Google Website Translator

torstai 17. syyskuuta 2015

Kodinhoito-opettelua ja euroviisuja

Hyppäsin jälleen mielensäpahoittajan maailmaan lukiessani kirjan Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike (Tuomas Kyrö).  Vaimo on joutunut hoitokotiin. Tuttu kodinhoitaja vaihtuu yhtäkkiä uuteen, nuoreen tyttöön eikä pöytään enää tule kunnon ruokaa. Miehen, joka on ikänsä pilkkonut puita ja rakentanut talon, on yllättäen joko mentävä itsekin hoitokotiin tai opeteltava hoitamaan omaa talouttaan. Eli siivousta, pyykinpesua ja ennen kaikkea ruoanlaittoa. Hikottelun, nikottelun ja pakkotilanteen edessä miehisestäkin miehestä kehittyy kotihengetär.
En voi sille mitään, minua ihastuttaa Tuomas Kyrön tyyli kirjoittaa. Tämä kärttyinen, itsekseen jutteleva ja tuumiskeleva ukko viehättää, samoin Kyrön huumori. Jos saisin valita, tämä ukko ei olisi ihanneappiukkoni, mutta tässä itsepäisessä isännässä on jotain niin kotoista. Ilakoivaa tekstiä, ihana kurttukulma ja todella viihdyttävää luettavaa.

Viisuviikingit (Magne Hovden) on kertakaikkisen koominen kertomus neljästä muusikosta, yhdestä gospelkuorotytöstä ja päätöksestä voittaa Euroviisut. Stavro Grindheim on entisen hittiyhtyeen solisti, joka kaipaa takaisin parrasvalojen loisteeseen. Niinpä hän kutsuu 3 muusikkoystäväänsä perustamaanbändin, jonka ainoa tarkoitus on voittaa Euroviisut ja tulla siten kuuluisaksi. Myöhemmin joukkoon liittyy myös basisti Steinarin ihastus, uskova tyttö Irene. He sanoittavat ja säveltävät kappaleen itse, he harjoittelevat sen, mutta ilmoittautuminen kisoihin myöhästyy. Mutta vippaskonstilla he pääsevät mukaan Norjan euroviisukarsintoihin. Ja kun joukon kiltein Steinar hermostuu näytöskuvauksissa ja lyö tosissaan kilpailijayhtyeen jäsentä, hän saa sekopään maineen. Sen ylläpitäminen on kiltille miehelle vaikeaa ja hän joutuu jatkuvasti vaikeuksiin järjestäessään bändikavereiden vaatimuksesta sekopäätempauksiaan. Lisäksi kuvaan mukaan tulevat slovakialaisgangsterit, jotka haluavat oman kostonsa takia Norjan voittavan Slovakian. Bändi pääse kuitenkin edustamaan Norjaa Euroviisuihin Dubliniin, mukaan lähtevät Slovakian pojat ja totaalinen sotku on valmis. Ja taustalla väijyy vielä se vippaskonsti, jolla karsintoihin alunperin päästiin mukaan.
Kirja on kevyttä ja letkeää luettavaa, jossa tapahtuu koko ajan. Pikanttina yksityiskohtana ovat varsinaiset Euroviisut, jossa tämän mielikuvitusbändin ja jokusen muun keksityn laulajan joukossa seikkailevat ihka oikeat Euroviisuissa edustaneet laulajat. Jos haluaa vaihteeksi heittää viihteelle, valitse tämä kirjoitelma.
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)