Google Website Translator

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Suolaista ja makeaa ystävälle

Valentine's Day
Tänään juhlimme yhtä uusimmista maailmalta rantautuneista juhlapäivistä eli Ystävänpäivää. Tosin hyvää ystävää kannattaa muistaa ainakin kerran vuodessa. Olkoon hän sitten lapsuuden- tai aikuisuudenkaveri, perheenjäsen, sukulainen, työkaveri tai se sielunkumppani siinä vieressä. Juhla täyttää kalenterimerkintöjen mukaan ensi vuonna vasta 30 v. (Ystävänpäivä esiintyi kalentereissa ensimmäisen kerran 1987). Ystäville on kirjoitettu ylistäviä värssyjä esim. ystäväkirjaan jo paljon aikaisemmin.

En oikein pidä kaiken juhlimisen arvoisen ylikaupallistamisesta. Miksi emme voisi muistaa ystävää suklaan tai ruusun sijasta (tosin varsinkin suklaa kelpaisi allekirjoittaneelle) vaikkapa itse tehdyillä herkuilla? Niitä voi tarjota ohimennen piipahtavalle ystävälle, viedä kyläreissulla tuliaisiksi tai vaikka koota lautaselle suolaista ja makeaa ja viedä ne naapurin vanhalle rouvalle vain ilahduttaakseen.

Tänä viikonloppuna kyhäsin sekä suolaista että makeaa piirasta. Suolaisista mukaan valikoitui joko pinaatista tai nokkosesta muffinsipellillä tehdyt piiraset ja makeista mansikkasmoothiekakku. Jos haluat suolaisen kohdalla päästä helpommalla, tee pohja ja täytteet 1,5-kertaisena ja kokoa niistä yksi piirakkavuokaan tehty piiras. Alla olevasta ohjeesta tulee 10 kpl. pikkupiiraita.

Pinaatti/Nokkos-fetapiiraset

Spinage/nessle-fetapiesPohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
0,25 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia sulatettuna
0,5 dl ruokakermaa
Täyte:
0,5 rkl öljyä kuullottamiseen
250 g pakastettua pinaattia, nokkosta tai niiden sekoitusta (kannattaa laittaa ainakin 1/2 nokkosta vahvemman maun takia)
n. 10 cm pala purjoa
100 g fetajuustoa
1 kananmuna
1,5 dl ruokakermaa
ripaus mustapippuria, jauhettua muskottia, kuivattua meiramia ja rosmariinia.
Päälle:
25 g fetajuustoa
(tuoreita rosmariinin lehtiä)

Rasvaa ja korppujauhota muffinsipelti tai piirakkavuoka.
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu rasva ja kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Varo ylisekoittamasta.
Leipoessasi pikkupiirakoita jaa taikina 10 osaan ja taputtele jokaiseen muffinsipellin syvennykseen taikina pohjalle ja reunoille jauhotetuin sormin.  Tehdessäsi piirakan levitä taikina jauhotetulla kädellä piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohjat jääkaappiin ainakin 20 minuutiksi.
Lämmitä öljy paistinpannulla. Lisää suikaloitu purjo ja pinaatti/nokkonen. Anna kuullottua, kunnes liika neste on haihtunut. Jäähdytä hieman sekoitusta.
Murusta kulhoon fetajuusto, lisää kananmuna, kerma ja pinaatti/nokkospaistos. Sekoita ja mausta.
Lämmitä uuni 200 ºC. Jos haluat tummempikuorisia piirasia tai piirakkaa, nosta piirakka- tai piiraspohjat suoraan jääkaapista uunin ylätasolle esipaistumaan n. 5 min. Vaaleampia piirakoita halutessasi täytä pohjat suoraan.
Lisää täyte tasaisesti pohjan/pohjien päälle. Ripottele päälle viimeiseksi hieman fetajuustoa. Paista piirasia n. 10 min. uunin alatasolla, piirakkaa n. 25-30 min. Siirrä vuoka ylätasolle ja jatka paistamista n. 10-15 min, kunnes pinta saa hieman väriä.
Anna jäähtyä. Siirrä piiraset tarjoiluastiaan, piirakan voit tarjota suoraan vuoasta.

Jälkiruokana kokeilin jotain minulle uutta, nimittäin smoothiekakkua. Smoothiekakku on ollut leipojien suosiossa jo kauan, joten pitihän sitä testata.  Koska on ystävänpäiväviikonloppu, valitsin marjaksi punaisen mansikan. Koristeeksi olin tehnyt jo viikolla puolikkaan Kinuskikissan vaahtokarkkiohjeesta. Tosin siinäkin piti hieman virittää, vaihdoin vaalean siirapin kahteen ruokalusikalliseen glukoosisiirappia ja vaniljauutteen korvasin valkuaisvaahtoon sekoitetulla vaniljasokerilla. Valmiista vaahtokarkkipohjasta otin pienellä sydänmuotilla muutaman sydämen kakun koristeeksi, muu oli syömistä varten.

Mansikkasmoothiekakku

StrawberrysmoothiecakePohja:
180 g Digestive keksejä
35 g voita tai margariinia sulatettuna
125 g mangososetta (lastenruokaa)
Täyte:
8 liivatelehteä
300 g pakastemansikoita
250 g soseutettua persikkaa, nektariinia tai valmista vauvansosetta (persikka-banaani)
400 g maustamatonta jogurttia
3 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
Koristeluun:
vaahtokarkkeja
kermavaahtoa (2 dl kuohukermaa, 2 rkl sokeria, 1 tl vaniljasokeria, 1 rkl vaniljakreemijauhetta)
sydänströsseleitä

Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø22-24 cm) pohjalle ja öljyä vuoan reunat. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.
Murskaa keksit jollakin laitteella tai yksinkertaisesti pakastinpussiin laitettuna kaulimella. Sekoita keksimurska, sulatettu ja jäähdytetty rasva ja mangosose tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin.
Soseuta kulhossa vielä hieman kohmeiset marjat sauvasekoittimella (jos voit, nostele marjat pakastepussista ilman mehua). Lisää joukkoon hedelmäsose, jogurtti, hunaja ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi soseeksi.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sekoita siihen puristellut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon ja sekoita massa vielä kunnolla.
Kaada täytemassa pohjan päälle ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin ainakin 5 tunniksi, mieluummin yön yli. Koristele vaahtokarkeilla, kermavaahtoreunustuksella ja strösseleillä.

Kun vatsa on täynnä, voimme syventyä ystävänpäivän syvempään olemukseen vaikka telkkarin, musiikin tai hyvän kirjan parissa.  Kukapa se viime kädessä on jokaisen paras ystävä jollei "minä itte". Tai koira/kissa.

Kristiina

4 kommenttia:

  1. Sorry but I don't understand a word, I suppose it is Finish. But the cats are cute !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks. How did you end up on this posting, when 2 previous were in English?

      Poista
  2. I love the combination of spinach and feta. Sounds delicious!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. It is a combination of heaven when it comes to taste.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)