Google Website Translator

perjantai 29. tammikuuta 2016

Vaasan säästökurimus ja turha tuhlaavaisuus

Hietalahden jalkapallostadion 25.7.2014bHaluan kiittää kaikkia Vaasan päättäjiä ja jalkapallon ystäviä stadionhinkuineen siitä, että kaupunkimme jo entisestään ahtaalla ollut talous on ajettu rapakuntoon. VPS pääsi parina vuotena pelaamaan Eurooppa-liigan karsintaotteluihin ja joutui pelaamaan ne muualla. Johan silloin nousi haloo Vaasassa siitä, että tänne tarvitaan ehdottomasti eurooppalaiset mittapuut täyttävä stadion. Huolimatta raskaasti alijäämäisestä budjetista sen rakentaminen runnottiin läpi. Mitä meille on nyt jäänyt käteen? VPS roikkuu Veikkausliigassa putoamisrajalla, joten eurooppapelejä tänne ei ole vähään aikaan odotettavissa. VPS:n pelaamissa kotiotteluissa keskimääräinen katsojaluku on 2200 (2014). Mutta me tarvitsimme välttämättä sen hulppean 5900 katsojan stadionin. Stadionin alkuperäinen budjetti oli 11,5 milj. Jossain välissä se hilattiin hiljalleen 14,75 miljoonaan ja nyt etsitään vielä liki 2 miljoonan lisärahoitusta.

Mistä tämä kaikki on sitten pois? Aikanaan stadionin himoitsijat perustelivat sen tarvetta eurooppalaisten standardien täyttämisellä, hyvän pelipaikan tarjoamisella kaikille menestyneille vaasalaisseuroille ja nuorisolle uutena harrastuspaikkana.  Tässä muutama lainaus kommenteista, joita sain, kun kirjoitin asiasta viime vuoden maaliskuussa:
"Stadion ei ole pois vanhuksilta eikä lapsilta. Stadion palvelee vaasan alueen lapsia ja nuoria rakkaan harrastuksen parissa, ei pelkästään edustusjoukkueita."
"Sulla ei ihan taida olla kaikkia inkkareita kanootissa"
FBn puolelta noita samantyylisiä kommentteja sateli kymmeniä.  


 https://www.flickr.com/photos/potatojunkie/3667110185
Vastineena rakennushankkeen aiheuttamasta budjettialijäämän kasvattamisesta Vaasan kaupunki on nostanut kaikki mahdolliset perittävät maksut tappiinsa ja ottanut käyttöön kaikki mahdolliset supistuskeinot, jotka valtiovalta sallii (sosiaali- ja terveysmaksujen korotus, päivähoitomaksujen nosto, subjektiivinen päivähoito-oikeus ja päiväkotiryhmien kokojen kasvattaminen). Kouluja, lastentarhoja ja kirjastoja on suljettu. Jo ennestään kuristettuja eri lautakuntien ja niiden alaisten tulosalueiden budjetteja pitää tarkastaa uudelleen, koska jalkapallostadionin lisämiljooniin pitää saada rahaa. Sen seurauksena kaupungin puistot, leikkikentät, virkistysalueet ja metsät ovat hyvää vauhtia menossa ala-arvoiseen kuntoon. Teitä ei ole varaa pitää edes jotenkin kunnossa. Venepaikkoja poistetaan käytöstä ja pienvenesatamien hoito- ja palvelutasoa heikennetään. Kaupungin liikuntatoimen ja nuorisotyön rahoja vähennetään edelleen. Vanhusten kuntosali on lopetettu ja seuraavaksi suljetaan nuorisokerhoja ja vähennetään nuorten iltapäivätoimintaa. Joten väite siitä, että uuden stadionin rakentaminen ei ole pois vanhuksilta ja lapsilta on täyttä puppua. Paitsi heiltä, se on pois kaikilta meiltä, jotka käytämme teitä, liikunta-alueita ja terveydenhuollon tai kirjaston palveluja.  

