Google Website Translator

perjantai 30. lokakuuta 2015

Hi Halloween

Vaikka Halloween onkin alunperin amerikkalaisten juhla, voi sitä viettää pienimuotoisesti meilläkin. Minun Halloweenin viettoni rajoittuu yleensä ruokien tuunaukseen ja kynttilöiden polttamiseen illalla. Ja viikonlopun ruoat ja leipomuksetkin ovat aivan standardi kotiruokaa, mutta juhlan kunniaksi voi aina nähdä hieman vaivaa tuunauksessa. Hieman ekstraa koristelua, niin hyvä tulee. Viime vuonna kaiversin ensimmäisen kurpitsani ja koska tänä vuonna REKOsta sai kohtuullisen kokoisia (reilu 2 kg) kurpitsoja, päätin uusia kaivertamisen jälleen tänä vuonna. Tosin täytyy todeta, että kurpitsan kaivertaminen, sen enempää kuin mikään muukaan taiteellisuuteen vivahtava, ei ole minun heiniäni. Mutta teinpähän sen kuitenkin. Sisältä otin talteen siemenet paahdettaviksi ja kurpitsan lihan ruokaan. Tämänvuotisen kurpitsani siemenet olivat hieman sitkeämpää lajia kuin viimevuotisen, mutta niiden puhdistaminen rihmaston- ja hedelmälihan jäämistä onnistui hanan alla perunahansikkailla.

Pääruoaksi pyhäinpäivän viikonlopulle valitsin punajuuri-fetapiiraan. Ja juhlan kunniaksi se muumioitua. Normaalina arkena nuo torttutaikinalevyt ja silmät voi jättää pois.

Muumioitunut punajuuri-fetapiiras

Pohja:
100 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
500 g punajuuria
2 rkl hunajaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl kuivattua timjamia
0,5 tl suolaa
200 g fetajuustoa (tai sinihomejuustoa)
2 dl ruoka- tai kuohukermaa
2 munaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Muumiointi:
1 torttutaikinalevy, sulatettu
silmiksi esim. täytetyt oliivit tai porkkanakiekot + fetapalat.

Kuutioi voi kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (ø 24 cm). Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi, hieman vuokaa suuremmaksi levyksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla. Nosta taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. 
Kuori ja viipaloi punajuuret lohkoiksi (8 lohkoa/punajuuri). Mausta lohkot hunajalla, balsamiviinietikalla, timjamilla ja suolalla. Levitä lohkot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja kypsennä niitä uunissa 200 ºC n. 30 min.
Lepuutuksen jälkeen esipaista piirakkapohja 200 ºC uunissa alaosassa n. 12-15 min.
Lado paistetut punajuuret esikypsytetylle piirakkapohjalle. Murusta päälle fetajuusto.
Sekoita kerma, munat ja mausteet hyvin keskenään. Valuta seos piirakan päälle tasaisesti.
Leikkaa sulanut torttutaikinalevy ohuiksi suikaleiksi ja levittele suikaleita piirakan päälle muumion käärinliinoiksi. Jätä tilaa silmille ja laita ne paikoilleen. Voitele nauhat kermamunaseosastian pohjalle jääneellä kermamunaseoksella (nauhat vievät niin vähän voiteluainetta, että niitä varten on turha erikseen varata koko kananmunaa).
Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 ºC n. 20-25 min, kunnes täyte hyytyy.
Lähde: Punajuuri-fetapiirakka Kodin Kuvalehti 18/2015

Jälkiruokaan käytin kurpitsasta kaiverretun lihan. Ensin se pitää muuttaa kurpitsasoseeksi, joten lado kurpitsanpalat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille (voit halutessasi öljytä paperin) ja kypsennä niitä 200 ºC n. 30 min, kunnes ne ovat pehmeitä. Jos joukossa on ohuempia lastuja, tarkkaile niitä, koska ne kypsyvät nopeammin. Poista kypsät lastut pelliltä, jotta ne eivät pala. Kurpitsat eivät saa palaa vaan vain pehmetä. Soseuta kurpitsa haarukalla. Näistä letuista tulee pulleita ja sisältä samettisia. Lettutaikina ei ole sitä tavanomaisen tyylistä vaan paksua kuin kaurapuuro. Ja paistolämpötilan kanssa saa olla todella varovainen, koska pinta palaa helposti (itse käytin sähkölevyn valintana 2-3).

Kurpitsaletut

2 dl kurpitsasosetta
3,5 dl maitoa (mieluimmin 2,5 dl maitoa ja 1 dl kuohukermaa, jos kotonasi on sitä)
2 munaa
2 rkl hunajaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
voita+öljyä paistamiseen

Sekoita kulhossa hyvin keskenään maito, kurpitsasose, munat ja hunaja.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet muutamassa erässä vatkaten nesteen sekaan.
Käytä paistamiseen voin ja öljyn sekoitusta runsaasti lettupannulla. Paista letut molemmin puolin, varo palamista.
Tarjoile heti vaahterasiirappituorejuuston ja omenasoseen kanssa.

Vaahterasiirappituorejuusto

1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl vaahterasiirappia

Notkista tuorejuustoa sekoittamalla kulhossa. Lisää joukkoon vaahterasiirappia ja sekoita, kunnes seos on tasainen. Lisää tarvittaessa siirappia, jos seos on mielestäsi liian paksua.

Pitihän sitä jotain leipoakin Halloween-illanistujaisia varten. Toinen valitsemistani leivonnaisista on hieman monimutkainen, toinen taas valmistuu 10 minuutissa.

