Google Website Translator

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Ruokaisaa adventtia kaikille


Ruoka on hauska asia. Tulin tehneeksi taas muutaman, vaikkapa jouluun sopivan ruoan noin adventin kunniaksi. Mieleni teki puuroa, ehkäpä uunissa haudutettua. Koska kaapissa sattui olemaan ohraryynejä, valintani osui niihin. Saman puuron voi jouluna tehdä riisistä ja myös ruisjauhoista tulee loistava uunipuuro.

Uuniohrapuuro

2 dl ohrasuurimoita
1 tl suolaa
1 ltr maitoa
n. 2 rkl voita

Sekoita ohrasuurimot ja suola riittävän suuren uunivuoan pohjalla. Lisää maito ja vuole päälle muutama siivu voita. Laita vuoka ilman kantta 175 ºC uunin alimmalle tasolle. Anna hautua ainakin 2 tuntia, kunnes neste on imeytynyt suurimoihin. Jos haluat hieman ruskettuneen pinnan, vuole uunipuuron pinnalle vielä muutama nokare voita ja nosta puuro uunin ylimmälle tasolle n. 10 minuutiksi. Nauti voisilmän tai esim. mustikkakeiton kera.

Kun kerran uuni oli lämmin, pitihän sitä käyttää hieman muuhunkin. Joten päätin tehdä jääkaapissa olevista, joulunpunaisista omenoista jonkinlaisen jouluisen kakkusen. Omenat ovat ihana raaka-aine ympäri vuoden, mutta jotenkin ne tuntuvat kuuluvan myös jouluun. Jouluisia tai ainakin omenoihin kuuluvia mausteita saa käyttää vapaasti ja tavoitella sellaista hieman piparista makua.

Omenaraitakakku

Karamellisoidut omenat:
2 omenaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl kanelia
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
Kakkutaikina:
200 g voita tai margariinia
1,5 dl ruokosokeria tai sokeria
3 kananmunaa
1 dl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl pomeranssinkuorta
100 g valkosuklaata
200 g maitorahkaa
Koristeluun:
Manteleita
Kirsikoita
Pölysokeria

Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka.
Sekoita sitruunamehu ja kaneli kulhossa. Kuori omenat, poista siemenkota ja lohko ne. Sekoita omenalohkot kulhossa olevaan sitruuna-kaneliseokseen.
Kuumenna fariinisokeria ja sokeria paistinpannulla, kunnes ne sulavat. Älä sekoita seosta sokerin sulamisen aikana, korkeintaan tasoita sitä heiluttamalla paistinpannua varovasti. Kaada sokerin sekaan omenaviipaleet ja anna niiden pehmetä sokeriseoksessa n. 10 min. Kaada seos takaisin kulhoon jäähtymään.
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan.
Sekoita kuivat aineet (jauho, leivinjauhe ja mausteet) keskenään
Kaada rahka kulhoon. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää sulanut, hieman jäähtynyt suklaa rahkan joukkoon.
Lisää taikinaan vuoron perään kuiva-aineet ja rahka-suklaaseos, kunnes taikina on tasaista.
Kaada 1/2 taikinasta vuoan pohjalle. Levitä karamellisoidut omenat taikinan keskelle ja kaada päälle loppu taikina. Koristele kakku esim. manteleilla ja kirsikoilla.
Paista 175 ºC uunissa alatasolla n. 55-65 min. Anna jäähtyä kokonaan, mieluummin jääkaapissa ennen kumoamista.
Koristele pölysokerilla.

Nyt toivotan kaikille hyvää ensimmäistä adventtia.


Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)