Google Website Translator

torstai 31. joulukuuta 2015

Ylimääräiset joululaatikot uusiokäyttöön

Tein tänäkin vuonna jouluksi lempilaatikoitani eli porkkana- ja perunalaatikkoa vanhan aivomuistin mukaan. Ainoa vika oli, että aiemmat yli 10 vuotta meitä on ollut joulupöydässä 3 henkeä. Tänä vuonna olin ensimmäistä kertaa vain kissojen kanssa. Toisaalta kyllä helpotus, koska sain valita haluamani TV-ohjelmat, nukkua omassa sängyssäni eikä tarvinnut herätä äidin aikataulun mukaan kukonlaulun aikaan. Mutta toisaalta niitä laatikoita tuli tehtyä aivan liikaa. Koska yritän olla heittämättä ruokaa pois ja laatikot alkoivat tursua pyhien jälkeen korvista, niille piti keksiä uusiokäyttöä. Niinpä muunsin ne välipäivien ja uuden vuoden ruoaksi.

Ensimmäiseksi käsittelyyn joutui porkkanalaatikko. Koska en halua syödä sitä pakastimesta otettuna vielä kesäkuussa (kerran vuodessa jouluna riittää), päätin tehdä siitä kasvislettuja. Ei haittaa, vaikka mukana on riisiä. Se muuntuu silti hyvin. Jos joku ei jaksa seistä hellan vieressä vahtimassa lettujen paistoa, samalla reseptillä seoksen hulauttaa uunivuoalle leivinpaperin päälle ja tehdä pannukakun. Ohje sopii myös lanttulaatikosta tai vaikkapa perunalaatikosta tehtäväksi. Tosin, kuten jäljempänä näette, itse varasin perunalaatikolle muuta.

Porkkanalaatikkoletut

6 dl maitoa
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
n. 4 dl porkkanalaatikkoa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/4 tl jauhettua muskottia
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
voita ja öljyä paistamiseen

Mittaa maito kulhoon. Lisää kananmunat ja vatkaa kevyesti, jotta munien rakenne rikkoutuu ja ne sekoittuvat tasaisesti. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot (3 dl) ja sekoita. Lisää taikinaan porkkanalaatikko ja mausteet ja sekoita tasainen, löysähkö taikina. Anna seistä jääkapissa 2-3 tuntia, jotta jauhot turpoavat kunnolla.
Sekoita 1/2 dl vehnäjauhoja ja leivinjauhe ja lisää se taikinaan. Anna seistä vielä n. 1/2 tuntia.
Lämmitä paistinpannu käyttäen voi-öljyseosta. Älä kuitenkaan käytä liian korkee lieden lämpötilaa, muuten letut jäävät raa'aksi sisältä ja palavat päältä (itse vaihtelin lämpötilojen 3 ja 4 välillä). Paista letut ja nauti sellaisenaan tai lisukkeina. Sopivat muuten myös kylmänä leivän päälle.

Uuden vuoden traditionaaliseen vastaanottoon olen yleensä tehnyt perunasalaattia ja keitellyt nakkeja. Sopivat yllättävän hyvin yhteen, kun yhtälöön lisää vielä sinapin. Mikäpä siinä on katsellessa illalla leffaa ja sen jälkeen uuden vuoden vastaanottoa.
Tiedättekö muuten, miten nakit keitetään oikein niin, etteivät ne halkea? Entisen työpaikkani emäntä opetti tämän kikan. Eli nakkeja ei laiteta kiehuvaan veteen, vaan vesi kiehautetaan, nostetaan pois liedeltä ja vasta sitten nakit laitetaan sinne kuumaan veteen ja annetaan olla n. 10 min. Näin säästyy nauravilta tai pikemminkin irvisteleviltä nakeilta.

Tänä vuonna, koska perunalaatikkoakin tuli hieman liikaa, päädyin tekemään uudenvuodenillan ruoaksi perunapalleroita ja bratwurstia. Ei ihan perinteinen suomalainen ruoka, mutta ei kai se perunasalaattikaan ole sellainen. Tämän ohjeen voi tehdä lisukkeeksi myös silloin, kun jostain syystä tulee tehtyä liikaa perunamuusia. Hieman massaa sitovaksi aineeksi käytin tällä kertaa lohipasteijoiden leipomisesta yli jääneen créme fraichen, mutta yhtä hyvin kermaviili tai kananmuna käy. Näitä ruokia tehdessähän on tarkoitus käyttää se ylimääräinen, mitä joulun jäljiltä jääkaapista löytyy. Pääsee sitten aloittamaan uuden vuoden ns. puhtaalta jääkaapilta.

Perunapallerot

2 ohutta siivua kinkkua tai 3-4 siivua pekonia
(1/2 rkl öljyä)
5-6 dl perunalaatikkoa tai perunamuusia
60 g raastettua cheddarjuustoa
1/2 ruukullista silputtua ruohosipulia
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl paprikajauhetta
ripaus muskottia
100 g créme fraichea
1 kananmuna leivittämiseen
1,5 dl korppujauhoja
1 dl ruokaöljyä

Jos teet pallerot käyttäen joulukinkkua, paloittele kinkku pieniksi kuutioiksi. Lämmitä öljy paistinpannulla kuumaksi ja paista kuutioita hetken aikaa (n. 1 min), jotta ne saavat hieman rapeutta pintaa.  Jos käytät pekonia, paloittele pekoni kuutioiksi ja paista ilman rasvaa, kunnes se on rapean ruskeaa. Nosta lihanpalat esim. talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.
Laita kulhoon perunalaatikko/muusi, liha, raastettu juusto, silputtu ruohosipuli ja mausteet. Sekoita ja jos perunasoseesi on jääkaappikylmää, yritä saada se mahdollisimman pienikokkareiseksi. Lisää joukkoon créme fraiche ja sekoita ainekset massaksi.
Laita yhdelle lautaselle kananmuna ja riko sen rakenne haarukalla. Kaada korppujauhot toiselle lautaselle. Vielä rapeampia pullia tulee, jos onnistut löytämään ja käyttämään Pankoa.
Lämmitä öljy paistokasarissa tai kattilassa keskilämpöiseksi (itse käytin lämpötilaa 4). Ota perunamassasta n. reilun ruokalusikallisen verran massaa ja muotoile siitä käsin pyöreä pulla. Pyöritä jokainen pallero ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa. Kun olet saanut aikaiseksi tarpeeksi monta palloa, viskaa ne paistinpannulle ja heiluttele pannua (tai käännä haarukalla), kunnes pallerot ovat saaneet joka puolelta kauniin värin. Nosta pallerot syöjän lautaselle ja nauti mieluimmin heti paistettuna.

Ihmeellisintä näissä kahdessa ruoassa oli se, miten ne onnistuivat. Porkkanalaatikkopihvit voi joko lämmittää tai nauttia kylmänä ja ne ovat erittäin hyviä. Mutta todellisen yllätyksen toivat perunapallerot, joita tein nyt ensimmäisen kerran. Kun katsoin sitä tekemääni taikinaa tuntui, että se on niin raskas ja tiheä, että taas tulee ähky. Mutta kun koepaistoin muutaman uuden vuoden iltaa odotellessa ne olivat niin kevyitä ja ilmavia, että niitä olisi ahminut vaikka kuinka paljon.

HYVÄÄ JA MAUKASTA UUTTA VUOTTA.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)