Turun linja-auto asema Entäpä tulevaisuuden visiot? Nyt suunnitellaan rahaa sijoitettavaksi entisen linja-autoaseman alueelle rakennettavaan Wasa Stationiin. Sinne pitäisi tulla kaikenlaista, oikea monitoimikeskus. Hotelli. Vaasassa jo olemassa olevien hotellien käyttöaste on 57-70% (2015 tammi-heinäkuu) riippuen vuodenajasta. Joten meillä on yllin kyllin tyhjiä huoneita nykyiselläänkin ilman uuttaa hotellia. Kauppakeskus. Nykyisissäkin kauppakeskuksissa on tyhjiä myymälätiloja ja myymälät pyrkivät muuttamaan hieman kauemmaksi keskustasta, koska keskustan vuokrat ovat kaikkein korkeimpia. Tapahtuma-aukio sekä musiikki- ja kongressikeskus. Eikö joku mainostanut uutta jalkapallostadioniakin sillä, että siellä voidaan järjestää tapahtumia? Tarvitsemme siis 2 tapahtumapaikkaa isoille tapahtumille. Niin kuin mille? Tähän asti Vaasa on ollut täysin syrjässä kaikista tapahtumista verrattuna esim. Seinäjokeen. Vasta viime aikoina Polar Sound Festivalin on onnistunut järjestämään joitakin suurempia tapahtumia täällä. Seinäjoella sen sijaan on nähty jos jonkinnäköistä tähteä ja konserttia, mutta ei heillä tietääkseni ole mitään suurella rahalla rakennettua tapahtumapaikkaa. Musiikkikeskuksenkin he järjestivät laittamalla kuntoon vanhan postiautovarikon musiikkitapahtumia ja harrastamista varten. Lisäksi Vaasan musiikkikeskuksen pitäisi olla Kaupunginorkesterin "kotipaikka". Mutta kun Kaupunginorkesterin useimmat konsertit eivät vedä täyteen edes Kaupungintalon salia. Kaiken kaikkiaan taas heitetään rahaa, jota ei ole johonkin, jota ei välttämättä tarvita. Se raha on kuitenkin pois niistä peruspalveluista, joita kaikki asukkaat tarvitsevat. Toki tällaisiin hankkeisiin on hyvä ryhtyä, mutta vasta sitten, kun raha-asiat ovat kunnossa ja tuloja reilusti enemmän kuin perusmenoja.

Money
Vaasan päättäjät ovat taloudenpitäjinä kuin huono perheenisä. Hän ostaa huolettomasti itselleen uuden auton ja veneen samaan aikaan, kun vaimolla ja lapsilla ei ole rahaa ruokaan, koulutarvikkeisiin ja vaatteisiin. Tai toimivat Jeesuksen sanojen mukaan: "Jokaiselle, jolla on, annetaan, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mitä hänellä on". Jeesus ei kyllä tarkoittanut sanoillaan samaa kuin minä. Tai ehkä tarkoittikin, jos asia käännetään toisin päin. Jokaiselle, jolla on (taitoa, viisautta), annetaan, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mitä hänellä on. Eli joukossa tyhmyys tiivistyy.  
Kristiina

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Kuntapäätöksissä tuntuu, että ajatellaan paljon sektorikohtaisesti eikä nähdä kokonaisuutta. Eihän perhekään voi rakentaa talouttaan sektoreittain vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kokonaisuus ratkaisee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti jokaisen sektorin virkamiehet hoitavat vain omaa tonttiaan. Mutta kun päätetään isoista hankkeista ja yleensäkin rahasta, periaatepäätökset tekee kaupunginhallitus ja -valtuusto. Heillä pitäisi silloin olla kokonaiskuva siitä, missä mennään ja mistä äänestetään. Kuitenkin, kun lukee lehdestä äänestyksen jälkeisiä kommentteja, iso osa päättäjistä ei ole edes lukenut asiaa koskevia papereita ja luulee äänestävänsä ihan jostain muusta kuin siitä, mitä paperit pitivät sisällään. Viimeisin hyvä esimerkki olivat kommentit Wasa Stationin hyväksymisen jälkeen valtuutetuilta, jotka luulivat äänestäneensä pienemmistä rahasummista ja eivät olleet ollenkaan tajunneet asiaan sisältyvien takuiden laajuutta ja lainojen suuruutta.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)