Google Website Translator

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Maatalouden ahdinko, holhousverot ja kaupan aukiolo

Viime aikoina on ilmoille putkahdellut aiheita ajankohtaisille ajatuksille liiankin kanssa. Ovat Vaasan kaupungin säästötoimet, joiden kohteet ovat monesti hölmöläisten touhua. Ovat talkoina toteutetut rakennushankkeet Pohjanmaan maakunnissa versus Vaasan kaupungin kustantamat hankkeet. Ovat palkansaajien ja työttömien kuristaminen vastassaan kansanedustajien sopeuttamiseläkkeet, kulukorvaukset ja valtionyhtiöiden johtajien irtisanomisrahat. Ja tietysti puunkäytön vaarallisuus ja mahdolliset kieltotoimet. Niistäkin myöhemmin. Mutta koska olen viime aikoina keskittynyt ehkä liikaakin ruoka-aiheisiin, mennään samalla valinnalla vielä hetki.

Suomen maatalous elää tällä hetkellä aikamoisessa ahdingossa. Maataloustuottajien saamat tuet ovat jatkuvasti tapetilla ja tukien määrä on toki erittäin suuri. Siitä huolimatta heidän saamansa korvaus tuotteista on jatkuvasti pienenemässä. Jos seurataan maatilojen määrää viime aikoina, niin vuosien 2000-2010 välillä lähes 25% maataloustuottajista pisti pillit pussiin. Ja tämä kehitys jatkuu edelleen. Viimeisten parin vuoden sadot ovat olleet huonoja, mutta tuotannon tarvitsemien raaka-aineiden hinnat ovat nousseet rajusti. Maidontuottajien saama osuus maitolitrasta pienenee jatkuvasti halpuuttamisen myötä, mutta rehun ja energian hinta nousee rivakasti. Elintarviketeollisuus kilpailee rajusti myös lihan hinnalla, joten nauta- ja sikatilojen lopettamiset sen kun jatkuvat. 
Meillä on ollut jo kohta vuoden kotimaisten kauppaketjujen hintojen halpuutuskampanja vastauksena eurooppalaisten kauppaketjujen hinnoille. Kuitenkaan nämä kauppaketjut eivät suostu kertomaan kuluttajille, mistä kaupan leivän tai juuston hinta koostuu. Aikana, jolloin kaikkialla yhteiskunnassa vaaditaan läpinäkyvyyttä, kauppaketjut vetoavat liikesalaisuuteen. Epäilen kylläkin, etteivät ne kauppaketjut halpuuttamisen hintaa maksa. Sen maksaa osaltaan elintarviketeollisuus ja omalta osaltaan maataloustuottajat. Varsinkin meillä Pohjanmaan (luen alueeseen sekä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan että Pohjanmaan) asukkaille asia on kiperä, koska täällä maatalouden ja elintarviketeollisuuden osuus työllisistä prosentteina on Suomen suurin. 
Jos tällaisen kehityksen sallitaan jatkuvan, ei muutaman vuosikymmenen päästä kannata enää puhua lähi- tai kotimaisesta ruoasta. Ainakaan kauppojen hyllyiltä ostettavasta. Sen sijaan Suomessa ovat jo tällä hetkellä REKO-piirit lisänneet liikevaihtoaan ilmiömäisesti. Vuodessa miljoonasta kahdeksaan miljoonaan ja nousukiito sen kun jatkuu. Koska itse teen ruokaa raaka-aineista, maksan mieluummin ne pennoseni suoraan raaka-aineen tuottajalle kuin välikäsille. Ja jo nyt REKOn tarjontaan ovat alkaneet tulla mukaan myös raaka-aineista jalostetut tuotteet, kuten juustot, makkarat, mehut, hillot jne. Ne ovat omiaan lisäämään ja monipuolistamaan kauppaa ja tuovat mukaan myös pien- ja maatilajalostajat.

