Google Website Translator

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Suomalaista kotiruokaa

Erilaisten kokeilujen jälkeen on aina välillä kiva palata tavallisen kotiruoan pariin. Ja voihan niihinkin kokeilla aina salavihkaa jotain uusia yrttejä ja mausteita. Tällä kertaa valitsin kauden tuotteista kaalin todettuani, etten ollut aikoihin tehnyt kaali-jauhelihalaatikkoa. Olen pitkään tehnyt hieman helpompaa ja nopeammin valmistuvaa versiota eli kaali-jauhelihapataa. Käytin laatikkooni ohrasuurimoita, mutta ne voi halutessaan surutta vaihtaa riisiksi.

 

Kaalilaatikko

1 dl ohrasuurimoita tai riisiä
1 tl suolaa
vettä pakkauksen pääruoan lisäkkeen ohjeen mukaan mukaan
400 g jauhelihaa
voi-rypsiöljyseosta paistamiseen
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 kg keräkaalia
1 iso sipuli
öljyä
3 rkl siirappia
2 tl kuivattua meiramia
1 tl suolaa
1 tl kuivattua minttua
2 tl hienonnettua persiljaa
1/2 sitruunan mehu
4 +2 dl lihalientä
Pinnalle:
2 rkl voita
n. 1/2 dl korppujauhoja (riippuu vuoasta)

Kypsennä ohrasuurimot tai riisi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
Ruskista jauheliha voin ja öljyn seoksessa kuumalla paistinpannulla. Voit tarvittaessa paistaa jauhelihan kahdessa erässä. Ruskista jauheliha kunnolla, se antaa makua laatikolle. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Suikaloi kaali. Hienonna sipuli. Laita öljyä ison kattilan pohjalle, kuumenna keskilämmöllä. Kuullota kaalisuikaleita ja sipulia kattilassa 5-10 min, kunnes ne pehmenevät hieman. Nosta kattila pois liedeltä.
Lisää hieman kasaan menneen kaali-sipuliseoksen joukkoon paistettu jauheliha, kypsät ohrasuurimot, siirappi ja mausteet sekä sitruunan mehu. Sekoita kaikki hyvin keskenään.
Voitele uunivuoka ja kaada kattilan sisältö vuokaan. Kaada päälle 4 dl lihalientä.
Jaa voi nokareiksi ja laita ne laatikon pinnalle. Ripottele päälle korppujauhoja rapean pinnan saamiseksi.
Kuumenna uuni 175 ºC. Kaalilaatikko vaatii pitkän haudutusajan. Tämän kokoista laatikkoa saa surutta hauduttaa ainakin 2 h uunin alatasolla. Jos laatikko uhkaa tummua liikaa, peitä vuoka kannella tai foliolla tai laske lämpötilaa (paitsi jos pidät tummasta pinnasta, kuten minä).
Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kera.

Koska oli viikonloppu, ajattelin laatikon kaveriksi tekaista jotain kivaa jälkiruokaa. Siinäkin valitsin perinteistä, jota en ole tehnyt pitkään aikaan. Köyhiin ritareihin valittavan leivän tai pullan tulee olla hieman kuivahtanutta, liian tuoreesta tulee löysiä ritareita.

Köyhät ritarit

8 viipaletta hieman kuivahtanutta ranskanleipää tai pullapitkoa
1 muna
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
voita paistamiseen
Päälle:
mansikkahilloa (tai karamellisoituja omenaviipaleita)
vaniljakermavaahtoa

Köyhien ritarien teko kannattaa aloittaa vatkaamalla kermavaahto ja laittamalla valmis vaahto jääkaappiin odottamaan. Jos laitat päälle karamellisoituja omenaviipaleita (ne löytyvät Reseptejä-välilehdeltä ohjeesta Omenaletut ja karamellisoidut omenat), valmista myös ne odottamaan ennen ritarien paistoa.
Vatkaa munan rakenne rikki. Vatkaa sekaan maito, kerma, vaniljasokeri ja kaneli.
Sulata voi paistinpannulla. Kasta leipä- tai pullaviipaleet maitoon molemmin puolin. Paista viipaleet pannulla kullanruskeiksi ja rapeiksi.
Levitä paistettujen ritarien päälle hillo tai omenaviipaleet ja kruuna komeus kermavaahdolla.

Olen saanut Kotihengettäreltä haasteen vastata kymmeneen ruoka-aiheiseen kysymykseen. Omat vastaukseni kerron teille seuraavassa postauksessa tiistaina 20.10.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)