Google Website Translator

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Suolaista ja makeaa

Lupasin teille viikonloppuruokieni reseptejä, joten ei kun asiaan. Pääruoaksi valitsin hieman erilaisen peruna-jauhelihalaatikon. Koska pakastimessa sattui olemaan paketti kananpojan jauhelihaa ja kaapissa perunaa ja sipulia, olivat pääainekset koossa.

Peruna-kananpojanjauhelihavuoka

1 kg perunoita
2 valkosipulin kynttä
1 iso sipuli
400 g kanapojan tai broilerin jauhelihaa
öljyä
1 tl curryjauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
suolaa, mustapippuria
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
3 tomaattia
2 tl oreganoa
100 g emmental-mozzarellajuustoraastetta

Voitele uunivuoka öljyllä.
Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Silppua valkosipulinkynnet ja sipuli. Laita perunaviipaleet ja valkosipulisilppu kulhoon, mausta suolalla ja mustapippurilla ja sekoita. Anna maustua lihan paistamisen ajan.
Lämmitä öljy paistinpannussa. Lisää pannulle curry- ja savupaprikajauhe ja anna niiden lämmetä öljyssä. Lisää pannulle jauheliha ja anna paistua kypsäksi. Paiston loppuvaiheessa lisää sipulisilppu ja anna kuullottua.
Levitä uunivuoan pohjalle puolet perunaviipaleista. Kaada päälle jauhelihaseos. Levitä päälle loput perunoista.
Kaada lihanpaistoon käyttämällesi paistinpannulle 5 dl vettä ja kanaliemikuutio. Kiehauta vesi ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kanaliemikuutio on sulanut. Kaada liemi uunivuokaan.
Kypsennä vuokaa uunin alimmalla tasolla 200 ºC n. 35 min.
Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja peitä niillä vuoan pinta. Ripottele pinnalle puolet oreganosta ja levitä päälle juustoraaste. Nosta vuoka takaisin uuniin sen keskitasolle ja jatka kypsentämistä vielä 15 min. Ripottele kypsän vuoan pintaan halutessasi loppu oreganosta.
Tarjoa salaatin kanssa.

Löysin Pirkka-lehdestä ohjeen mustikkaneliöille. Mutta koska kohta on uusien mansikoiden aika ja pakkasessa oli vielä jäljellä vanhoja mansikoita, muunsin ohjeen mansikkapiirakaksi.

 

Sitruunainen mansikkapiirakka

Pohja:
150 g voita
1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhoja
1,5 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
Täyte:
3 rs (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
 0,5 dl sitruunamehua
1 rkl sitruunan kuorta raastettuna
3 kananmunaa
Mansikkakerros:
2 ltr pakastemansikoita
3 rkl perunajauhoja
(2 rkl tomusokeria)
Pinnalle:
1,5 dl fariinisokeria
1,75 dl vehnäjauhoja
75 g voita
1,5 dl mantelilastuja

Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet. Nypi seos murumaiseksi. Lisää munat ja sekoita taikina tasaiseksi.
Vuoraa pelti (30 x 38 cm) leivinpaperilla ja taputtele taikina jauhotetuin käsin tasaiseksi levyksi pellille.
Esipaista pohjaa 175 ºC uunin keskitasolla 10 min.
Sekoita täyteainekset käsin vatkaten keskenään. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle ja jatka paistamista 20 min.
Sekoita jäisten mansikoiden joukkoon perunajauhot ja halutessasi lisämakeutta marjoihin tomusokeri. Ripottele marjat tasaisesti tuorejuustotäytteen päälle.
Nypi fariinisokeri, jauhot ja pehmeä voi keskenään. Sekoita joukkoon mantelilastut. Levitä muruseos mansikoiden pinnalle. Paista piirakkaa vielä n. 30 min. Nosta lopuksi piirakka hetkeksi ylätasolle, jotta pinta saa hieman väriä. Älä polta mansikoita.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista.
Alkuperäinen resepti Sitruunaiset mustikkaneliöt Pirkka 5/2015

