Google Website Translator

torstai 25. helmikuuta 2016

Letkeää leipomista ja jäätelöä

Dessert
Tuli tiistaina kamala tunne - makea syötävä saattaa loppua kesken. Vaikka pakastin on pullollaan pullaa ja piirakkaa. Piti ruveta suunnittelemaan jotain "pientä" leipomista. Olin joskus luonnostellut chilisuklaakakkureseptin. Ei liian hankalan. Olen myös pitkään suunnitellut yrittää jäätelön tekoa siitä huolimatta, etten omista jäätelökonetta. Nyt oli aika tehdä sitä kaveriksi kakulle. Mauksi valitsin hetken pähkäilyn jälkeen persikan (alkuperäinen ajatus oli ananas).  
Kehuin joitakin postauksia sitten TVssä näytettyä Paul Hollywoodin Hyvän leivän juurella-ohjelmaa, jonka ohjeita kirjoittelin katsoessani ylös. Tosin myöhemmin totesin tehneeni turhaa työtä, ohjeet löytyivät netistä. Päätin samalla uuninlämmityksellä tehdä varmasti maailman yksinkertaisimman leivän, soodaleivän. Itse leipä on yksinkertainen, mutta samalla perusohjeella ja lisämausteilla (stout, pähkinärouhe, kumina, fenkoli jne.) siitä voi tehdä jos jonkinnäköisiä variaatioita.

Soodaleipä

Soda bread250 g (n. 2,4 dl) vehnäjauhoja
250 g (n. 2,2 dl) täysjyvävehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
4,2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia

Esilämmitä uuni 200 ºC.
Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää piimä/jogurtti ja sekoita, kunnes syntyy löysähkö, tahmeahko taikina.
Jauhota kevyesti leivinalusta. Kaada taikina alustalle ja pyöritä sekä taittele sitä muutaman kerran hellästi. Älä vaivaa. Muotoile taikinasta pallo ja nosta se leivinpaperilla peitetylle leivinpellille. Litistä pallo kevyesti kädellä.
Tee pintaa syvä, melkein pohjaan asti ulottuva risti veitsellä (leipä paistuu tasaisesti). Jauhota leivän pinta kevyesti.
Paista uunin keskitasolla n. 30 min, kunnes leipä on kullanruskea. Tarkista pohjaan koputtamalla (kumea, ontto ääni), että leipä on kypsä. Jäähdytä leipä sellaisenaan ritilän päällä.
Lähde: Paul Hollywoodin leipäreseptit 

Chilisuklaata on ollut tarjoilla jo kauan. Miksei sitten chiliä suklaakakkuunkin tuomaan hieman erilaista elämystä? Itse käytin kakunteossa chilihunajaa, mutta sen sijasta voi käyttää myös tuoretta, hienonnettua chiliä tai chilirouhetta. Siinä tapauksessa kannattaa lisätä hieman sokeria itse reseptiin. Chiliä kannattaa laittaa niin, että se maistuu suklaan joukossa hieman enemmän, kuin mitä haluaa sen maistuvan lopullisessa kakussa.

Chilisuklaakakku

Chilichocolate cake200 g tummaa suklaata
200 g voita tai margariinia
5 rkl chilihunajaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
1,75 dl sokeria
4 kananmunaa
Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
25 g voita tai margariinia
45 g valkosuklaata

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja öljyä reunat kevyesti.
Sulata suklaa, rasva ja chilihunaja kattilassa (jos käytät tuoretta chiliä tai chilirouhetta, lisää ne sulaan suklaa-rasvaseokseen ja anna sen maustua jäähtymisen ajan).
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi (jos et käyttänyt hunajaa, käytä tässä 2 dl sokeria). Lisää vaahtoon vuoron perään suklaa-rasvaseosta ja jauhoseosta. Sekoita hyvin, kunnes kakkumassa on tasainen.
Kaada kakkutaikina vuokaan ja tasoita pintaa. Jos et tee mutakakun tapaista, hieman keskeltä löysää kakkua, tässä vinkki siihen, miten kakun saa paistumaan tasaisesti ilman, että keskusta kohoaa ylettömästi.
Paista kakku uunin keskitasolla 200 ºC n.30-35 min. Jos haluat löysemmän keskustan mutakakun tapaan, lyhennä paistoaikaa 3-4 min. Peitä tarvittaessa kakun pinta alumiinifoliolla, jos se alkaa tummua liikaa.
Anna kakun jäähtyä jonkun aikaa irtopohjavuoassa, ennen kuin irrotat sen vuoasta.
Kun kakku on täysin jäähtynyt, voit tehdä siihen suklaakuorrutteen (myös esim. tomusokerilla koristelu riittää). Laita rasva, kerma ja paloiteltu tumma suklaa kattilaan ja lämmitä, kunnes rasva ja suklaa ovat sulaneet. Varo pohjaan palamista (omalle 1. erälleni kävi juuri niin). Sulata samanaikaisesti valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa.
Tee kuorrutus esim. pesualtaan päällä. Nosta kakku ritilälle pesualtaan päälle ja kaada tummaa suklaata kattilasta kakun keskelle (n. 2/3 seoksesta). Levitä päällys tasaiseksi (kakku- tai paistinlastalla tai veitsellä) kakun päälle, saa valua reunojen yli. Levitä loppu suklaa kakun sivuille lastalla tai veitsellä. Valuta heti päälle lusikalla koko kakun leveydeltä vaakasuoria valkosuklaaviiruja. Vedä hammas- tai grillitikulla poikittain valkosuklaaviiruihin nähden, niin saat kuvion pintaan (vedä viirut ensin kakun yläosaan, sitten alaosaan, älä vedä poikki koko kakun kerralla).

