Google Website Translator

tiistai 25. elokuuta 2015

Ruokafilosofiaa, sianlihamarinadi ja risotto

 [Sisältää tuotesijoittelua]

Mietin viikolla tehdessäni broileri-pinaattirisottoa omaa "ruokafilosofiaani". Olen TVn ja lehtien ruokajuttujen suurkuluttaja ja tiedän, miten jokin ruoka tai leipomus tehdään oikeaoppisesti. Mutta kun se oikeaoppisuus ei aina ole minun makuuni. Oikeaoppinen risotto on kosteaa, tärkkelyksen kertamaiseksi (=liisteriksi) muodostamaa. Mutta kun minä haluan, että risottoni on toki kosteaa, mutta kosteus ei saa olla ikään kuin kastikkeena vaan imeytyneenä riisiin. Ja se käsitys, että risotossa riisin pitää olla al dente. Menkää hei kysymään kiinalaisilta, japanilaisilta tai korealaisilta, jättävätkö he päivittäin käyttämänsä riisin al dente? Enpä usko. Niinpä minun risottoni on nesteen kyllästämää, mutta ei märkää. Eikä liisterimäistä vaan pikemminkin irtonaista.
Toinen ristiriita kohdallani syntyy kaikessa uunissa tai paistinpannulla paistettavien ruokien kohdalla. Pulla neuvotaan paistamaan kevyen kullanruskeaksi (=aneemiseksi) ja pataruoat pinnalta kevyesti ruskettuneeksi. Mutta kun se ei sovi minulle. Pullan tulee olla pinnalta syvän ruskea. Hyvä taikina tekee siitä mehevän sisältä, mutta pinnalta kunnolla ruskettuneen ja rapean. Sama koskee pataruokia. Pinnalla pitää olla kunnon rapea kuori, ei vain kevyt rusketus. Hyvä esimerkki erilaisista mauista ovat letut. Minun lettujeni pitää olla todella hyvin paistuneita, siinä palaneen rajatilalla. Tytsy taas haluaa lettunsa melko aneemisena, lähes ilman paistopintaa. Tosin hyvää erilaisissa mauissa on se, että lettuja paistettaessa meille kummallekin löytyy sopiva yksilö. Kun se jää vaaleaksi, se on Tytsyn lettu. Kun se on kunnolla paistetut, se on minun lettuni. Niin molemmat saavat haluamansa.

Mutta niihin resepteihin tällä kertaa. Viikolla tein broileri-pinaattirisottoa (niin kuin minä sen haluan) ja se onnistui enemmän kuin nappiin. Sitä ennen hieman tuoteasettelua. Sain juhannuksen aikaan kokeiltavakseni SAM Aroma Deli inkivääri- ja chilihunajaa. Tarkoitus oli testata niitä leipomisessa, mutta satutin heti heinäkuun alussa käteni ja leipominen ei oikein onnistunut. Aion käyttää näitä maustehunajatuotteita myös leipomisessa, mutta jo nyt olen käyttänyt niitä ruoanlaitossa. Juhannuksena teimme Tytsyn kanssa ribsejä uunissa ja niiden marinadissa chilihunaja oli enemmän kuin paikallaan.

Kokismarinadi sianlihalle

1 dl öljyä
2 dl coca-colajuomaa
4 tl SAM chili-hunajaa
1 dl siirappia tai fariinisokeria
2 tl paprikajauhetta
2 tl jauhettua maustepippuria
2 rkl soijakastiketta
3 valkosipulinkynttä murskattuna

Sekoita aineet keskenään kulhossa. Kaada marinadi isoon pakastepussiin ja laita marinoitava liha pussiin. Pyöritä pussia, jotta kastike leviää kaikkialle lihaan. Hiero marinadia, jotta se tunkeutuu lihan sisään. Anna marinoitua mieluiten yön yli jääkaapissa, mutta vähintää 3 tunti.

Broileri-pinaattirisotto

250 g maustamattomia broilerinsuikaleita
öljyä
1 rkl curryjauhetta
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl yrttisuolaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 1/2 tl SAM-inkiväärihunajaa
8 dl kanalientä
1 dl appelsiinimehua
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
1/2 purjoa
125 g pinaattia
1/2 sitruunan mehu
suolaa
1/2 dl juustoraastetta (parmesan, mozzarella)
ripaus persiljaa

Lämmitä öljy paistinpannussa ja sekoita siihen curryjauhe ja molemmat paprikajauheet. Kun mausteista on saatu paras aromi irtoamaan, lisää pannulle kanasuikaleet ja paista ne kypsäksi. Mausta suikaleet inkiväärihunajalla, yrttisuolalla ja pippurilla. Siirrä kanasuikaleet erilliseen astiaan odottamaan.
Keitä kanaliemi ja pidä se kuumana.
Lämmitä paistokasarissa öljy ja lisää sinne risottoriisi. Kuullota, kunnes riisin reunat muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää pannuun siivutettu purjo ja anna sen kuullottua hetken. Lisää sen jälkeen appelsiinimehu ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää sen jälkeen kanalientä kauhallinen kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin koko ajan hämmentäen aina kun neste on imeytynyt. Jatka tätä n. 18-20 minuuttia. Kun olet lisännyt lientä 10 minuuttia, lisää joukkoon pinaatti. Tarkasta makua maistelemalla.
N. 15 minuutin kohdalla lisää risottoon paistetut kanasuikaleet. Jatka hämmentämistä ja liemen lisäämistä, kunnes risotto on mielestäsi valmista. Viimeistele risotto sitruunamehulla, suolalla ja juustoraasteella. Ripottele päälle persiljaa.
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)