Google Website Translator

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Sadekuuroja ja lapsellista kalaruokaa

Tänään olisi tarkoitus mennä jatkamaan istuttamista viljelypalstalle, märkää tai ei. Muuten ei ennen syksyä tule mitään. Menin muuten sunnuntaina iltapäivällä hieman kävelylle ottaakseni kuvia kukista ja vaikka eläimistä, jos sellaiseen sattuisi törmäämään. Pääsin hyvään vauhtiin kameroineni enkä sen enempää huomioinut säätä siinä innoissani. Olin vasta reittini puolivälissä kun, huolimatta sateettoman päivän sääennustuksesta, sain niskaani vesikuuron. Siihen loppui kuvaaminen, yhden räkätinpoikasen kuvaamista en tosin voinut vastustaa, vaikka olin jo mukavasti märkä. Tai ainakin oletan, että se on vielä poikanen, kun väritys on niin erilainen kuin aikuisilla. Olen jotenkin ihastunut tällä hetkellä luonnonkukkien kuvaamisesta, niitä kun on alkanut putkahdella mitä hienoimmissa muodoissa ja väreissä. Ja luonnon erilaiset vihreän sävyt sopivat niin hyvin niiden taustaksi.

Tuli eilen tehtyä alkuviikoksi sellaista lapsellista kalaruokaa. Aikuinen kalaruoka on tehty hienosta kalasta taiten tarjolle aseteltuna (lohifilee, savusiika jne). Oma lapsellinen kalaruokani taas oli pakasteseistä tehtyjä murekepihvejä. Kai tämän ruoan voisi tehdä myös muusta vaaleasta kalasta ja vieläpä tuoreesta sellaisesta (ahven, hauki jne.). Mutta sen, minkä tämä ruoka kalavalinnassa ja ulkonäössä menettää, uskokaa huviksenne, sen se maussa voittaa. Seimurekepihveistä, maapähkinäkastikkeesta ja sitruunaisista peruna-fenkolinyyteistä tuli mitä herkullisin ateriayhdistelmä. Alla resepti on alkuperäisessä muodossaan, itse tuplasin ainemäärät seipihvejä varten. Enkä kyllä ostanut mitään sitruunavoita paistamista varten yhden ruoan takia, tavallinen voi-öljyseos maustettuna ripauksella sitruunamehua sai kelvata.

Seimurekepihvit ja maapähkinäkastike

1 pkt pakasteseitä
1 valkosipulinkynsi
1/2 sitruunan mehu
pari tippaa tabascoa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 rkl ruohosipuli (omani oli loppu, käytin kevätsipulin varsia)
2 rkl lehtipersiljaa
(korianteria, chiliä)
paistamiseen sitruunavoita (tai voi-öljyseosta + ripaus sitruunamehua)

Sulata sei puoliksi ja kuutioi. Kuori ja hienonna valkosipuli.
Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Taikinaan saa jäädä kalanpaloja (itse käytin sauvasekoitinta massan tekoon, hieman raskasta, mutta taikina syntyi silläkin). Sekoita valmis taikina vielä puuhaarukalla tasaiseksi. Muotoile käsin pieniä pihvejä.
Kuumenna maustevoi tai voi-öljyseos paistinpannussa ja paista kullanruskeita pihvejä, n. 3 min/puoli

Maapähkinäkastike
1 sipuli
1 rkl punaista tai vihreää currytahnaa
1 rkl voita
1,5 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 tl hunajaa
1/2 tl kalakastiketta tai 1/4 kalaliemikuutio

Silppu sipuli. Kuullota sipulia voissa hetken aikaa.
Lisää currytahna. Anna sen lämmetä hetki.
Lisää maapähkinävoi ja kookosmaito. Anna aineiden kiehua miedolla lämmöllä kannen alla n. 5 min välillä sekoittaen.
Mausta lopussa kastike hunajalla ja kalakastikkeella/murennetulla kalaliemikuutiolla.
Lähde: Kodin Kuvalehti 4/2015


Sitruunaiset fenkoli-perunanyytit

500 g uusia perunoita
200 g fenkolia
1 kevätsipuli varsineen (ei pakollinen, oma lisäykseni)
1/4 dl oliiviöljyä (extra neitsytoliiviöljyä suositteli alkuperäinen ohje)
1 rkl sitruunan kuorta raastettuna
2 rkl sitruunan mehua
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1/2 dl tuoretta timjamia silputtuna

Pese perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Halkaise fenkoli, leikkaa kanta pois ja suikaloi ohueksi. Suikaloi sipuli varsineen. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.
Leikkaa foliosta ja leivinpaperista 5 palaa. Levitä foliot pöydälle ja niiden päälle hieman pienemmät leivinpaperipalat.
Jaa peruna-fenkoliseos tasaisesti papereille. Sulje nyytit hyvin ja nosta ne uunipellille.
Kypsennä nyyttejä 225 ºC uunissa keskitasolla n. 30 min. Nyytit voi valmistaa myös grillissä. Avaa kuumat folionyytit varovasti ja tarkista perunoiden kypsyys.
Lähde: Pirkka 6-7/15

Kaikki kissoista innostuneet: Kissankujeita-blogissa on menossa arvonta, jossa on palkintona kissa-aiheisia tavaroita ja kissanherkkuja. Ainoa edellytys osallistumiselle on kissoihin tai Kissankujeita-kissoihin liittyvän kysymyksen esittäminen. Menkäähän katsomaan.

Tämän postauksen piti alun perin käsitellä niitä lukemiani kirjoja. Kiitos hyvän ruoan tulikin jotain muuta. No, seuraavalla kerralla uusi yritys. Tämä tyttö lähtee nyt sotkemaan itsensä rapaan. Sen kunniaksi jätän teille kukkaterveiset.



Kristiina

2 kommenttia:

  1. Seimurekepihvit ovat mitä maistuvampaa kalaruokaa ja sen seuraksi sopii monet erilaiset kastikkeet, lämpimät ja kylmät. Tonnikalasta saa myös todella herkullisia pihvejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, niihin saa niin paljon makua, kun kala on murekemuodossa. Silloin maustaminen ei ole vain pintamaustamista. Ja tonnikala on sekin ruoanlaitossa monikäyttöinen ja hyvä kala.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)