Google Website Translator

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Napaa repii siskonmakkara ja mousse

Pig
Taas tuli laitettua kystä kyllä. Pakko pistää postaus alkuun, sillä kohta sammuu tämän auringon silmä, sen verran tuli vatsa täyteen. Tällä kerta viikonloppu mentiin salaatilla sekä perunalla ja kastikkeella. Jälkiruoaksi valikoitui valkosuklaamousse sen teon helppouden takia.

Mieleni on jo pidemmän aikaa tehnyt mieli rehellistä stroganoffia. Olin siinä käsityksessä, että pakastimessani oli paketti naudan lihasuikaleita. Pakastimen sulatuksen yhteydessä selvisi, ettei ollutkaan. En malttanut luopua ajatuksesta, joten vaihdoin lihan siskonmakkaraksi.

Siskonmakkarastroganoff

Sausage stroganoff
1/2 rkl öljyä
500 g siskonmakkaraa
3 rkl voita tai margariinia
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2,5 rkl vehnäjauhoja
2 rkl paprikajauhetta
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
6 kpl kokonaisia maustepippureita
mustapippuria myllystä
2 laakerinlehteä
1/2-1 tl sokeria
70 g tomaattipyreetä
2 kpl maustekurkkuja
200 g ranskankermaa tai 120 g smetanaa

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuutioi maustekurkut.
Kuumenna paistokasari tai paistinpannu ja öljy. Purista siskonmakkaroista sisus nokareina pannulle ja ruskista. Jos sinulla ei ole isoa paistinpannua, paista makkarapallerot kahdessa erässä. Ota makkarat pois pannulta.
Kuumenna pannussa voi tai margariini ja kuullota sipulit ja valkosipuli. Lisää vehnäjauhot ja ruskista. Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa pannulle myös paprikajauhe ja anna aromien hieman irrota niistä.
Lisää pannulle vesi useampana eränä ja sekoita lisäysten välillä, jotta kastikkeeseen ei jää klimppejä. Lisää joukkoon lihaliemikuutio, mausteet ja tomaattipyre, sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi maustekurkkukuutiot ja makkarat.
Anna kastikkeen hautua hiljaisella tulella (lieden voimakkuus n. 3) 20 min. Nosta kasari sen jälkeen pois liedeltä ja sekoita kastikkeen joukkoon ranskankerma/smetana. Nauti keitettyjen perunoiden kanssa.

Kastike sai kaverikseen pöytään tavanomaisen "mitä kaapissa sattui olemaan"-salaatin. Tällä kertaa kaappien uumenista löytyi verigreippi, leipäjuusto ja maapähkinöitä. Koska pähkinät olivat aivan tavallisia syötäväksi tarkoitettuja pähkinöitä ja halusin niihin paahdetun makua, ne piti kuoria ja paahtaa. Kuoriminen käy helpoiten, kun pähkinät kaataa kuppiin ja hulauttaa perään kiehuvaa vettä niin paljon, että ne peittyvät. Niiden annetaan seistä 10-15 min., jonka jälkeen vesi kaadetaan pois ja pähkinät kuoritaan. Sen jälkeen ne paahdetaan kuivalla paistinpannulla.

Verigreippi-leipäjuustosalaatti ja verigreippivinaigrette

Blood grapefuit salad1 verigreippi
165 g kurkkua
200 g leipäjuustoa
75 g paahdettuja maapähkinöitä
valintasi mukaista salaattia
Verigreippivinaigrette:
0,5 tl verigreipin kuoriraastetta
2 rkl verigreipin mehua
1 tl sitruunan mehua
0,5 tl Dijon-sinappia
0,5 tl hunajaa
4 rkl oliiviöljyä
0,5 tl sokeria
suolaa, mustapippuria

