Google Website Translator

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Vielä virtaa ja Sticky bun

Niin sanottuna kesäaikana näytettiin jälleen kerran uusintoja. Vaikka inhoan niitä, on yksi ohjelma, jonka ehdoton fani olen. Nimittäin englantilaissarja Vielä virtaa. On riemastuttavaa nähdä, miten sarjan ukkelit töpeksivät kerta toisensa jälkeen. Vaimojen ollessa vastakohtaisesti äärettömän rumia, ankaria ja tuomitsevia. Ja kuitenkin pitävän miehistään kiinni kynsin hampain. Mutta ne ukkojen töppäilyt ja yritykset. Joko katsoin suorana tai nauhalta nämä uusintajaksot ja ne saivat minut aivan yhtä hilpeäksi kuin joskus aikanaan, kun ne näytettiin ensimmäisen kerran. Sääli, että niiden kesäaika loppui. Yksi asia sarjan jaksoista jäi kuitenkin vaivaamaa. Aina kun ukkelit menivät teehuoneeseen ja tilasivat pullia, he pyysivät yhden Sticky bun-pullan. TV-ohjelmassa pulla näytti vain pullalta, jonka päälle oli laitettu tomusokerikuorrutus. Aloin tutkia asiaa ja selvisi, että englantilaisen Sticky bunnin lisäksi oli myös amerikkalainen versio. Ei auttanut kuin kokeilla.

Amerikkalaistyylinen Sticky bun on ikään kuin sekoitus Boston-kakusta ja Keikauskakusta. Ja mikä siinä oli mukavinta, kun se on valmis, sen voi helposti erotella erillisiksi pulliksi. Oma versioni poikkesi erilaisista ohjeista siinä, että alkuperäisissä versioissa kaikissa päälle laitettiin pilkottuja pekaanipähkinöitä. Koska minulla ei sattunut olemaan niitä kotona, käytin tilalle manteli- ja hasselpähkinärouhetta. Ei pullista hassumpia tullut niitäkään käyttäen. Lämpiminä pullat olivat aika äkkimakeita, mutta niiden jäähdyttyä maku oli mukava ja ennen kaikkea pullat olivat pehmeitä ja sopivan meheviä.

Sticky bun eli tahmapulla

2,5 dl maitoa
0,75 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
6,5 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia
(1 kananmuna voiteluun)
Täyte:
voita tai margariinia
sokeria
kanelia
Vuokaan alle:
Hasselpähkinä- ja mantelirouhetta (tai pekaanipähkinöitä hieman pilkottuna)
75 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
0,25 dl vaahterasiirappia
0,25 dl siirappia

Aloitetaan tekemällä tavallinen pullataikina.
Kaada maito kulhoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä se 42 ºC. Jos käytät tuorehiivaa, nesteen tulee olla kädenlämpöistä. (36 ºC). Lisää maitoon sokeri, kardemumma ja suola sekä tuorehiivaa käytettäessä hiiva murusina. Katso, että tuorehiiva liukenee nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita ne nesteeseen. Lisää loput jauhot vähitellen, kunnes taikina on notkeaa, muttei kovaa.Lisää lopuksi pehmeä rasva ja vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista. Anna kohota liinalla peitettynä huoneenlämmössä n. 1 h.
Laita irtopohja- tai uunivuoan (Ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja levitä pähkinärouhe tasaisesti pohjalle.
Sulata alle tuleva 75 g rasvaa ja lisää joukkoon fariinisokeri. Nosta kattila hellalta ja lisää joukkon siirapit (voit käyttää siirappiyhdistelmän sijasta vain 0,5 dl tavallista siirappia). Anna seoksen jäähtyä hetki, sekoita välillä. Kaada sekoitus vuokaan ja tarkasta, että pähkinät ovat tasaisesti levittäytyneitä.
Kauli pullataikinasta n. 40 x 30 cm levy. Levitä sille pehmeä margariini tai voi, sokeria hillitysti ja kanelia. Rullaa levy pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Leikkaa levy 12 palaksi. Levitä palat vuokaan ympyrän muotoon (viimeinen pala keskelle) leikkauspinta ylöspäin väljästi jättäen väliin rakoja kohoamisvaraksi. Anna kohota n. 30 min. liinalla peitettynä huoneenlämmössä.
Halutessa pullat voi voidella kananmunalla ennen uuniin laittoa, mutta se ei ole tarpeellista, koska yläpuoli on itse asiassa pohja. 
Lämmitä uuni 200 ºC. Nosta vuoka uuniin alimmalle tasolle. Jos käytät irtopohjavuokaa, nosta se uuniin leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä siltä varalta, että mahdollisesti vuoasta valuva rasva ei sotke uunia. Paista kakkua n. 25 min. Jos pullat näyttävät ruskistuvan liikaa, peitä vuoka paiston loppuvaiheessa leivinpaperilla.
Anna kakun levätä uunista oton jälkeen nurinpäin käännettynä lautasella n. 5 min ennen vuoan poistoa. Poista vuoka ja kun kakku on tarpeeksi jäähtynyt, erottele halutessasi palat erillisiksi pulliksi. Voit tarjoilla sen myös Boston-kakun tapaan yhtenä kakkuna.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)