Google Website Translator

tiistai 1. syyskuuta 2015

Vanhempien kuuluu koskea lastaan

Jouduin tässä iltana muutamana kääntämään kissaani edestakaisin sohvalla ja äkkiä mieleeni tuli leikki, jota leikimme Tytsyn kanssa hänen ollessaan pieni. Leivoimme nimittäin ihmispullaa. Ja ihme kyllä, Tytsy piti leikistä kovasti. Jopa niin paljon, että hän asettui usein lattialle ja sanoi: "Äiti, leivo taas pullaa".

Leikki kulki seuraavasti: Tytsy asettui olohuoneen lattialle selälleen makaamaan. Itse toimin leipurina. Ensin tehtiin taikina. Eli lasta hipelöitiin hienovaraisesti. Kovasti kutiavaa lasta ei kannata hipelöidä liikaa, koska leikki loppuu hirvittävään kikatus- ja hikotuskohtaukseen. Sitten taikinaa aletaan kääntämään ja kaulimaan. Mikä tarkoittaa sitä, että lasta pyöritellään varovasti lattialla ja tietysti käännetään välillä mahalleen, jatketaan pyörittelyä ja käännetään jälleen selälleen. Ja taas pyöritellään. Ja huomioikaa, hellästi.

Seuraava vaihe on pullapitkon letitys. Siinä kädet ja jalat pannaan ristiin ikään kuin letitettäisiin pullapitkoa. Sitten pitko pannaan uuniin. Tässä vaiheessa molemmat leikkijät saavat noin minuutin hengähdys- ja rauhoitustauon. Tai sen pituisen ajan, jonka lapsi vaatii hieman rauhoittuakseen.

Nyt seurasi paras vaihe ja jopa Tytsyn mielestä hauskin. Eli valmiin pullan syöminen. Mikä tarkoitti sitä, että sai pusutella Tytsyä ja vaikka puhaltaa hänen vatsaansa. Se, jo mikä, sai aikaan raikuvat naurut. Sekä pyynnön leipoa pullaa uudestaan.

Tämä tapahtui 20 vuotta sitten. Ja oli täysin normaalia kanssakäymistä lasten ja vanhempien välillä. Kuten sekin, että Tytsyn ollessa vauva kodinhoitohuoneemme hoitopöytä oli niin korkea, että minun oli vaikea kylvettää häntä. Joten iltakylvystä huolehti alkuaikojen jälkeen hänen isänsä. Tänä päivänä olemme niin halukkaita esittämään syytöksiä esimerkiksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä, etteivät äidit ja isät uskalla osoittaa hellyyttään ja huolenpitoaan avoimesti. Saavatko typerät amerikkalaisvaikutukset jalansijaa myös täällä? Tytsyn iltakylvyt hoiti hänen isänsä. Ja totta kai kylvetti tyttärensä hyvin. Ja sitten olisi menty amerikkalaistyyliseen valheenpaljastuskokeeseen ja kysytty, oletko kosketellut tyttäresi intiimejä paikkoja? Totta ihmeessä, eivät kai ne olisi pysyneet ihottumavapaana ilman kunnon kylvetystä.

En missään nimessä hyväksy seksuaalista hyväksikäyttöä, mutta annetaan nyt meidän kuitenkin toimia, kuten normaalit vanhemmat toimivat. Kylvettää, vaihtaa vaatteita ja pusutella lapsiamme. Vauvan kehitykselle tärkeää on ihokontakti ja sitä antavat sekä äiti että isä. Kunnioitan kaikkia niitä vanhempia, jotka uskaltavat olla rakastavia vanhempia lapsilleen. Ilman pelkoa syytöksistä.
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)