Google Website Translator

tiistai 12. tammikuuta 2016

Lämmintä keittoa kylmään keliin

Nyt kun pakkanen paukkuu, on aika tehdä ruokaa, joka lämmittää. Erityisen hyvin tähän vuodenaikaan sopivat pitkään haudutetut padat ja lämpimät keitot itse tehdyn leivän kanssa. Ajattelinkin laittaa tällä kertaa sivulle muutaman keittoreseptin. Nämä ovat keittoja, joita suosin. Ainakin silloin, kun kaipaan lämmintä lohturuokaa. Kuvat eivät ole tällä kertaa omiani, koska itse olin ottanut juuri syödäkseni pakastimesta ennen joulua haudutettua liha-juurespataa.

Teen usein talvella näitä reseptien keittoja mutta en ole kuvannut niitä niiden tavallisuuden takia. Kuitenkin tavallisuus ja pitkä valmistusaika tekevät niistä niin herkullisen mahtavia. Lisäksi keitoissa on yksi hieno ominaisuus. Tai ainakin herne- ja lihakeitossa. Mitä useammin niitä lämmittää, sitä maistuvampia ne ovat.

Hernekeitto

Erbsensuppenteller3 dl kuivattuja herneitä
1,5 ltr vettä
1 lihaliemikuutio
2 porkkanaa
(1 pieni sipuli)
joulukinkun luu lihoineen tai 300 g palvikinkkua (hätätilassa myös pekoni käy)
2 tl meiramia
2-3 rkl sinappia

Huuhdo herneet, mittaa kattilaan vesi ja laita herneet sinne likoamaan yön yli.
Jos käytät luullista lihaa, laita myös liha ennen liedelle nostamista kattilaan. Lisää lihaliemikuutio. Laita hernekattila sisältöineen hellalle miedolle lämmölle ja anna hautua n. 2 tuntia. Jos olet käyttänyt kokonaista, luullista lihapalaa, nosta se hauduttamisen jälkeen pois kattilasta, kuutioi liha, poista luu ja kaada lihapalat takaisin kattilaan.
Lisää joukkoon pilkottu porkkana ja halutessasi sipuli pilkottuna pieneksi. Jos käytät palvikinkkua, lisää myös se tässä vaiheessa kuutioituna. Anna hautua vielä ainakin 0,5 tuntia. Lisää meirami ja tarkista suolaisuus.
Nosta kattila liedeltä ja mausta sinapilla. Nauti hyvän leivän kanssa.

Seuraava suosikkini on vanha kunnon lihakeitto. Ihanaa siinä on se, että siihen ei tarvitse käyttää sitä kalleinta naudanlihaa. Usein tarjouksessa oleva naudan keittoliha riittää. Jos sitä saa vielä luulla varustettuna, aina parempi. Luun käyttö lihan keittovaiheessa vain lisää makua liemeen.

Lihakeitto

Meat soup
1,5 litraa kylmää vettä
2 lihaliemikuutiota
500-800 g naudan (luullista) keittolihaa
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
6 kokonaista mustapippuria
6 kokonaista valkopippuria
1 sipuli
3 porkkanaa
200 g lanttua
100 g palsternakkaa
8 perunaa 
1 rkl kuivattua selleriä tai 100 g tuoretta
kourallinen hienonnettua persiljaa

Mittaa kattilaan kylmä vesi ja lisää liha.  Kiehauta ja kuori pinnalle kertynyt vaahto. Kun liemessä ei enää ole vaahtoa, lisää mausteet ja sipuli. Anna kiehua n. 2,5 tuntia. Jos vettä haihtuu liikaa, lisää keittämisen aikana kiehuvaa vettä
Kuori vihannekset ja pilko ne. Poista liha kattilasta, kun se tuntuu murealta. Pilko liha mukavankokoisiksi suupaloiksi. Lisää liemeen vihannekset lukuun ottamatta perunaa. Lisää myös kuivattu (tai tuore) selleri. Kun vihannekset ovat hieman pehmenneet, lisää peruna. Laita mukaan myös lihanpalat ja keitä, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
Tarkasta suola ja lisää lopuksi keittoon persilja.
Jos tähän lihakeittoon haluaa hieman eksoottista twistiä, mausta keitto loppuvaiheessa 2-3 ruokalusikallisella tomaattipyreetä ja ripauksella sokeria.

Onion soup
Kolmannesta mielikeitostani eli sipulikeitosta olen kirjoittanut jo viime maaliskuussa ilmojen silloin kylmettyä. Tämänkin keiton teossa on muutama muistettava asia. Mitä isompia sipulit ovat, sitä makeampia ne myös ovat. Ja sipulit on ennen lihaliemen lisäämistä haudutettava todella hyvin niin, että ne ovat pehmeitä ja jopa hieman karamellisoituneita. Mutta sipulia ei saa ruskistaa, silloin keittoon tulee kitkerä maku.  Siitä isosta keosta raakaa sipulia alussa kehkeytyy hauduttaessa aivan sopiva määrä keittoon. Klassinen sipulikeitto viimeistellään uunissa leivällä ja juustoraasteella. Mutta jos laiskottaa tai et halua lämmittää uunia pelkän annosten kuorruttamisen takia, tee vain keitto ja kyytipojaksi lämpimiä juustovoileipiä. Toimii yhtä hyvin.

Näillä eväillä kestää talvisia pakkasia paremmin kuin hyvin. Maha täynnä lämmintä, runsasta keitto on hyvä lähteä ulos hieman kylmemmälläkin kelillä.

Kristiina

6 kommenttia:

  1. Ihania keittoja! Suunnittelinkin juuri tekeväni seljankakeittoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kylmällä ja tuulisella ilmalla lämmintä keittoa ei voita mikään.

      Poista
  2. Heippa! :) Ihanan lämmittäviä keittoja. :)
    Kirjoittelin nyt blogiini niiden jäätyneiden saippuakuplien kuvaamisesta. Käy kurkkaamassa. :)
    -Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin ja kiitä neuvoista. Nyt kun uusi pakkasaalto on luvassa, täytyy yrittää ohjeillasi.

      Poista
  3. Molemmat keitot maistuvat, tänään kävin siskonmakkarajuureskeitolla naapurissa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, siskonmakkarakeitonkin olisi voinut lisätä sarjaan. Ja hapankaalikeiton ja ...
      Keitot ovat niin ihania kylmällä tai lumisateisella kelillä. Ne lämmittävät paitsi mahaa myös mieltä.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)