Google Website Translator

tiistai 10. marraskuuta 2015

Kevytperuna ja kakut sesongin mukaan

 [sisältää tuotesijoittelua]

Olen varmastikin elänyt liian kauan väärällä ruoalla. K-kauppa on nimittäin lanseerannut uuden, ilmeisesti karppaajille tarkoitetun kevytperunan. Kaikkea sitä saakin kevyenä. Meillä on jo kevytmaito, -kerma, -liha, -rasva, -juusto, -leikkeleet jne. Nyt kun vielä kehitetään kevytjauho ja kevytsokeri, niin mehän liitelemme kevyenä halki ilman kuten energiajuoman mainoksen ukkelit. Kevyt antaa siivet. Harkitsin jo vakavasti kahden huonon vuoden jälkeen palstanviljelyn lopettamista, mutta ehkä tämä uutinen saa toisiin ajatuksiin. Haluan kunnollista, itse viljeltyä RASKASTA perunaa, en mitään höttöversioita nykyisestä jopa kansallisruoaksi kohonneesta potusta. Hullunkurisinta kaikessa tässä on, että kun raaka-aineesta poistetaan jotain ja siitä tehdään kevyttä, sen hinnasta tulee erityisen raskasta. Eli nuo kevyttuotteet ovat aina kalliimpia kuin normituotteet. Jos maidosta tai kermasta tai vaikkapa rasvasta poistetaan jokin ainesosa, joka käytetään muuhun tuotantoon, niin miksi kevyt on kalliimpaa kuin raskas? Ja uskooko kukaan kevyttuotteiden ylivertaisuuteen normaaliin raaka-aineeseen verrattuna?

Mutta sitten alkuviikon herkutteluun. En voi sille mitään, että tilliliha on yksi herkuistani. Vaikka sitä tulee yleensä tehtyä vain kerran vuodessa, se hetki on yksi kohokohtia kotiruoan valmistuksessa. Aito tillilihahan tulisi valmistaa lampaasta, mutta laiskana yksilönä tein omani taaskin naudasta. Oikeaoppisesti naudasta sen sijaan voi valmistaa piparjuurilihan. Siinä tilli korvataan piparjuuriraasteella. Jos joku teistä hankki Vaasan REKOsta Unelmapiparjuurta, teillä on alkuaineet piparjuurilihaan kasassa. Molemmat kastikkeet ovat huippuhyviä. Olen netissä törmännyt kauhukertomuksiin koulujen laihasta, läskisestä ja mauttomasta tillilihalitkusta. Unohda se ennakkoluulo, kotona tehty maistuva ja runsas kastike on nautinto jos mikä.

Jälkiruokana oli tällä kertaa granaattiomenoista tehty jogurttirahka. Jos nyt joku ei muista, miten jogurtista ja rahkasta tehtiin esim. marjojen kanssa välipala tai jälkkäri, niin tässä muistutus reseptistä:

Jogurtti-granaattiomenarahka

0,5 ltr rasvatonta vanilja- tai maustamatonta jogurttia
250 gr maitorahkaa (miel. rasvatonta)
2 granaattiomenaa
2 rkl ruokosokeria tai keinosokeria
(vaniljasokeria)
ripaus kanelia

Halkaise granaattiomena ja taputtele siitä siemenet siivilään ja mehu kulhoon.
Kaada granaattiomenan siemenet, joista olet puhdistanut mahdollisen siivilään pudonneen hedelmälihan, kulhoon. Lisää joukkoon jogurtti ja rahka. Sekoita hyvin keskenään. Lisää sokeria oman makusi mukaan. Jos käytät maustamatonta jogurttia, voi lisätä myös ripauksen vaniljasokeria ja kanelia.

Mikähän siinä on, kun tuota minun makeanhammastani kolottaa aina vaan? Nyt tuli kehiteltyä kaksi kakkua ajankohtaisista aineksista. Ensimmäisenä estradille hyppää nyt suht' edullisesti tällä hetkellä myytävä persimoni. Miten siitä muuten voisi tehdä otollisen kuin asettamalla sen eturiviin eli keikauskakkuun. Tähtianiksen kanssa siitä tulee oivallinen makeantyydyttäjä.

Persimonikeikauskakku

Pohjalle:
100 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
1 rkl Triple sec-likööriä tai appelsiinimehua
1 1/4 tl jauhettua tähtianista
2 persimonia
5 kokonaista tähtianista
Taikina:
1,8 dl sokeria
2 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1,8 dl piimää
3 rkl soseutettua persimonin lihaa (tai appelsiinimarmeladia)