Toinen ruokaan liittyvä aihe on poukkoilemista aiheuttanut makeisvero. Kun vero aikanaan lanseerattiin, syyksi kerrottiin kansalaisten terveyden edistäminen. Puppua, sanon minä. Tarkoitus oli kerätä rahaa valtion kassaan. Sipilän hallitus kertoi omassa ohjelmassaan alun perin aikovansa korottaa makeisveroa (=lisää rahaa). Jolloin EU ärähti. Ja niin ilmoitettiin makeisveron poistamisesta. 
Valtaapitävät ilmoittavat olevansa halukkaita vähentämään byrokratiaa ja kansalaisten holhoamista. Ei oikein siltä vaikuta. Nimittäin heti kohta terveyspoliisit tarttuivat sokeriasiaan ja ehdottivat makeisveron tilalle sokeriveroa. Siinä tuotteita verotettaisiin niiden sisältämän sokerimäärän perusteella. Mikä taas on selvää holhoamista, aikuiset ja lasten huoltajat näet eivät osaa tyhmyydessään pitää huolta itsestään, joten valtion ja terveyspoliisien (=THL) on se tehtävä. Läpi mennessään tämä ehdotus laajentaisi myös huomattavasti verotettavien tuotteiden määrää, sillä miltei jokaisessa elintarvikkeessa käytetään makuaineena sokeria. Verolle joutuisivat niin leivät kuin leikkeleet, niin einekset kuin aamiaistuotteet.  Kiva, kiva, lisää rahaa valtiolle, kalliimpia tuotteita kaupan hyllylle ja kansalaiset entistä enemmän holhouksen alle. 
Olisihan meillä enemmänkin lanseerata noita holhousveroja. Miten olisi päättäjät ja THL, eiköhän panna pöydälle rasvavero tuotteen rasvapitoisuuden mukaan (ajatelkaapa öljyjen ja voituotteiden veromääriä), suolavero (nostaa kyllä verenpaineita niiden alentamisen sijasta), jauhovero vaaleita jauhoja sisältäville tuotteille jne. Ja onhan meillä jo ikuiset rahasammot tupakka ja alkoholi. Näin nautinta-aineet, herkut ja ylipäätänsä elämälle tarpeellinen ruoka saataisiin tahkoamaan rahaa valtion pohjattomaan kassaan. Ja tavalliset kansalaiset hyvin tarkasti holhouksen alle. 

Kauppojen aukioloaikojen sääntelyä suunnitellaan purettavaksi. Sen mennessä läpi kaupat saisivat itse päättää aukioloajoistaan ja olla vaikkapa öisinkin auki. Kiva ajatus sinällään, mutta mihin yöaukioloa tarvittaisiin? En ainakaan itse juuri 21.00 jälkeen ajattelisi alkavani ruoan laittoon ja siten tuntevani tarvetta hakea kaupasta raaka-aineita. Voisin tietysti harkita, jos olisin ollut pitempään pois kotoa, tulisin kotiin joskus myöhään illalla enkä olisi voinut pyytää ketään täyttämään jääkaappiani ennen kotiintuloa. Ennemmin sitä aukioloa edes jokusen tunnin kaipaisin niinä pyhäpäivinä, jolloin kaupat nykyisin ovat pakotettuja olemaan suljettuna. Sen sijaan yöllä kauppaan olisi asiaa, jos tupakat tai olut ovat loppuneet. Jaa niin, mutta holhouslautakunnathan ovat kieltäneet alkoholin myymisen klo 21.00-9.00, vaikka kauppa olisikin auki. Joten sääntelyä tai ei, muista kuitenkin hakea ne oluet ajoissa. Kai näin yritettiin estää kännin hankkiminen valvomattomasti kotona öiseen aikaan. Ei onnistunut, tulipahan vain yksi myyntiä rajoittava sääntö lisää.
Viime aikoina on vihjailtu myös uudesta ajatuksesta laiksi, joka kieltäisi v. 2000 jälkeen syntyneille tupakkatuotteiden myymisen kokonaan. Ajatelkaapa vuotta 2050 tai vuotta 2070. Viisikymppispäiväänsä juhliva tai eläkepappa ei saisi tupakkaa muualta kuin Tallinnan risteilyltä tai ulkomailta. Hih.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)