Google Website Translator

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Vaasan säästösuunnitelmista, viikonlopputapahtumista ja kissoista

Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tiilimäen kirjasto Vaasan kaupungin säästötoimista on viime aikoina lehdissä puhuttanut kulttuuri. Nyt suunnitellaan säästöjä noihin "tavisten" eniten käyttämiin kulttuuripalveluihin eli kirjastoon ja museoihin. Ei isoja säästöjä, mutta toimintaa isosti vaikuttavia. Viime vuoden aikana kirjastopalvelujen käyttö on vähentynyt, museoista osalla (Pohjanmaan museo ja Tikanojan taidekoti) kävijämäärä on lisääntynyt, sen sijaan esimerkiksi Kuntsin kävijämäärä on vähentynyt. Jos näiltä sektoreilta haetaan edelleen säästöjä, mitenkähän mahtaa käyttäjämäärien käydä? Uumoillaan säästöjen takia jopa jonkun museon lopettamista. Entä kirjasto, jonka pitäisi tänä maailman aikana laajentaa uusien palvelujen tarjontaan? Jos tiedossa on uusien palvelujen sijasta kirjastoverkon supistaminen, se ei näytä hyvältä muun maan silmissä. Kun kuitenkin usein kerrotaan muista Suomen kirjastoista, jotka ottavat asiakseen tarjota uusia palveluja. Vaasan päättäjien täysin epäonnistunut talouden hoito sen sijaan supistaa kirjastotarjontaa Vaasassa. Hyi häpeä. En vastusta säästöjä, niitä on pakko tehdä, mutta tuntuu kummalta samanaikaisesti sekä tuhlata suuriin investointeihin ja laiminlyönteihin potilaiden ja työttömien käsittelyssä ja samaan aikaan säästää palveluista, joita kaupunkilaiset aktiivisesti käyttävät.
Nykyisten kaavailujen mukaan säästötoimien ulkopuolelle jäävät teatteri ja kaupunginorkesteri. Teatterin kohdalla hyvä, sekin on jo nykyisin yksi "tavisten" enenevässä määrin käyttämistä kulttuuripalveluista. Sen sijaan kaupunginorkesterin katsojamäärä romahti viime vuoden aikana. Omasta puolestani täytyy tunnustaa, että en ole koskaan käynyt katsomassa Vaasan kaupunginorkesterin esityksiä. Muita näistä mainitsemistani kulttuuripalveluista sen sijaan olen käyttänyt. Syy, miksi kaupunginorkesteri jää säästötoimien ulkopuolelle, on minulle epäselvä. Miksi sitä kulttuurimuotoa, jonka katsojakato oli suurin viime vuonna, pidetään edelleen yllä samalla rahalla, kuin aikaisemmin? Tämä on tätä Vaasan kaupungin päättäjien hieman omintakeista rahapolitiikkaa.
Alue, jonka säästöistä en ole nähnyt mainintaa, on urheilu. Vaikka mitä urheilun säästöistä voisi mainita, kun tänä ja ensi vuonna huolimatta rahapulasta hassataan miljoonia uuteen stadioniin. Vaasan Sportin kunniaksi on sanottava, että he panivat itse oman taloutensa kuntoon järjestämällään osakeannilla. Osaisivatpa muut urheiluseurat tehdä saman, niin ei tarvitsisi jatkuvasti olla käsi ojossa kaupungin suuntaan. Valitettavasti sekä Vaasan päättäjissä että urheiluhulluissa löytyy niitä, joiden mielestä urheilua on kannateltava vaikka velkarahalla. Puhutaan aina nuorison hyväksi tehtävästä työstä. Jos kerran nuoriso on niin tärkeää, vapaaehtoistyö, vanhempien panos ja ennen kaikkea rahan keräys muuten, kuin kaupungilta ruinaamalla olisi suotavaa. Epäilen vain, että iso osa urheilun rahoista menee aikuisille pelaajille, ei nuorille.

