Google Website Translator

tiistai 8. syyskuuta 2015

Hyvää leipää ja täyteläistä keittoa

Näin syyskuun alussa ilmat vaihtelevat. Välillä riittää vielä kesäistä auringonpaistetta. Mutta mukaan mahtuu myös päiviä, jolloin tuulee ja sataa. Silloin tarvitaan lämmintä, täyteläistä keittoa ja hyvää leipää.

Nopean ja hyvän täysjyväpatongin reseptin löysin Kotikokki.net-sivuilta. Pieni vinkki patonkien tai yleensä leivän leipomiseen. Jos haluat leipääsi rapean kuoren, laita uuniin astiassa vettä samaan aikaan, kun laitat uunin lämpiämään. Vettä pitää olla riittävästi, jotta se riittää uunin lämmityksen alkamisesta aina leivän valmistumiseen asti. Itse käytän tarkoitukseen vedellä täytettyä uunivuokaa. Ja ihanaa leivästä tulikin. Tarvitsin sitä paitsi lämpimäisleiväksi, myös tehdäkseni siitä krutongeja.

Löysin viime viikolla lehdestä reseptin ihanan tuntuisesta keitosta Ja keittiössä en olisi tietysti minä, jos en olisi sitä jotenkin muokannut. Yhtenä syynä se, että yksi keiton aineosista oli tuore fenkoli. Mutta paikalliskauppamme fenkolit olivat sen verran kulahtaneita, että vähensin tuoreen fenkolin määrää. Sen lisäksi reseptissä käytettiin päällä lisäkkeenä mausteöljyä. Minua ei kiehtonut ajatus ripotella öljyä keittoon, joten käytin sitä krutongien teossa.

Krutongit mausteöljyssä

1/2 dl öljyä
reilusti tuoretta basilikaa ja persiljaa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa
1/2 täysjyväpatonkia tai 3 palaa paahtoleipää

Silppua yrtit. Sekoita ne ja muut mausteet öljyyn. Anna öljyn maustua vähintään 2 tuntia.
Kuutioi leipä.
Siivilöi mausteöljy paistinpannulle ja lämmitä. Lisää pannulle leipäkuutiot ja ruskista ne.


Kukkakaali-fenkoli-perunakeitto

1 kukkakaali
1 fenkoli
1/2 litraa vettä, suolaa ja 1/2 sitruunan mehu fenkolin keittämiseen
2 rkl öljyä
250 g perunaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl fenkolinsiemeniä
1 l vettä
2 kanaliemikuutiota
2 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria

Paloittele kukkakaali ja levitä se uunipellille leivinpaperin päälle. Paista kukkakaalia uunissa 225 ºC n. 20 min, kunnes se saa kunnolla väriä.
Paloittele fenkoli ja keitä se suolalla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä, kunnes se pehmenee. Siivilöin fenkoli ja jätä odottamaan.
Kuori ja kuutioi peruna. Silppua sipuli ja valkosipuli. Murskaa fenkolinsiemenet morttelissa.
Keitä kanaliemi (1 l vettä + 2 kanaliemikuutiota).
Laita öljy kattilanpohjalle ja kuullota siinä perunat. Lisää hetkeä myöhemmin sipuli, valkosipuli ja murskatut fenkolinsiemenet. Anna kuullottua, älä ruskistua. Lisää joukkoon kukkakaali, fenkoli ja kanaliemi. Anna keiton hautua n. 15 min, kunnes perunat ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää lopuksi kerma ja tarvittaessa suolaa sekä mustapippuria.
Alkuperäinen resepti: Kodin kuvalehti 17/2015

Syksyn lohtukeitto ja krutongit ovat valmiita. Soppa lautaselle, krutongit päälle ja ei kun syömään.

Kristiina

2 kommenttia:

Mielipiteesi on aina tervetullut :)