Raasta hyvin pestystä verigreipistä tarvittava määrä kuoriraastetta kastikeastiaan.
Kuori verigreippi. Poista lohkoista kalvot lautasen päällä ja paloittele lohkot. Ota lautaselle valunut mehu talteen vinaigretteä varten ja säästä tarvittaessa 1-2 lohkoa lisämehua varten. Laita lohkonpalat salaattikulhoon ja mehu kastikeastiaan.
Lisää vinaigreten loput aineet kastikeastiaan, sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin maustumaan. Jos käytät greippivinaigreten sijasta sitruunavinaigretteä, tarvitset vain 2 rkl sitruunamehua.
Kuutioi kurkku ja leipäjuusto (myös esim. feta tai halloumi sopivat hyvin juustoksi). Hienonna pähkinät morttelissa.
Jos tarjoilet koko salaatin yhdestä kulhosta, revi pohjalle salaattia. Lisää loput aineet kulhoon ja sekoita. Jos annostelet salaatin suoraan annosastioihin, revi jokaiseen kulhoon n. kourallinen salaattia pohjalle, lisää muut, kulhossa sekoitetut ainekset päälle ja valuta lopuksi koko komeuden päälle vinaigretteä.

Halusin helpon ja nopean jälkiruoan. Näin tämän tavan valmistaa suklaamoussea MasterChef Australia-ohjelmassa joskus syksyllä. Alkuperäinen aikomukseni oli tehdä mousse vadelmalla maustetusta tummasta suklaasta, mutta jostain syystä sitä ei ainakaan meidän alueemme kaupoissa enää myydä. Valitsin siis tilalle valkosuklaan ja vadelmakastikkeen. Jos et jaksa ruveta vääntämään kastiketta (varsinkaan kesällä), annostele tuoreita marjoja kulhoon ja lusikoi mousse niiden päälle.


Valkosuklaamousse ja paseerattu vadelmakastike

White chocolate mousse
200 g suklaata murennettuna tai suklaanappeja
4 dl kuohukermaa
Vadelmakastike:
0,5 litraa vadelmia
1-2 rkl vettä
1/4 dl sitruunamehua
1 dl tomusokeria

Aloita vadelmakastikkeesta. Jos käytät pakastevadelmia, älä lisää erikseen vettä, vaan laita jäiset marjat sellaisenaan kattilaan. Laita tuoreet veden kanssa kattilaan. Keitä vadelmia, kunnes pakastetut ovat sulaneet ja kiehuneet hieman kasaan tai tuoreet soseutuneet.
Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon sitruunamehu ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.
Paseeraa jäähtynyt seos (painele lusikalla siivilän läpi). Laita kastike jääkaappiin odottamaan moussen valmistumista.
Murusta suklaa mahdollisimman pieneksi kulhoon.
Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen, älä kuitenkaan anna sen kiehahtaa (ei vaahtoudu kiehahdettuaan). Kaada kuuma kerma kulhoon suklaan päälle ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Jos suklaa ei sula kokonaan, kiehauta kattilassa hieman vettä ja nosta kulho kattilan päälle (kulho ei saa koskettaa kiehuvaa vettä). Sekoita, kunnes suklaa on sulanut, älä nytkään lämmitä seosta kiehuvaksi.
Nosta seos jäähtymään jääkaappiin. Kun mousseseos on kylmää, vatkaa se kuohkeaksi "kermavaahdoksi". Seoksen vatkaus vie hieman pitemmän ajan kuin pelkän kerman, joten älä anna periksi, vaikka aluksi näyttäisikin, ettei seos vaahtoudu. Kyllä se vaahtoutuu.
Annostele mousse tarjoiluastioihin ja liruta päälle vadelmakastiketta. Koristele halutessasi.
Vadelmakastikkeen lähde: http://www.hs.fi/ruoka/reseptit/a1349751628672

Nyt hetkeksi sammuttamaan se auringon silmä.  Toivottavasti ensi viikolla on yhtä kivaa kuin tällä viikolla.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)