiessa. Enkä viitsinyt tehdä päivityksiä pelkistä kirjoista. Ruokakin rajoittui pelkkiin pakastimesta syötyihin, ennestään tehtyihin ruokiin ja tavallisiin kotiruokiin, joten ei niistäkään ollut jutun aiheeksi.

Loppuviikosta, kun oli saatu muutama (1,5) kuiva päivä, en enää voinut odottaa. Ainakin peruna ja sipuli oli jo saatava maahan. Ahersin torstain ja perjantain taas palstalla ja sain ainakin nuo sipulit ja perunat maahan. Että syksyllä saataisiin edes jotain talven varalle. Tarkoitus oli mennä tänään istuttamaan loput, jos lauantai olisi sateeton sekin. Ja eihän niin käynyt, taas tuli vettä. Tätä meno tämänkin satokauden tulos on yhtä surkea kuin viime kesänä. Saisi nyt edes maahan muutakin. Myöhäiseksi menee, ensi viikko näyttää tällä hetkellä poutaa, mutta kyllä venyy sadonkorjuu pitkälle. Onneksi en ole yksin tämän tilanteen kanssa. Palstalla oli torstaina ja perjantaina muitakin ja kaikilla sama tilanne. Hekin olivat laittamassa maahan vasta perunoita ja sipuleita ja yhdessä siunailimme sitä, koskahan kaiken muun saa istutettua. Toivottavasti edes ensi viikolla.

Mutta jotain palstan antimista sain sentään tehtyä. Pähkäilin perjantaina kykkiessäni viikonlopun jälkiruokaa, kun teki mieli jotain hyvää. Ja tajusin, että raparperiahan minulla on yllin kyllin.  Ensimmäisenä mieleen tuli kunnon vanhanajan raparperikiisseli. Sitä voisi syödä jäätelön tai kermavaahdon kera. Tosin minun tapauksessani pelkkä kermavaahto ei riitä, en ole erityisemmin sen ystävä. Joten siinä perunoita laittaessani kehittelin kiisseliin pientä twistiä ja kermavaahdosta vaniljaisen vaniljakreemijauheen ja -sokerin avulla. Mutta tulokseksi sain ihanan viikonlopun jälkkärin.

Raparperikiisseli ja vaniljakermavaahto

1/2 l raparperia
1 l vettä
1,2 dl sokeria
0,4 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1/2 tl kuivattua minttua
1 dl vettä
5 rkl perunajauhoja
Vaniljakermavaahto:
2 dl vispikermaa
2-3 tl sokeria
1/2 rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl vaniljasokeria

Paloittele raparperit pieniksi paloiksi. Laita kattilaan raparperit, vesi ja sokerit. Keitä hiljalleen 15-20 min. Keittämisen loppuvaiheessa lisää joukkoon mausteet.
Sekoita kylmä vesi ja perunajauhot. Nosta raparperikattila liedeltä ja kaada suuruste sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle. Kun kiisseli pulpahtaa, se on valmista. Anna jäähtyä.
Vaniljakermavaahtoa varten vatkaa kerma vaahdoksi. Vaahdotuksen aikana lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri sekä kreemijauhe vähitellen. Tee vaahdosta napakka.

Edes valokuvien ottaminen ei ole innostanut tällä tuulisella, märällä ilmalla. No, koska tänään tuli vapaapäivä istutuspäivän sijasta, täytynee kai iltapäivällä käydä katselemassa edes kukkia. Huomasin, että hatutus vaikutti jopa muistiin, kun meinasi tuo toukokuun kuvakollaasi unohtua. No, tulipahan viikon myöhässä.  Palaan niihin luettuihin kirjoihin myöhemmissä postauksissa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)