Google Website Translator

tiistai 18. elokuuta 2015

Viikonlopun marjamatka ja uusia valokuvausapuvälineitä

Odotan ilolla ensi viikonloppua. Pari viikkoa sitten tytsy soitti ja sanoi, että hän haluaisi tulla poimimaan mustikoita. Mikäs siinä. Yllättävää oli, että hän halusi sitä itse. Tähän asti meidän mustikan- ja vadelmanpoimimisreissumme ovat olleet hieman erilaisia. Tytsy on tullut kylään ja olen ilmoittanut, että kylään saa tulla, mutta viikonloppu on varattu marjanpoiminnalle. Tuloksena on ollut aamusta alkaen kotiini pesiytynyt Pikku Myy, joka on koko n. kilometrin kävelymatkan ajan Pilvilammelle murmuttanut ja kertonut, kuinka turhaa ja tylsää marjaan on lähteä. Aina on kuitenkin päästy keräystavoitteeseen.
Muistan aina ensimmäisen mustikkareissumme. Tytsy oli enemmän kuin kiukustunut. Murmutuskilometrin jälkeen hyppelehdittiin pitkin mättäitä metsässä. Yritän järjestää tilanteen niin, ettemme poimi aivan samoista puskista, mutta pysyn aina kuuloetäisyydellä Pikku Myystäni. Eikä se ole niin vaikeata, kas kun hän inhoaa intohimoisesti hyttysiä ja kärpäsiä ja tuo metsässä se esiin varsin äänekkäästi. Sinänsä hyvä, eivätpähän karhut ja sudet uskalla tulla lähellekään. Kun poimimisen lomassa istuuduimme kivennokkaan syömään eväitä, Pikku Myy oli kadonnut ja tytsy totesi: "Äiti, tää on oikeastaan aika kivaa. Se huono tuuli katosi tonne metsään". Paitsi syötävää talveksi, marjassa käynti tuo myös hyvää tuulta. Jokaiselle marjastavalle äidille tai isälle neuvoksi - ei kannata lannistua ensimmäisten 5 vuoden aikana lasten vastahakoisuudesta ja kiukuttelusta. Tulee se aika, jolloin he pyytävät päästä metsään rauhoittumaan.

Olen hankkinut muutaman uuden, valokuvausta varten tarvittavan lelun. Joten tuleva syksy menee kaiketi uutta opetellessa. Ensimmäinen uusi leluni on Reverse Ring, joka kaiketi suomeksi kääntyy nimitykselle kääntörengas. Sen avulla voidaan kääntää objektiivi väärinpäin. Objektiivin väärinpäin kääntämisen seurauksena on isompi suurennos. Olen nähnyt renkaan avulla otettuja, mitä upeampia makrokuvia. Tosin sen käyttö tulee vaatimaan hurjan määrän harjoitusta, koska käytettäessä rengasta kameran automaatio ei toimi ja kameraa käytetään täysin manuaalisäädöillä. Lisäksi huomasin kokeillessa, että etsin on täysin hämärä ja niin ollen kuvan tarkentaminen määrättyyn kohteeseen on enemmänkin arvuuttelua kuin osaamista. Tai ainakin toistaiseksi luulen näin, koska olen ottanut rengasta käyttäen vain muutaman kuvan parvekekukista. Joista kuvista 90% epäonnistui. Tässä nyt kuitenkin pieni näyte lähikuvista, ensin lähin mahdollinen otettuna kittiobjektiivilla 55 mm ja samalla objektiivilla käännettynä.

Kittiobjektiivi 55 mm
Reverse Ring + kittiobjektiivi 55 mm
Toinen uusi jutska kuvaamisen on molempiin objektiiveihini hankitut pyöröpolarisaatiosuotimet. Niiden  käyttötarkoitus on heijastumien vähentäminen valokuvassa. Lähinnä valokuvaustilanteissa tarkoitus on vähentää esimerkiksi ikkunan tai veden aiheuttamaa heijastumaa sekä oikein säädettynä parantaa samalla kuvan värejä. Se koostuu kahdesta päällekkäisestä lasista, joista etummaista voidaan kiertää portaattomasti kulloisenkin tarpeen mukaan. Vaikutusta voidaan arvioida suoraan etsimestä katsomalla, ja maksimaalinen teho saadaan kiertämällä suodin oikeaan asentoon ennen kuvan ottamista. Kokeilin suodinta hetkenä, jolloin aurinko paahtoi suoraan olohuoneeni ikkunaan. Eli yritin valokuvata kohdetta parvekkeella ikkunan läpi auringon kilottaessa suoraan siihen kohtaan, jonka läpi kuvasin. Edes paraskaan suodatin ei varmasti pysty poistamaan sitä suoran auringonpaisteen aiheuttamaa heijastusta, mutta kyllä tuolla suotimella oli vaikutusta kuvaan. Tosin ei kai suodinta olekaan tarkoitettu kuvaamaan kohdetta suoran heijastuksen läpi, vaan epäsuoran. No, jatkan molempien lisukkeiden kanssa harjoittelua ja ehkä jo ensi keväänä osaan käyttää niitä hyödykseni.

Ilman suodinta
Suodinta käyttäen

Kristiina

4 kommenttia:

 1. Metsä on kyllä maailman rauhoittavin ja ihanin ympäristö. Tosin olen hiukan hyönteiskammoinen, joten osa mielenrauhaa saattaa kulua siihen :)

  Upean näköisiä mustikoita. Nam !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on viime vuonna poimituista mustikoista. Ja metsä jos mikä on ihana paikka tasata omaa mielenmaisemaa. Eikä hyönteisiä kannata kammota, hyvä hyttyspuikko auttaa pitkälle. Ja marjoja poimiessa, kun kädet ovat marjamehussa, pieniä kärpäsiä kertyy väkisin apajalle. Mutta eivät ne mitään haittaa. Kunnon vaatetus kuumallakin, niin hyönteiset eivät haittaa lainkaan. No tai, se ärsyttävä ininä ehkä, muttei muuta.

   Poista
 2. Tosi kiva oli lukea noista uusista hankinnoistasi ja myös nähdä ensimmäisiä kokeilujasi!
  Jatkoa innolla odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä harjoittelen lähinnä tuon Reverse Ringin käyttö, koska aurinko on hieman liian kirkas ja taivas pilvetön polarisaatiosuotimelle. Juuri aamulla otin uusia kuvia, joten eikohän sitä jatkoa seuraa. Ja aina tiistaisin julkistetaan Makrotex-kuvat, joissa varmasti joskus opittuani tekniikan jatkossa näkyy myös niissä kuvissa.

   Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)