Google Website Translator

maanantai 14. syyskuuta 2015

Kissat ja lohipiirakka

Olin päättänyt leipoa lohipiirakkaa. Neljän kissan taloudessa helpommin sanottu kuin tehty. Oletteko ikinä nähneet, mitä tapahtuu, kun ottaa lohen ulos paketista?

Päätöksenäni oli ennen täytteeseen sekoittamista kieräyttää savustettu lohi tillivoissa. Siitähän katit hullaantuivat. Irrotin ensin nahan ja meinasin tulla syödyksi jo silloin. Ja se hetkinen, kun kääntelin lohta tillivoissa, oli yhtä taistelua. Onneksi minulla on nopeammat kyynärpäät kuin kissoilla kuonot. Muuten olisin päätynyt tekemään muna-riisipiirakkaa ilman sitä lohta. Ovathan muna-riisipiirakka tai pasteijat maistuvia. Mutta koska kissoilla on omat ruokansa, halusin itse sen lohen.

Mitä tästä opimme? Jos otat kissoja ole valmis siihen, että sinulla on hyvät refleksit. Kissoille nimittäin sana EI on kuin seinille puhuisit. Niiden mielestä sanalla tarkoitetaan huulien liikuttamista eikä juuri heitä. Ehkä aviomiestä tai lapsia, mutta ei kissoja. Jos haluat tottelevan lemmikin, hanki fiksu koira. Jos haluat jotain tosi huvittavaa, hanki kissa.

Sitten itse piirakkaan. Tällä kertaa käytin valmista, kaupasta hankittua torttutaikinaa. Myös voitaikinan (valmiin tai itse tehdyn) käyttö olisi ollut mahdollista tai sitten nopeasti väännetty rahkataikina. Tässä leipomuksessa käytin tavallista savulohta, mutta myös kylmä- tai lämminsavulohella saavutetaan yhtä hyvä tulos. Piirakan sijasta tällä ohjeella voi leipoa myös pasteijoita. Annoksesta tulee 2 piirakkaa, joten halutessasi tehdä vain yhden, puolita annos.

Savulohipiirakka

5 kpl torttutaikinalevyjä (yksi koristeluun)
225 g savulohta
2 rkl voita
kourallinen tilliä
2 kananmunaa
3,5 dl vettä
1 tl suolaa
1,5 dl puuroriisiä
100 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl öljyä
1 prk (200 g) kermaviiliä
1/2 sitruunan mehu
reilusti tuoretta tilliä
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl sitruunapippuria
ripaus suolaa ja sokeria
1 kananmuna voiteluun

Keitä kananmunat kovaksi ja hienonna ne haarukalla.
Keitä vesi, mausta se suolalla ja keitä riisejä hiljaisella tulella n. 20 min, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Paista niitä öljyssä, kunnes liika neste on haihtunut.
Sulata voi, lisää siihen tilli, anna muhia hetki ja pyöräytä lohi siinä nopeasti. Siirrä lohi kulhoon ja hienonna se. Lisää joukkoon kypsä riisi ja hienonnetut kananmunat sekä herkkusienet. Sekoita joukkoon vielä kermaviili. Mausta täytemassa sitruunamehulla, tillillä, pippurilla, sokerilla ja tarpeen vaatiessa ripauksella suolaa (yleensä savustetussa lohessa on jo itsessään tarpeeksi suolaa). Anna täytemassan maustua jääkaapissa 1-2 tuntia.
Jos käytät torttutaikinalevyjä tai valmista voitaikinaa, sulata ne. Torttutaikinalevyjä käyttäessäsi kauli niitä aina kaksi yhteen ja ohuemmaksi. Säästä yksi levy koristeluun tai ota osa voitakinasta eroon koristamista varten. Jos käytät itse tehtyä voi- tai rahkataikinaa, kauli se ohueksi ja jaa kahteen osaan.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille. Jaa kummallekin piirakkapohjalle 1/2 täytemassasta.
Taita loppu taikinasta piirakan päälle, nipistele kunnolla kiinni. Sulje myös piirakan päät kunnolla. Käännä piiraat niin, että saumakohta tulee alle. Voitele piirakat kananmunalla. Pistele piirakat haarukalla ja koristele sen jälkeen. Voit tarvittaessa uusia voitelun, jotta myös koristeet saavat kananmunapinnan.
Paista uunin keskitasolla 200 ºC n. 30 min, kunnes pinta saa kauniin värin. Nauti piirakka hyvän lihaliemen kanssa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)