Google Website Translator

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Joulunpyhien lukuelämyksiä

Kuume ja flunssa ovat hieman hellittäneet, joten on aika kirjoittaa se luvattu kirjapostaus. Olin ehtinyt joulunpyhinä ennen tautia hieman lukemaan ja valitsin käsiteltäväksi 3 mielenkiintoista kirjaa.

Book
Mitä yksityisin etsivä Vish Puri tutkailee kirjassa Lemmenkommandojen tapaus (Tarquin Hall) tällä kertaa intialaisen yhteiskunnan hieman vaikeampia asioita eli kastijärjestelmää, naisten asemaa, korruptiota jopa yhteiskunnan korkeimmilla portailla ja lääkeyhtiöiden ihmisten hyväksikäyttöä tässä tapauksessa geenitutkimuksen nimissä.
Kahdesta eri kastista oleva nuoripari haluaa karata ja mennä naimisiin. Heitä auttavat yrityksessä lemmenkommandot, joihin kuuluu myös Vish Purin naisapulainen Kasvovoide. Kun parin miespuolinen osapuoli katoaa ja hänen äitinsä murhataan, Kasvovoide pyytää Vish Puria auttamaan miehen etsimisessä. Samaan aikaan pitää ylemmän kastin naispuolinen osapuoli piilottaa, koska hänen isänsä gangstereineen vastustaa liittoa ja yrittää saada tyttärensä takaisin. Tapahtumat liikkuvat osittain maaseudulla, jossa kastijärjestelmä ja naisten alhainen asema elää vielä vahvana huolimatta ne kieltävistä laeista. Toisaalta liikutaan myös poliisien ja korkea-arvoisten poliitikkojen ylhäisöelämässä ja lääkealan kieroutuneessa maailmassa. Rinnakkaisena tarinana kulkevat Vish Purin äidin ja vaimon yritykset selvittää etsivän lompakon junassa näpistäneen voron henkilöllisyys. Sitä kautta he tulevat sekaantuneeksi paljon monimutkaisemman rikosvyyhdin ratkaisemiseen.
Näissä Hallin Vish Puri-kirjoissa käsitellään aina jotain intialaisen elämän epäkohtaa, varsinkin yleiseltä tuntuvaa korruptiota. Mutta tämä uusin kirja pureutuu hieman aiempia enemmän näihin epäkohtiin. Silti sekä Vish Puri eli Pullukka, hänen vaimonsa, äitinsä ja apulaisensa ovat riemastuttavia henkilöhahmoja. Ja tämän kirjan loppuhuipennuksessa kunnian saaja on hieman yllättävä. Jälleen kerran kannatti tarttua Hallin kirjaan. Tosin täytyy myöntää, että kirjassa tapahtuu niin paljon, että joskus päätä huimaa. Mutta jos on tylsää, niin mikäs siinä. Kirjaan pitää vain syventyä pysyäkseen kärryillä eri tapahtumista.

Book
Äärimmäisen arvokasta luettavaa sekä bloggaajana että kirjoista kirjoittavana oli kirjablogikirja Rivien välissä (Katja Jalkanen ja Hanna Pudas). Itsekin kirjoista bloggaavina ja ilmeisen suosittuina kirjatapahtumien osallistujina ja puhujina he kirjoittavat paitsi kirjablogeista myös yleisemmin itse bloggauksesta ja kirjoista lukuelämyksenä. Kirjassa käsitellään blogin perustamista, ulkoasua, tietoisuuden levittämistä omasta blogistaan jne. Ja tietysti kirjabloggareita suhteessa kirjaan, kirjan kirjoittajaan ja ammattikriitikoihin.
Olen pitkään yrittänyt saada tämän kirjan luettavaksi ja vihdoinkin se onnistui. Tässä tapauksessa täytyy myöntää, että odotus ja yritys kannattivat. Kehottaisin jokaista bloggaria lukemaan tämän kirjan. Vaikka kirjat ja niistä kirjoittaminen eivät itseään kiinnostaisikaan. Vinkit ja mielipiteet kun sopivat yleispätevästi myös muista aiheista kirjottaville.

Book
Jokainen tätä blogia vähänkin silmäillyt luultavasti tietää, että olen hulluna paitsi omiin kissoihini, myös eläimistä kertoviin kirjoihin. Varsinkin kissatarinoihin. Tällä kertaa bongasin kirjastosta kirjan Kissan kanssa (Riitta Tulusto). Se sisältää eri kertojien lyhyitä tarinoita heidän elämässään vaikuttaneista kissoista. Iso osa tarinoiden kissoista on jo edesmenneitä, mutta mukana on myös vielä vahvasti eläviä olentoja. Tarinat ovat kerrassaan viehättäviä. Mukana kertojina ovat niin presidentti, kirjailijoita, laulajia, taiteilijoita kuin yksityishenkilöitäkin. Tällaisia pikkutarinoita jokaisen omista kissoista sekä elämästä niiden ja muiden eläinten kanssa on ilahduttavaa lukea.
Ainoa asia, jota tarinoita lukiessani minua häiritsi, oli niiden ulkopuolisuus. Tarinat on ilmeisesti kerrottu kirjan kirjoittajalla, joka sitten on muokannut ne kirjan tarinoiksi. Siten tarinasta on muodostunut ulkopuolisen henkilön kertoma tarina. Itse olisin kaivannut kertomuksiin itse kertojan persoonallisempaa otetta. Sellaisena kun hän sen kertoi. Mutta se ei kuitenkaan vähennä ihastuttavien tarinoiden hauskuutta, surullisuutta ja kissojen lumoavaa maailmaa.
Kristiina

2 kommenttia:

  1. Tuo bloggaaja kirja täytyy kyllä lukea ehdottomasti :) T: Vauhdilla vastatuuleen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi :)

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)