Google Website Translator

torstai 21. tammikuuta 2016

Soppaa, leipää ja ruokaisaa salaattia

Viime viikolla kehuin yksikertaisia, perinteisiä keittoja. Alkuviikon menin yhä jatkuneiden kovien pakkasten takia itsekin keittolinjalla ja lisäsin sen kumppaniksi pikaleivän.

Lihaisaa keittoa saa paitsi kokolihasta myös kiireisenä jauhelihasta. Tein alkuviikoksi keittoa pekonista, jauhelihasta ja tietenkin ihanista juureksista. Jotenkin nuo ainekset vain kuuluvat naimisiin keskenään. Juurekset ja sipulit ovat ruoka-aineita, joita jokainen hiemankin maata käytössään omaava voi viljellä itse pienet määrät kesällä ja pakastaa. Siten niitä on käytettävissä ihan luomuna talvella. Tai niitä voi ostaa suhteellisen edullisestikin isommissa erissä, kannattaa vain käyttää kotimaisia juureksia.

Jauheliha-pekonikeitto

Minced meat-bacon soup140 g pekonia
400 g nauta-sikajauhelihaa
0,5 tl suolaa
1 tl maustepippuria
1 tl paprikajauhetta
1 sipuli hienonnettuna
1,5 ltr vettä
1-1,5 lihaliemikuutiota
250 g porkkanaa
100 g lanttua
75 g selleriä
6 perunaa
n. 10 sentin pala purjoa
1/2 tl yrttisuolaa
3 rkl tomaattipyreetä

Hienonna sipuli. Jos käytät tuoreita juureksia, kuori ja pilko ne. Kuori perunat ja jätä ne joko kokonaisiksi tai leikkaa ne lohkoiksi. Siivuta purjo.
Paista pekonisiivut rapeaksi ja nosta ne talouspaperin päälle. Paista jauheliha pekonin rasvassa. Paiston loppuvaiheessa lisää jauhelihan joukkoon sipuli kuullottumaan ja mausta seos suolalla, maustepippurilla ja paprikalla.
Kiehauta vesi ja lihaliemikuutio(t). Lisää joukkoon pilkotut juurekset ja jos laitat perunat kokonaisina, myös peruna. Pilkotut perunat kannattaa laittaa joukkoon n. 10 min myöhemmin samoin kuin purjosuikaleet. Lisää joukkoon myös sipuli-jauhelihaseos. Hienonna rapeat pekonisiivut käsin tai haarukalla lautasella palasiksi (ei liian hienoksi) ja lisää myös ne keittoon. Anna kiehua 35-45 min.
Mausta keitto loppuvaiheessa yrttisuolalla ja tomaattipyreellä. Syö tuoreen leivän kanssa.

Keiton kaveriksi tein pikaleipää. Tämän leivän nimi ei ole suotta pikaleipä, koska sen aineiden sekoittamiseen meni 10 min ja leivän kohottamiseen n. 1/2 tuntia, paistamiseen samoin. Tein leipätaikinan ja kohottamisen ennen keiton valmistusta ja paistamisten aikana, joten leipä ja keitto valmistuivat suhteellisen samaan aikaan. Itse käytin leivässä hiivaleipäjauhoja, mutta jauhoja voi vaihdella käyttäen esim. vehnäjauhon ja ruisjauhojen yhdistelmää.

Pikaleipä

Fast bread5 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1/2-1 dl tummaa siirappia
1/2 dl ruokaöljyä
1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
6 dl hiivaleipäjauhoja
1 kananmuna voiteluun
kauraryynejä päälle ripoteltavaksi

Lämmitä vesi hiivalle sopivaksi (tuorehiiva=kädenlämpöinen, kuivahiiva=42 asteiseksi). Jos käytät tuorehiivaa, sulata se veteen. Lisää kaurahiutaleet, suola, siirappi ja ruokaöljy. Mittaa jauhot ja jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita jauhot taikinaan.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele taikinamöykyn pinnalle jauhoja. Taputtele taikina tasaiseksi levyksi uunipellille. Kohota vedottomassa paikassa 30-45 min., kunnes leipä on mukavasti noussut.
Lämmitä uuni 200 ºC.
Jaa leipälevy taikinapyörällä tai veitsellä neliöiksi (16 palaa). Voitele leivän pinta kananmunalla ja ripottele päälle kaurahiutaleita (tai vaikkapa seesaminsiemeniä).
Paista uunin alatasolla n. 20 min. Siirrä leipä ylemmäksi ja paista, kunnes pinta on kauniin ruskea (n. 15 min).

