Google Website Translator

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Juureksia, kalaa ja tarjoushedelmiä

Perjantaina oli jälleen aika laittaa viikonlopuksi jotain hieman monimutkaisempaa. Koska halusin edelleen käyttää kotimaisia kauden sesonkituotteita eli juureksia, olivat uunijuurekset oikeastaan looginen vaihtoehto. Sitä pelkistetymmässä muodossa ne esiintyvät vain tuoreraasteessa. Juurekset yksinään kuulostivat tylsältä, joten valitsin kaveriksi lohen myös uunissa valmistettuna. Näin ne saisi kypsytettyä yhdessä. Pelkkä kala ja juurekset tuntuivat hieman kuivalta, jokin soosi piti lisätä yhdistelmään. Olisin toki voinut tehdä kylmän kermaviili-munakastikkeen tai sen lämpimän version (maitokastike + kananmuna). Olin kuitenkin jonkun nettiseikkailuni aikana törmännyt kreikkalaisen muna-sitruunakastikkeen (Avgolemono) käsitteeseen. Se kuulosti kalan kanssa osuvalta, joten valinta osui siihen. Mukaan ei tarvittu enää kuin salaatti käyttäen paikallisessa kaupassa tarjouksessa ollutta persimonia.

Uunijuurekset

porkkanaa
lanttua
perunaa
sipulia
punajuurta
(1-2 valkosipulin kynttä murskattuna)
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia (tai kuivattua)
n. 4 rkl öljyä

Kuori juurekset ja lohko ne. Laita lohkot punajuurta lukuun ottamatta uunivuokaan, ripottele päälle suolaa, mustapippuria, timjamia ja murskattua valkosipulia.  Lisää sekaan öljy ja sekoita hyvin, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Lisää sitten joukkoon punajuurilohkot ja sekoita nopeasti vielä kerran (näin vältyt siltä, että koko annos muuttuu punajuuren väriseksi).
Paista 200 ºC 30 min ja alenna sitten uunin lämpötila 175 ºC. Paista juureksia vielä 25-30 min. Voi lykätä samaan aikaan lämpötilan alentamisen kanssa myös lohen uuniin.

Fenkolinen uunilohi

1 (n. 800 g) lohifilee
öljyä
suolaa
1/2 tl murskattua viherpippuria
1/2 sitruunan mehu
n. 120 g tuoretta fenkolia tai 1-1 1/2 tl fenkolinsiemeniä

Öljyä paistoastia ja nosta lohifilee sille nahkapuoli alaspäin. Tee loheen poikittaisia, melkein nahkaan asti ulottuvia viiltoja n. 2 cm päähän toisistaan. Ripottele lohen päälle suolaa ja murskattua viherpippuria (viherpippuri on niin rapeata, että sen voi halutessaan murskata kämmenellä). Koita saada mausteita myös sisälle viiltoihin. Valuta kalan päälle sitruunamehu. Silppua tuore fenkoli tai murskaa fenkolinsiemenet ja levitä myös ne lohen päälle ja viiltoihin.
Paista lohta 175 ºC 25-30 min, viimeiset 10 min uunin ylätasolla. Ota kypsä lohi uunista ja anna sen tasaantua n. 10 min foliolla peitettynä.

Muna-sitruunakastike

2,4 dl vettä
1/2 vihannesliemikuutio
3 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
2 sitruunan mehu (huoneenlämpöinen)
suolaa

Kiehauta vesi kattilassa ja sulata siihen vihannesliemikuutio. Nosta kattila pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä. Älä hosu ja käytä kiehuvan kuumaa lientä, munista tulee muuten kokkelia.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne hyvin sekaisin. Purista sitruunoista mehu ja lisää se vähitellen kananmunien joukkoon vatkaten.
Lisää munien joukkoon pieni määrä lämmintä vihanneslientä koko ajan vatkaten. Jatka pienien vihannesliemierien lisäämistä munien joukkoon, kunnes munaseoksen lämpötila on sama kuin kattilassa olevan vihannesliemen. Ole varovainen vihanneslientä lisäillessäsi, etteivät munasi muutu munakokkeliksi.
Kun munaseos on saman lämpöinen kuin kattilassa jäljellä oleva vihannesliemi, kaada munaseos varovasti kattilaan siellä olevan liemen joukkoon. Nosta kattila takaisin liedelle ja lämmitä kastikeainesta lähelle kiehumispistettä (älä anna kiehahtaa) koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Itse käytin tässä prosessissa levyn lämpötilanvalintaa 1. Vatkaaminen kestää n. 5-15 min (riippuen siitä, kuinka kylmäksi seos on päässyt). Kastikkeen saottua nosta kattila liedeltä ja lisää tarvittaessa suolaa (voit lisätä myös yrttejä tai mausteita makusi mukaan).
Tästä kastikkeesta on myös "taattu onnistuminen"-versio sekä vielä monimutkaisempi mutta samettisemmaksi sanottu versio. Tämä versio samoin kuin 2 muuta löytyvät englanninkielisinä täältä
Lähde: http://www.mygreekdish.com/cooking-tips-and-advice/the-perfect-egg-lemon-sauce-three-easy-recipes-avgolemono/