Matomukikakut eli mutakakut mukissa 
2-3 kpl

Taikina:
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
75 g voita
1 dl tummaa siirappia
1 kananmuna
0,5 dl kermaa tai maitoa
Kypsennys:
630 W, 2 min 30 sek
Koristeluun:
n. 15 g tummaa suklaata/kuppi
Matokarkkeja

Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Lisää joukkoon siirappi ja seuraavaksi hyvin sekoittaen muna.
Sekoita kuivat aineet (jauho, kaakaojauhe, leivinjauhe, suola) keskenään. Lisää jauhoseos muutamassa erässä kosteiden aineiden joukkoon hyvin sekoittaen.  Lisää taikinaan lopuksi kerma/maito.
Kaada taikina 2-3 mukiin (omani olivat n. 2 dl mukeja, taikina riitti kahteen kakkuun). Huomaa, että taikina nousee mikrossa, joten jätä ainakin 1/4 mukista tyhjäksi. Taikina laskeutuu hieman mikrotuksen lopettamisen jälkeen.
Kypsennä kakut yksitellen mikrossa n. 630 W 2 min 30 sek. Mikrojen tehot vaihtelevat. Jos haluat sisältä hieman raa'an paistoksen (suklaakohokkaan tapaan), vähennä paistoaikaa noin puolella minuutilla. Tarkkaile mikroa paiston aikana. Jos taikina uhkaa kiehua yli, voi mikron sammuttaa hetkeksi ja odottaa, että taikina laskeutuu. Jäähdytä kakut.
Koristelua varten rouhi suklaasta lastuja ja hieman karkeampia paloja. Leikkaa matokarkit haluamaasi pituuteen tai käytä kokonaisina. Työnnä leikatun madon leikkuupinta suklaarouheen sekaan.
Mutakakut mukissa lähde: http://www.kinuskikissa.fi/mukikakut-mug-cakes/ 

Hämähäkkimuffinsit eli kesäkurpitsa-lakritsimuffinsit
14 kpl

Muffinsit:
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl kesäkurpitsaa raasteena (250-300 g)
150 g voita tai margariinia sulatettuna
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl mantelirouhetta
1 tl kardemummaa
Kuorrutus:
1 dl kuohukermaa
150 g lakritsitoffeeta (Kicks tai Hopeatoffeepussi)
25 g voita
Hämähäkinverkkokuvio:
1 dl tomusokeria
n. 1 rkl vettä
Hämähäkit:
2 dl vispikermaa
80 g tummaa suklaata
silmätarpeita (vesi-tomusokerikuorrutetta + lakritsipaloja tai kulta- tai hopeapalloströsseliä)
lakumattoa, lakukierteitä, kengännauhoja tai muuta vastaavaa nauhaa

Pese kesäkurpitsa hyvin ja raasta se.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahtoon kurpitsaraaste ja sulatettu rasva.
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, mantelirouhe ja inkivääri keskenään. Siivilöi munavaahtoon varovasti sekoittaen.
Jaa taikina muffinsivuokiin täyttäen n. 2-3 vuoasta. Paista uunin keskitasolla 200 ºC n. 20-25 min. Anna jäähtyä.
Kuorrutetta varten mittaa kattilaan kerma ja paloittele lakritsitoffeet. Kuumenna seos välillä sekoittaen, kunnes karkit ovat täysin sulaneet kermaan. Anna kiehua hetken. Lisää voi ja nosta kattila liedeltä. Anna hieman jäähtyä välillä sekoitellen. Nosta muffinsit pois vuoista uunin ritilän päälle (ritilä tiskialtaan päälle) ja valuta kuorrutetta lusikalla jokaisen muffinsin päälle. Anna rauhassa valua reunoille.
Sekoita hämähäkin verkkoa varten tomusokeri ja vesi tasaiseksi, pursotettavaksi massaksi. Laita massa pursotinpussiin ja tee muffinsien pinnalle 3-4 rengasta keskeltä ulospäin. Vedä tikulla kuorrutteen pintaa keskeltä ulospäin saadaksesi aikaan hämähäkinverkon poikkisäikeet.
Anna kuorrutteen jäähtyä jääkaapissa.
Hämähäkkejä varten vispaa kerma vaahdoksi. Paloittele suklaa ja sulata se mikrossa (n. 250 W) tai vesihauteessa. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa kermavaahtoon. Laita seos pursotinpussiin tai pakastepussiin ja käyttäen ohutta tyllaa tai pakastepussiin leikattua pientä reikää, pursota muffinsin päälle isompi pallo vaahtoa vartaloksi ja pienempi pallo pääksi. Laita silmät paikalleen päähän. Leikkaa lakumatto tai lakukierre veitsellä säikeiksi. Katko jalkamateriaali sopivan pituisiksi pätkiksi ja tee pätkistä jalkoja työntämällä toinen pää suklaakermavaahtoon. 
Säilytä muffinseja jääkaapissa tarjoiluun asti.
Hämähäkit lähde: http://www.kinuskikissa.fi/hamahakkimuffinssit/?hakusivu=3

Kuten ottamistani kuvista näkyy, minun taiteellisuuteni ja kädentaitoni on osunut sinne, mihin ei aurinko paista. Mutta tällä kertaa tärkeämpiä olivatkin maku ja yritys. Hauskaa Halloweenia. Jos pukeudutte huomenna pelottaviin tai hassuihin asuihin tai puette jälkikasvunne/lemmikkinne, pankaahan blogeihinne tai Facebookiin kivoja pukukuvia.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)