Tämä viikonloppu on ollut se, jona harmittaa, ettei ole enää autokuskikaveria. Kesällä tapahtuu, mutta tänä viikonloppuna Vaasassa ei tapahtunut. Muualla sen sijaan kyllä. Pohjanmaa esittäytyi Helsingissä pop-up tapahtumassa. Olisi ollut niin mukava käydä paikan päällä katsomassa. Suunniteltu Helsingin reissu on valitettavasti kuitenkin ajoitettu tuonne heinä-elokuulle. Ja käynti junalla Helsingissä vain yhden tapahtuman takia olisi ollut turhan kallista ja raskasta.
Kristiinankaupungissa olisi viikonloppuna ollut Avoimet portit-tapahtuma. Olisi ollut ihanaa viettää päivä paikan päällä tutkien kaikkea tarjontaa: kauniita, erilaisia pihoja, kahviloita ja taidepläjäyksiä. Itsensä olisi kuitenkin pitänyt siirtää paikan päälle linja-autolla ja tutustumisajaksi olisi jäänyt alle 6 tuntia. Aika pieni aika ihailla useita pihoja ja tapahtumia. Harmi.

Sohvaperunat
En ole taas pitkään aikaan kommentoinut kissojani. Tosin eivät ne ole viimeaikoina juuri kummoisemmin tempaisseet, ovatpahan olleet vain kissoja. Mutta kieltämättä ne ovat ihania juuri sellaisenaan, konstailemattomina. Tai ei niin voi sanoa, kissa konstailee aina paitsi silloin, kun nukkuu. Ja joskus se nukkuminenkin on hullunkurista. Kun esimerkiksi katti sattuu nukkumaan sohvan selkänojan päällä ja unissaan, kääntäessään kylkeä, tipahtaa vahingossa sohvan taakse. Sen tullessa esiin naaman ilme on näkemisen ja nauramisen (hyi minua!) arvoinen. Raukka, juuri syvästä unesta putoamiseen herännyt kissa, sen ilmeestä näkyy syvä hämmästys. Ja ehkä pieni nolostus: "Miten ihmeessä minä tänne jouduin ja miten tämä oikein pääsi tapahtumaan?". 
Eilen oli ruoanlaitto- ja leipomispäivä. Jo touhuaminen keittiössä on kissoista kiinnostavaa, usein joku niistä istuu keittiön työtasolla katselemassa ruoanlaittoa. Ja jos ei pidä varaansa, tutkimassa ja maistelemassa aineksia. Eilen tein mansikkapiirakkaa varten täytettä ja olin jo laittanut kulhoon tuorejuustot odottamaan muita ainesosia. Päätin välillä pilkkoa tomaatit peruna-broilerinjauhelihavuokaa varten. Kun nostin katseeni, Akan nenä oli kulhossa ja Akka oli valmis maistelemaan tuorejuustoa. Nopea Hus ja kissan karkotus väliaikaisesti työtasolta pelasti sen juuston nuolemiselta. Valmiita tuotoksia pitää usein käydä tutkimassa. En saanut kuvaa Akasta nokkineen juustokulhossa, sen sijaan onnistuin kuvaamaan lopputulosten tarkastelua. Ukko kävi hyväksymässä mansikkapiirakan ja Akka yrittää päättää, tarkastaisiko ensin raparperitortun vai pääruoan. Reseptit ruokiin saatte muuten seuraavassa postauksessa.
Ruoasta puheenollen, lehdessä oli odotettu, mutta mukava uutinen tänään. Makkaran kulutuspiikki on juhannuksena, ensi viikolla kauppoihin toimitetaan kolminkertainen määrä makkaroita normaaliviikkoon verrattuna. Itseäni juttu ei hetkauta, koska en juuri syö makkaraa muuta kuin leikkeleinä. Mutta tytsylle olen luvannut, että mikäli hän tulee tänne juhannukseksi, menemme lähellä tekolammen rannalla olevalle nuotiopaikalle paistamaan makkaraa. Yleensä olen juhannuksena grillaillut jotain, mutta tänä vuonna ei suunnitelmissa ole grilliruokia. Juhannuksen ruoista kerron myöhemmin.

Kristiina

2 kommenttia:

Mielipiteesi on aina tervetullut :)