Koska ainakin meidän S-Marketissamme ovat granaattiomenat ja persimonit tällä viikolla (ehditte vielä tänään mukaan) uskomattoman hyvässä tarjouksessa, en voinut ohittaa niitä. Mielessäni oli heti tarjouksen nähtyäni ajatus siitä, miten hyvin ne sopisivat jälkiruokaan, salaattiin, välipalaksi ja leivontaan. Nyt viikonloppuruokaa laittaessani tarjoutui tilaisuus käyttää ensimmäisen kerran molempia. Päätin laittaa persimonia salaattiin ja granaattiomenasta värkätä jälkiruoan. Granaattiomenajälkkäri on vanha kunnon appelsiiniriisi, joka on päivitetty uudeksi versioksi.

Persimonisalaatti

n. 100 g erilaisia salaatteja (omani oli salaattisekoitus)
1 persimoni
voita paistamiseen
1 dl suolapähkinöitä (tai muita suosimiasi pähkinöitä)
100 g raejuustoa, halloumia tai fetaa
tuoreita yrttejä (esim. persilja, ruohosipuli jne.)
ripaus suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä, 1/2 sitruunan mehu

Kuori ja kuutioi persimoni. Sulata voi paistinpannussa ja paista kuutioita pannulla 4-5 min. (kuutioiden ei tarvitse ruskistua, vain lämmetä ja hieman pehmetä).
Laita kaikki salaattiainekset kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla, lorauta päälle oliiviöljyä ja sitruunamehu. Sekoita hyvin, että mausteet ja kastikeainekset leviävät tasaisesti.
Alkuperäinen ohje: http://www.mytaste.fi/click/index/957642/fanniilo.com

Granaattiomenariisi

4 dl valmista riisipuuroa tai
1 dl puuroriisiä
1 dl vettä
1/4 tl suolaa
5 dl maitoa
2 granaattiomenaa
2 dl kuohukermaa
0,5 - 0,75 dl sokeria (riippuu siitä, kuinka makeasta pidät)
1 tl vaniljasokeria
(granaattiomenan mehu + ruokalusikallinen sokeria + 1/2 tl sitruunamehua
  tai granaattiomenasiirappia)

Jos edellispäivältä ei ole jäänyt ylimääräistä riisipuuroa, valmista puuro riisipussin ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.
Nosta siivilä kulhon päälle. Jotta saisit siemenet helposti irtoamaan granaattiomenasta, pyörittele omenaa hetken aikaa leikkuulaudalla (kuuluu kiva rutina). Leikkaa siivilän päällä omena halki keskeltä vaakatasossa. Käännä leikkuupinta siivilään päin ja naputtele kauhalla, puisella paistinlastalla tai veitsen perällä omenaa napakasti eri puolilta. Siemenet putoavat siivilään ja mehu valuu kulhoon. Jäljelle jäävät muutamat siemenet saat helposti irti sormilla, voit tarvittaessa kääntää kuoren nurinpäin. Poista mahdolliset siementen sekaan pudonneet valkoiset kalvonpalat. Kun olet käsitellyt molemmat granaattiomenat, sekoita suurin osa siemenistä riisipuuron sekaan, jätä pieni kourallinen koristeeksi.
Vatkaa kerma. Kun se alkaa vaahtoutua, lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Tee napakka kermavaahto. Sekoita kermavaahto riisipuuron sekaan ja nosta jääkaappiin maustumaan.
Jos haluat jälkiruokaan kastikkeen eikä sinulla ole granaattiomenasiirappia, kaada talteen ottamasi mehu mikronkestävään astiaan, lisää joukkoon sokeri ja sitruunan mehu ja lämmitä mehua mikrossa 2 min. Jäähdytä.

Tulen palaamaan granaattiomenoihin ja persimoneihin vielä ensi viikolla. Mieleni pohjalla väijyy nimittäin vielä näiden hedelmien käyttö leivonnassa ja esim. välipalana.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Voi kun on juuri minun suosikkejani: lohi, uunijuurekset ja tuo salaatti. Kastiketta en völttämättä kaipaisi ollenkaan näiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta sitten vaan tekemään. Juurekset ovat nyt halpoja, lohitarjouksia löytyy usein ja salaattiaineetkin ovat vielä kohtuuhinnoissa. Tuo kastike on niin kirpeän sitruunainen ja kuitenkin pehmeä, että se sopii tosi hyvin kalan ja juurestenkin kanssa.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)