Kaiken leivonnan kruunasi se jäätelöntekokokeilu. Ajan kuluessa olen huomannut lehtien ohjeista, että jäätelöä voi tehdä ilman konettakin, kunhan omistaa vatkaimen ja pakastimen. Tai talven korkeimmilla pakkassäillä parvekkeen. Joten ei kun tuumasta toimeen. Tutustuin hieman aiheeseen ja huomasin, että isossa osassa ohjeista käytetään kananmunasta vain keltuaiset, koska valkuaisista voi jäädä "roikkoja" jäätelöön. En halunnut käyttää 6 munankeltuaista, vaan löysin tavan hyödyntää koko munat. Glukoosisiirapin käyttö ei ole pakollista, mutta se tekee valmiista jäätelöstä samettisempaa. Mausteeksi vaniljajäätelöön riittää vaniljaesanssi/uute tai vaniljasokeri, muuten maustamisessa saa päästää mielikuvituksensa valloilleen.

Persikkajäätelö ilman jäätelökonetta

Homemade icecream250-350 g tuoreita tai säilykepersikoita
3 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1 dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia

Kuori tuoreet persikat ja poista niistä kivet tai valuta säilykepersikat. Soseuta hedelmät sauvasekoittimella.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi metalliastiassa (valmiit, kun vaahto pysyy astiassa sen ollessa ylösalaisin).
Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon glukoosisiirappi ja 2/3 persikkasoseesta ja vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon kermavaahto sekoittaen massan tasaiseksi. Lisää lopuksi valkuaisvaahto ja sekoita jälleen tasaiseksi.
Kaada jäätelömassa kannelliseen astiaan ja laita astia pakastimeen. Nosta astia 2-3 kertaa tunnin välein pakastimesta ja vatkaa jäätelömassa tasaiseksi. Näin jäätelöön ei muodostu suuria jääkiteitä, vaan siitä tulee kermamaisen tasaista. Viimeisen vatkauksen yhteydessä sekoita jäljelle jäänyt persikkasose sekaan lusikalla niin, että massaan jää selvästi erottuvia persikkasoseraitoja. Anna massan jäähtyä pakastimessa vähintään 5 tuntia. Jos pidät sitä siellä pidempään, nosta jäätelö sulamaan n. 15-20 min. ennen tarjoilua, jotta se pehmenee.

Daughter
Edessä onkin sekä nautinnollinen että mukava viikonloppu. Tytsyllä on pitkä viikonloppuvapaa töistä ja hän tulee Vaasaan tänä iltana. Katsotaan sitten viikonlopun päätteeksi, olemmeko keksineet jotain erikoista vai vietämmekö ajan tietokoneella tai nenä kiinni telkkarissa tai kirjassa. Tytsy lupasi ainakin tuoda mukanaan kirjastosta lainaamansa pullakirjan. Äh, täytynee aloittaa kesää edeltävä laihdutusrupeama tämän jälkeen, jos vielä ryhdymme sen ohjeita kokeilemaan.
Kristiina

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia reseptejä. =) täytyy poimia talteen. En omista myöskään jäätelökonetta joten tarvii tuota jäätelö ohjetta kokeilla. Sinun jäätelö näyttää tosi kermaisen kuohkealta, juuri sellaiselta kuin pitääkin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihanaa todeta, että jäätelöä voi tehdä itse ilman koneitakin. Tulos oli kuohkea ja hyvä.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)