Viikonlopuksi on luvassa ilman muuttumista kohtuullisemmaksi eli kovat pakkaset hellittävät hetkeksi. Siksi valitsin viikonlopun ruoaksi hieman kevyempää tavaraa eli kana-pastasalaatin. Kana-pastasalaatin voi tarjoilla osittain lämpimänä, mutta silloin kannattaa erottaa lämmin osuus muista salaattiaineksista ja sekottaa ne vasta haarukassa. Salaatin voi nauttia myös täysin kylmänä, jolloin kaikki ainekset voi sekottaa jo salaattikulhossa ennen tarjoilua. Myös pastansa voi jokainen valita mieltymyksensä mukaan, itse valitsin tällä kertaa tumman makaronin. Salaatiksi valitsin valmiin sekoituksen, koska siinä oli salaattien lisäksi punajuuren lehtiä ja pinaattia.

Kana-pastasalaatti

Chicken pasta salad50 g mantelirouhetta
2 dl tummaa makaronia
vettä makaronin keittämiseen
1-1,5 kasvisliemikuutiota
2 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
1 tl curryjauhetta
0,5 tl chilijauhetta
450 g maustamattomia broilerisuikaleita tai broilerileikkeitä paloiteltuna
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
0,5 sitruunan mehu
100 g fetajuustoa
4 tomaattia
1 punasipuli
erilaisia salaatteja (itse käytin valmista Napolitan mix-sekoitusta)
Kastike:
2 rkl mantelivoita tai maapähkinävoita
1,5 rkl oliiviöljyä
3 rkl appelsiinimehua (miel. vastapuristettua)
4 rkl vettä
2 rkl rakeista sinappia
1,5 rkl hunajaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna tai 0,5 tl valkosipulirouhetta

Valmista ensin kastike. Sekoita kaikki kastikeainekset korkeassa kulhossa ja aja ne sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Tarkista maku ja lisää tarpeen vaatiessa suolaa tai makeutta. Laita jääkaappiin maustumaan.
Paahda mantelirouhe kuivalla pannulla kevyesti. Hienonna punasipuli ja lohko tomaatit. Kaada ainekset salaaattikulhoon. Silppua joukkoon fetajuusto. Sekoita.
Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio(t). Lisää kiehuvaan veteen pasta ja kiehauta pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada neste pois.
Kaada paistinpannulle öljy ja lisää siihen paprika-, curry- ja chilijauhe. Lämmitä öljyä, kunnes mausteet hieman tirisevät (älä polta). Lisää broilerit ja paista, kunnes ne ovat läpikypsiä (n. 10 min). Sammuta liesi ja lisää kanan joukkoon pasta. Voit yritää myös muiden, jo kulhoon sekoitettujen ainesten lisäämistä pannulle hieman lämpiämään. Jos taas tarjoat salaatin kylmänä, anna kana-pastaseoksen jäähtyä ja lisää se kulhoon muiden ainesten joukkoon.
Kylmässä salaatissa lisää kulhoon lopuksi vihreä salaatti. Tarjoa salaatti ja kastike erikseen, jolloin jokainen saa annostella sen itse. Lämpimässä salaatissa annostele lautaselle lämpimät ainekset erikseen ja kylmät erikseen salaattisekoituspedillä (tai pelkkä vihreä salaatti erikseen, jos kaikki muut ainekset ovat lämpimiä). Tarjoa kastike erillisestä astiasta.

Tällä kertaa ruoat tuli siis tehtyä lähinnä ulkolämpötilojen mukaan. Maistuvaa viikonloppua kaikille.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Oijoi, ruokaisa salaatti erityisesti kuulostaa todella herkulliselta! Mä en olekaan koskaan laittanut salaattiin mantelirouhetta - sitä pitää siis kokeilla joskus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin tällä kertaa paahdettua mantelirouhetta, mutta usein hienonnan hieman esim. suolapähkinöitä morttelissa ja käytän niitä. Niista saa salaattiin sellaisia puruyllätyksiä.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)