Google Website Translator

sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Tonnikalalasagnea ja kipakkaa moussea.

Ilahdun aina, kun löydän reseptin, jonka toteuttaminen ei vaadi mittavaa rahanmenoa. Jo vuosi sitten löysin Kodin Kuvalehdestä tonnikalalasagnereseptin ja se on kummitellut mielessäni aina välillä. Nyt oli vihdoin aika kuumentaa pannut ja ryhtyä tuumasta toimeen. Täytyy sanoa, että lasagnesta tuli ihanan maistuva viikonloppuruoka. Tuttuun tyyliini tein alkuperäiseen reseptiin joitakin muutoksia. Koska en erityisemmin välitä kapriksista, vaihdoin ne sitruunamehuun. Samoin sovittelin mausteita enemmän omaan makuuni.

Tonnikalalasagne

Tuna lasagne
10-15 kpl lasagnelevyjä
Tonnikalakastike:
1 iso tai 2 pienempää sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tonnikalapurkin öljyä tai rypsiöljyä
2 tlk (á 200 g) tonnikalapaloja (omani olivat 1 öljyssä ja 1 vedessä)
2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
2 rkl sitruunamehua tai 2-3 rkl pieniä kapriksia
1,5 tl oreganoa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl sitruunapippuria
2 kalaliemikuutiota
1,25 tl sokeria
1/2 dl tillisilppua
yrttisuolaa maun mukaan
Juustokastike:
75 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
150 g (n. 3 dl) emmentaljuustoa tai muuta vahvaa, kovaa juustoa raastettuna
1 tl suolaa
0,5 tl viherpippuria murskattuna tai mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
Pinnalle:
50-100 g emmentaljuustoraastetta

Valuta tonnikalat. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuullota sipuli ja valkosipulinkynnet tonnikalan öljyssä tai rypsiöljyssä. Lisää joukkoon tonnikalat, tomaattimurska, sitruunamehu, kalaliemikuutiot, mausteet ja silputtu tilli. Hauduta kannen alla n. 15 min. Tarkasta maku ja lisää halutessasi mausteita.
Sulata rasva kattilassa keskilämmöllä (3-4). Lisää jauhot ja sekoita vispilällä. Kypsennä jauhoja pari minuuttia sekoittaen, älä anna niiden ruskistua.
Kaada maito jauhoseoksen sekaan useammassa erässä, sekoita aina tasaiseksi ennen seuraavan maitoerän lisäämistä. Kuumenna koko ajan hämmentäen, kunnes kastike sakenee. Lisää juustoraaste ja sekoita, kunnes se on sulanut. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.
Kaada voidellun, 2-3 litran vetoisen lasagnevuoan (tai tavallisen uunivuoan) pohjalle tonnikalakastiketta ja sen päälle juustokastiketta. Levitä päälle lasagnelevyjä. Tee seuraava kerros samoin. Lasagnesta tulee mehukasta, kun et säästele täytteissä. Jos lasagnelevyt eivät kokonaisina sovi vuokaasi, pilko niitä niin, että kastikekerros peittyy. Voit käyttää kaikki pilkkomisesta syntyvät muruset.
Levitä viimeisen lasagnelevykerroksen päälle vain juustokastiketta ja pinnalle juustoraastetta. Jos sinulla on pieni, korkeareunainen vuoka, tee lasagneen useampia kerroksia.
Paista 175 ºC uunin keskitasolla n. 45 min. Tarvittaessa nosta vuokaa ylemmäksi viimeisiksi 5 minuutiksi, jos pinta ei ole mielestäsi saanut tarpeeksi väriä.
Uunista poisoton jälkeen peitä vuoka alumiinifoliolla ja anna lasagnen vetäytyä 10 min ennen tarjoamista.
Lähde: Kodin Kuvalehti 3/2015

Koska ensi viikolla on tarjoilla viljalti makeita leipomuksia (Runebergin päivä ja Laskiainen), valitsin tällä kertaa jälkiruoaksi hieman kipakamman vaihtoehdon eli lime-jogurttimoussen. Näin ei tule syötyä liikaa makeaa yhteen putkeen. En ollut tehnyt tätä jälkiruokaa pitkään aikaan, joten se osui sopivasti tähän väliin. Ennen kuin teette jälkiruoan, käykääpä täältä katsomassa, miten limestä saadaan mehu irti mahdollisimman tehokkaasti.

Lime-jogurttimousse 

Lime yoghurt mousse 5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 dl tomusokeria
2 limen mehu

Valuta jogurtista ylimääräinen neste kahvinsuodattimeen asetetun suodatinpussin tai puhtaalla sideharsokankaalla vuoratun siivilän läpi. Aseta suodattimen tai siivilän alle astia ja anna valua mielellään yön yli, mutta ainakin 3 tuntia.
Vatkaa kerma ja tomusokeri puolikovaksi vaahdoksi (ei liian napakaksi).
Ota valunut jogurtti pois valutusastiasta erilliseen kulhoon. Heran voit käyttää esim. laskiaispullien leivontaan. Sekoita jogurttiin limen mehu. Lisää sen jälkeen kermavaahto nuolijalla sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Jaa mousse jälkiruokakulhoihin ja koristele esim. pienellä siivulla limeä tai tuoreella sitruunamelissalla.

Siinä sitä taas oli hemmottelua masulle. Ensi viikolla pitää sitten luultavasti leipoa Rubebergin torttuja, laskiaispullia ja tehdä sunnuntaiksi blinejä ja tiistaiksi hernekeittoa. Toivotan teille hyvää alkavaa juhlavien leipomusten aikaa.

Kristiina

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Totta turiset, molemmat ruoat onnistuivat tosi hyvin.

      Poista
  2. Yum yum ! It looks very tasty !!
    Greetings

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Believe me, both courses were delicious.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)