Vuoraa ø22-24 cm vuoka (miel. lasinen tai keraaminen) leivinpaperilla. Jos käytät irtopohjavuokaa, ulota leivinpaperi myös sivuille vuotojen estämiseksi. Sulata 40 g voita ja kaada se vuoan pohjalle, rasvaa voilla myös vuoan reunat.
Sekoita fariinisokeri, likööri/mehu ja 1/2 tl jauhettua tähtianista tasaiseksi seokseksi. Levitä seos vuoan pohjalle.
Kuori persimonit ja leikkaa ne poikittaissuunnassa n. 0,8 cm viipaleiksi. Poikittaisleikkaus, koska saat persimonista hienon tähtikuvion keskelle. Järjestä persimonien keskimmäiset viipaleet vuoan pohjalle, 1 viipale keskelle ja loput renkaaksi ympärille. Asettele kokonaisia tähtianiksia persimoniviipaleiden väliin.
Soseuta persimonin päätypalat sauvasekoittimella erikseen kulhossa
Yhdistä kuiva-aineet eli jauhot, leivinjauhe, loppu tähtianisjauhe ja suola.
Vatkaa loppu 60 g rasvaa ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa, kunnes seos on vanukasmaista. Sekoita massaan soseuttamasi persimonin päätypalat. Lisää vatkaten taikinapohjaan kuivat aineet (n. 1 dl kerrallaan) ja piimä (n. 0,6 dl kerrallaan) vuorotellen. Kaada taikina vuoan keskelle ja tasoita lastalla tai lusikalla tasaiseksi koko vuokaan.
Paista kakku 175 ºC uunin keskitasolla n. 35-40 min (tarkasta puutikulla, kun pohjataikina ei tartu tikkuun pistettäessä se kakkuun, pohja on kypsä).
Anna jäähtyä 5-10 min. Kumoa vielä lämmin kakku tarjoilualustalle.

Joulun tunnelma alkaa pikkuhiljaa tavoittaa itse kunkin. Alkukesästä minun piti osallistua Kinuskikissan SAM inkivääri- ja chilihunaja leivontahaasteeseen. Kakut olivat suunnitelmina päässäni, mutta käsi riivattu loukkaantui ennen toteutusta. Vasenkätisenä on tuskallista tehdä mitään, joten kakkujen leipominen jäi väliin. Mutta nyt toteutin toisen visioimistani kakuista. Tämä kahvikakku sopii hyvin myös jouluun, pieni koristelu karpalosiirapista tehdyllä tomusokeri-siirappisekoituksella ja lumipuolukoilla tai -karpaloilla, niin joulu on lautasella. Tässä kakussa rasvavoitelun ja pohjalle valutetun hunajan ansiosta koristeluun käytetty pähkinärouhe pysyy hyvin siellä, mihin se on tarkoitettu. Kakusta tuli ihanan mehukas ja kostea kiitos puolukkasurvoksen. Nauttikaa.

Puolukka-inkiväärihunajakakku

100 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
4 tl SAM inkiväärihunajaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1,5 dl puolukkasurvosta (n. 400 g pakastettuja puolukoita soseutettuna tehosekoittimella)
2 dl maitoa
Koristeluun:
30 g voita tai margariinia
0,3 dl juoksevaa hunajaa tai inkiväärihunajaa
0,5 dl hasselpähkinärouhetta

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen vatkaten. Lisää seokseen vielä hunaja ja puolukkasurvos.
Sekoita kuivat aineet (vehnäjauhot, sooda ja mausteet) keskenään. Lisää vuoronperään kuivat aineet ja maito taikinapohjaan.
Tässä kakussa käytin silikonivuokaa. Yleensä en voitele silikonivuokaa, mutta tässä tapauksessa pähkinärouheen pysymisen takia sen tein. Voitele kakkuvuoan alaosa rasvalla ja valele sinne hunajaa. Ripottele pähkinärouhe vuoan pohjalle (=pinnalle kumotessa kakku). Kaada kakkutaikina vuokaan tasaisesti.
Paista 175 ºC uunin keskitasolla 45-55 min. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä. Kumoa tarjoiluastiaan hieman jäähtyneenä ja koristele jouluiseksi, jos mieli tekee. Maistuu myös sellaisenaan ihanan mehukkaana kahvikakkuna.

Olen taas iloisena valokuvaamassa kaikkea liikkuvaa ja paikallaan pysyvää, koska kamera kotiutui Turun reissultaan eilen. Suurkiitos JAS Tekniikalle/Timo Saviluodolle Turkuun kameran pikaisesta puhdistuksesta ja huollosta. Taisi olla aparaatti täynnä kissankarvoja, sen verran uteliaana nuo katinroikaleet ovat sitä hieman yli vuoden ajan tutkineet.

Kristiina

1 kommentti:

  1. Hei! Upea marraskuukuva edellisessä postauksessa, mutta jätän kommentin tähän mielenkiintoiseen postaukseen. Ihania herkkuja - paitsi ehkä se tilliliha :) - ja kiinnostavia ajatuksia. Minua eivät kevyttuotteet kiinnosta, paitsi maidon ostan mieluiten rasvattomana, ja tuskinpa tulen kokeilemaan kevytperunaa.
    Kiitos herkullisista resepteistä... ja ihanista kakkukuvista! :)

    VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)