 

Raparperi-mansikkamarenkitorttu

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori + mehu
Raparperitäyte:
5 dl (n. 275 g) raparperia
1 dl sokeria
0,5 dl hillosokeria
0,5 dl vettä
4 munankeltuaista
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
Marenki:
4 kananmunan valkuaista
0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa
1 dl mansikanmakuista tomusokeria
0,5 dl sokeria

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita venhäjauhot, mantelijauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää vaahtoon muutamassa erässä hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi taikinaan sitruunan mehu ja kuoriraaste.
Levitä taikina voidellun, korppujauhotetun piirakkavuoan (ø 24 cm) pohjalle ja reunoille jauhotetulla kädellä tai kaapimella. Tue piirakan reunat alumiinifoliosta taitelluilla suikaleilla. Esipaista pohja 200 ºC uunin keskitasolla 15 min.
Täytettä varten silppua raparperit parin sentin paloiksi. Laita raparperit, sokerit ja vesi kattilaan ja keitä niitä 15-20 min, kunnes raparperit alkavat hajota. Sekoita toisessa kattilassa keltuaiset ja jauhot hyvin sekaisin.  Kaada kuuma raparperiseos muna-jauhoseoksen sekaan ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Nosta sose takaisin hellalle ja anna sen pulpahtaa. Sekoita lopuksi soseen sekaan voi.
Kaada sose esipaistetun pohjan päälle ja paista 200 ºC uunissa hieman keskitalon alapuolella 20 min.
Marenkia varten vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (= vaahto pysyy kattilassa, kun se käännetään ylösalaisin) puhtaassa, mielellään metallisessa astiassa. Kun vaahto on valmista, lisää joukkoon sitruunamehu ja sokerit ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää. Pursota tai lusikoi vaahto piirakan päälle.
Nosta vuoka uuniin keskitasolle ja paista n. 5 min, kunnes marengin pinta saa väriä. Voit ottaa tortun heti uunista ja antaa jäähtyä tai voit sammuttaa uunin ja antaa piirakan olla uunissa, kunnes uuni on jäähtynyt melko viileäksi (n. 50 ºC) ja nostaa sen jälkeen tortun jäähtymään. Tarjoa, kun torttu on täysin jäähtynyt.

Tytsy on tulossa näiltä näkymin Vaasaan juhannuksenviettoon. Pitää kai hakea sitä luvattua grillimakkaraa. Tosin kovin sateisilta näyttävät säätiedotukset tällä hetkellä. Sade-ennusteet melkein joka päivälle ovat pahasta paitsi juhannuksen makkaranpaiston kannalta niin myös viljelypalstan kannalta. Siellä kun pitäisi käydä myrkyttämässä Roundupilla paitsi kaikkialle ahkerasti leviävät lupiinit myös jonkun verran leinikkejä. Ja myrkytys vaatii mielellään sateettoman päivän. Vielä nyt tiistaiaamuna huominen näyttäisi sateettomalta. Katsotaan sitten, miten ennuste muuttuu iltaan mennessä. Muuten myrkyttämistä voisi kokeilla huomenna. Ei sen puoleen, ennusteet kyllä lupasivat sateita sunnuntaina ja maanantainakin, mutta ei ainakaan täällä tullut vettä kumpanakaan päivänä.

Sääli, että aina ei huomaa käyttää kameraa otollisen tilaisuuden tullessa kohdalle. Eilen olisi saanut kivoja kuvia Akasta roikkumassa verhosta katonrajassa kyttäämässä kärpästä. Ja tänä aamuna kissojen kaatamasta sireenimaljakosta, josta vedet olivat valuneet pitkin ruokapöytää. Mutta kun kamerakin oli siinä pöydällä, onneksi siitä oli kastunut vain kantohihna. 
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)